La Paeria activa una aplicació mòbil per denunciar situacions de violència

ACN
Publicat: 
29-07-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Paeria activa una aplicació mòbil per denunciar situacions de violència

Les tres escoles municipals d'ensenyaments artístics de Lleida, l'Aula de Teatre, el Conservatori i Escola de Música i l'Escola d'Art Leandre Cristòfol han posat en marxa l'aplicació de Co-resol per denunciar situacions de discriminació, assetjament, abusos o qualsevol altre tipus de violència. Segons la Paeria, aquesta nova eina innovadora permetrà canalitzar la veu de l'alumnat o de qualsevol altra persona d'aquestes tres comunitats educatives, que denunciïn qualsevol tipus d'agressió. L'objectiu és que la persona que es trobi en una situació d'assetjament, abús o qualsevol altre tipus de violència ho pugui comunicar de manera àgil per tal que s'actuï amb celeritat, confidencialitat i seguretat.
La tinenta d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro. ha reiterat el compromís de la Paeria en la promoció d'espais segurs i lliures de qualsevol situació de violència i d'una cultura de prevenció contra l'assetjament o altres agressions dins de l'àmbit educatiu, en primera instància, i en tots els àmbits de la vida ciutadana. La tinenta d'alcalde ha rebutjat qualsevol forma o manifestació de violència sexual o de qualsevol altre tipus. Per això, ha assenyalat que es farà "tot allò que estigui a l'abast de l'Ajuntament per crear entorns segurs, tant en l'espai públic com privat".

Castro ha explicat que amb aquesta aplicació es vol aconseguir un doble "clic". D'una banda, "fer un clic mental perquè les persones, víctimes o no, prenguin consciència de la situació", i de l'altra "un clic actiu per entrar a l'aplicació i fer la denúncia".

El procés és "senzill i directe", amb només tres passos, ha indicat. Un cop descarregada l'app, que és gratuïta, s'entra amb el codi 'paeria-edu'. Hi ha tres persones interlocutores designades: una psicòloga especialitzada en violència de gènere, un expert en atenció LGTBIQ+ i una experta formada en educació sexual.

Un cop s'ha triat a qui es vol fer arribar la denúncia o la demanda d'ajuda, l'aplicació pregunta 'explica què passa' i ja es pot exposar el cas concret, fent-ho de manera anònima o identificant-se. A partir d'aquí, es rep resposta en 48 hores laborables i s'inicia la conversa amb la persona interlocutora i el camí per rebre ajuda o assessorament, així com l'activació de les accions que hagi de fer cada centre. Properament, s'ampliaran les persones interlocutores amb les quals començar una conversa, amb representants de cada centre educatiu, ha explicat Castro.

L'eina pot ser utilitzada per la víctima o per qualsevol persona que conegui o sospiti que algú es troba en situació de discriminació, assetjament, abús o qualsevol altre tipus de violència, per part d'un altre alumne, professional del centre o en el seu entorn familiar o de confiança. Castro ha incidit en la "valentia" a l'hora de denunciar i s'ha referit al 'Club dels valents', títol del conte de Begoña Ibarrola, ja que "no s'ha de callar davant la violència i tampoc s'ha d'interpretar com delatar o fer d'acuseta".

L'aplicació, en l'àmbit de l'Aula de Teatre, es complementa amb el correu electrònic suport@aulateatre.com i també amb l'opció de comentar la problemàtica amb l'equip docent o la direcció del centre perquè també posin en marxa els canals d'ajuda, assessorament i acompanyament. El procés es fa amb la garantia d'actuar amb "rapidesa, intimitat i professionalitat", alhora que "informant en tot moment", ha remarcat la tinenta d'alcalde. Així mateix, ha recordat que si s'està en risc i no es pot esperar, s'ha de trucar al 112.

Co-resol

L'aplicació online és un canal de comunicació "intuïtiu, confidencial, segur" i "amb l'opció de fer-lo servir de manera anònima". Es pot descarregar al mòbil per Android Google i iOS Apple. S'hi pot adjuntar qualsevol tipus de fitxer, des de qualsevol lloc i hora. Es poden fer les consultes en català i castellà. El tret diferencial d'aquest canal és que no dirigeix la denúncia a una bústia genèrica sinó a una persona interlocutora concreta, professional de l'àmbit, amb qui fer un xat. Registra l'entrada i gestiona i documenta les accions que es duen a terme i quan és necessari deriva a les persones o serveis més adients, sense que ningú s'interposi en el procés ni es tingui accés a la informació intercanviada.

Co-resol és una eina implantada a diferents empreses contra l'assetjament laboral, psicològic o sexual, per alertar de conflictes a les organitzacions i preservar la intimitat dels seus treballadors o treballadores i ara també a l'àmbit educatiu.

Eines implantades

L'app és una acció més que s'ha concretat per part de l'Ajuntament de Lleida en el "compromís ferm" per fer dels entorns educatius uns espais segurs i lliures de violències o discriminacions. Així, ja va crear un protocol específic per a l'Aula Municipal de Teatre, amb la creació d'una Comissió de seguiment davant d'aquestes situacions, que determina mesures d'identificació de situacions de risc. Aquestes mesures es van posar en marxa arran de les denúncies de diverses exalumnes de l'Aula assegurant haver patit abusos per part de l'aleshores director del centre i d'un professor.

Està previst que en aquest curs, es facin els protocols del Conservatori i Escola de Música i de l'Escola d'Art Leandre Cristòfol, segons han explicat des de la Paeria. D'altra banda, s'han fet auditories de gènere dels edificis de les tres escoles per avaluar els espais de risc (interiors i exteriors) i aplicar mesures correctores. També s'ha promogut la sensibilització i la formació del personal docent.

El protocol de l'Aula de Teatre estableix pautes d'actuació per a la prevenció i la detecció de situacions d'abusos sexuals i com actuar-hi quan sigui necessari. En funció de l'àmbit on es produeixin els abusos, si familiar, de confiança o al mateix centre, se segueix un procediment intern o extern, amb una coordinació i mesures determinades.

El treball que s'ha desenvolupat en aquest àmbit s'ha fet transversalment des del Servei municipal d'Educació, i les tres escoles educatives, amb el suport de la Unitat Tècnica d'Igualtat de la Paeria. Aquesta acció forma part del projecte 'espais segurs en l'àmbit educatiu' que compta amb el finançament dels fons del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

Comparteix

També t'interessarà