La Paeria impulsa una Estratègia d’acció per a la gent gran de Lleida

REDACCIÓ
18-11-2021
  • Mans gent gran. Arxiu
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

L’Ajuntament de Lleida impulsa una Estratègia d’acció per als sèniors de Lleida 2021-2023 per adaptar-se que afronta el repte de la millora de la qualitat de vida de les persones grans de la ciutat. S’ha plantejat un canvi de paradigma en què es planteja aprofitar la potencialitat del col·lectiu sènior, atendre’l d’una manera integral i responsable i fer un acompanyament perquè totes les persones puguin desenvolupar el seu procés vital i personal.

Els valors essencials que es recullen tenen a veure també amb la igualtat d’oportunitats, la flexibilitat davant els canvis constants i la corresponsabilitat amb els agents implicats. De fet, el document s’obre perquè hi participin les entitats de la ciutat vinculades al col·lectiu sènior, des de perspectives diferents.

El pla s’estructura en quatre àmbits d’intervenció: la promoció, l’atenció, l’autonomia personal i la qualitat. I cada apartat implica diverses actuacions, com aplicar un nou model de centre de participació i recursos sènior, atendre situacions de fragilitat i afavorir un bon tracte a les persones grans, establir nous models de convivència i d’autonomia integral o dissenyar eines de comunicació accessibles per a tothom. El pla ha de concretar en els dos pròxims cursos (2021/22 i 2022/21) les accions proposades. Aquest desenvolupament té en compte el context sanitàri per la Covid19.

Per desenvolupar el pla, s’ha tingut en compte punts com les fortaleses d’aquest col·lectiu, combatre la discriminació per edat treballant l’educació en valors, fomentar l’envelliment actiu, la prevenció de la soledat o l’atenció de les persones grans. Són aspectes treballats en l’estudi “Les persones grans a Lleida: benestar i qualitat de vida. 2016”, de la Càtedra d’Innovació social de la Universitat de Lleida, que analitzava la situació real de la població més gran. Per tant, el nou pla pretén abordar les polítiques per a les persones sèniors d’una perspectiva transversal.

Pobresa energètica

La Comissió Informativa, com és habitual, ha informat dels ajuts a famílies que s’han atorgat el darrer mes. En l’últim informe, s’ha destinat 125.115,39 euros que corresponen a ajudes d’habitatge, atenció a infants, alimentació i altres. D’aquesta partida, quasi la meitat, s’ha assignat a pobresa energètica. En concret, s’han registrat 64.931,18 euros per a aquest concepte, per garantir el subministrament de gas i electricitat a famílies de la ciutat que es troben en situació de vulnerabilitat.

Altres punts de la Comissió Informativa

De l’àmbit social, s’ha aprovat la dissolució de l’actual Consell Municipal de Gent Gran i que els seus membres s’incorporin com a membres del Grup de Treball Sectorial Permanent del Consell Municipal “Lleida Social”.

Igualment, s’ha donat comptes de les dades relatives al projecte d’acollida a persones temporeres durant la campanya 2021.

De la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes ha tirat endavant l’adhesió de la Paeria a la commemoració del “Dia Universal de la Infància”, que se celebra el 20 de novembre, i l’adhesió a la Taula Catalana de Cosdesenvolupament.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta