La Paeria presenta la modernització del Mercat de Ronda - Fleming

LLEIDA.COM / Miquel de Santiago
Publicat: 
14-02-2023
Actualitzat: 14-02-2023 19:24
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Paeria presenta la modernització del Mercat de Ronda - Fleming
    Peu de foto: 
    Foto Mario Gascón (Ajuntament de Lleida)
  • La Paeria presenta la modernització del Mercat de Ronda - Fleming
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago
  • La Paeria presenta la modernització del Mercat de Ronda - Fleming
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, s’han reunit avui amb entitats veïnals i comerciants de la ciutat per presentar el projecte d’adequació i recuperació del Mercat Municipal de Ronda – Fleming que l’Ajuntament de Lleida té previst treure a concurs de manera immediata. L’equip de govern lamenta que l’actual situació de l’equipament és “deficitària i decadent”, tenint en compte que el seu manteniment comporta una despesa d’uns 43.000 euros anuals a les arques municipals, sense que aquestes en percebin cap ingrès. En aquests moments, al mercat només hi ha una 9 parades i locals comercials en actiu actives, d’un total de 28 espais

La proposta preveu un concessió de l’edifici, mantenint les parades de productes locals i de proximitat, però també contempla una superfície comercial “perquè actuï com a locomotora de l’activitat comercial i aixoplugui un nou concepte d’oferta que abasti des de la comercialització de productes d’alimentació, principalment, fins a la seva degustació”, diu Pueyo. La proposta de gestió de l’equipament es basa en la col·laboració publico privada un cop posat en marxa l’inici de l’activitat i del model comercial. El tinent d’alcalde Postius ha explicat que l’expedient per a la reforma del mercat és un projecte de mandat que s’ha parlat amb els grups municipals i amb els principals actors socioeconòmics de la ciutat”. A més, ha indicat que “es tracta d’un model en què una part de la superfície comercial destinada a parades sigui objecte d’explotació i gestió directa per part de l’Ajuntament, i la resta de la superfície comercial, de parades  i de serveis, concessionada, sigui objecte de la concessió demanial per a l’explotació i gestió directa per part del titular”.

Pueyo explica que el projecte que presenten de reforma integral i d’explotació del Mercat és “una reivindicació històrica de recuperació” que el govern de la Paeria vol desencallar des de la seva entrada al 2019, però que es va veure ajornat per altres prioritats derivades de la pandèmia. “El projecte que presentem és un mercat del segle XXI, que sigui un element dinamitzador pel barri, posant en valor el producte local i de proximitat, donant resposta als nous hàbits de temps i consum, i donant cobertura a tot el marc conceptual que interpel·la l'alimentació”, remarca l’alcalde. Per explicar aquesta nova proposta, l’equip de govern s’ha reunit amb diferents grups municipals per tal de plantejar diferents opcions que permetin revertir la situació de l’equipament. 

Tant Pueyo com Postius concreten que el nou Mercat preveu una concessió a 25 anys no prorrogables per tal de configurar “un equipament que millorarà l’entorn urbanístic de la zona, especialitzat en el comerç al detall de productes alimentaris i que consolidarà un model ajustat i adaptat a les necessitats i realitats de consum del segle XXI”.

Per la seva part, el tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, lamenta que el Mercat de Fleming “fa temps que ha anat entrant en decadència, amb locals tancats i buits, sense cap mena de manteniment i amb uns contractes que no suposen cap ingrés” per al consistori. Per aquest motiu, volen trobar una solució per desbloquejar “una situació insostenible per l’Ajuntament, els comerciants i els usuaris”. En aquest sentit, s’han reunit amb els diferents sectors socioeconòmics de la zona per presentar-los-hi una proposta que suposa “una gran oportunitat per proveir la ciutat d'un espai que promogui el producte de proximitat, des de la venda directa i la degustació gastronòmica”. Postius també remarca que l’adequació de l’equipament requereix múltiples actuacions, no només estètiques, sinó també estructurals.

En aquest sentit, Postius recorda que l’equipament també disposa d’un aparcament soterrani amb unes 40 places, un element que “poca gent sap” i que també caldrà adequar. Amb tot plegat, des del consistori xifren entre 4 i 6 milions d’euros la inversió necessària per adequar i establir el model que proposen. El regidor apunta que la licitació contemplarà més de 100 punts a complir, dels quals, 25 guarden relació amb la vessant econòmica i 75 en referència a les propostes arquitectòniques i de model comercial. També es tindran en compte l’incorporació de campanyes de fidelització i dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS), entre altres iniciatives. 

Des de la Paeria no volen “caure en errors del passat”, posant com a exemple el Mercat de Cappont. Respecte la converses amb la resta de grups, Postius no ha concretat les valoracions ni el posicionament que els hi han traslladat, però sí lamenta que el projecte porta més d’un any encallat, diu, per “manca d’alternatives de les agrupacions quan es neguen a donar suport al nostre projecte”. 

La licitació per a la modernització d’aquest mercat, que ha de refermar el Ple de febrer, culminaria amb un nou Mercat Municipal Ronda-Fleming que l’Ajuntament preveu fer realitat l’any que ve.

Condicions previstes per a la concessió

El cànon de la concessió queda fixat en un mínim de 49 euros per metre quadrat i any, tot i que els licitadors poden oferir preus superiors com a millora. La superfície que es objecte de la concessió demanial és de  3.160,88 metres quadrats.

No obstant això, la concessió exclourà inicialment 4 espais comercials que compten amb contractes de concessió administrativa vigent, amb una superfície conjunta de 396,49 m². L’adjudicatari podrà incorporar-los de forma voluntària en funció dels acords privats amb els seus titulars i d’acord amb l’Ajuntament.

El contracte preveurà la possibilitat d’incrementar en un 30% la superfície total de la concessió, sempre que es tramiti un pla de millora urbana per ampliar l’edificació existent, garantint que la proposta de composició volumètrica i de façanes s’adeqüi a l’entorn i quedi justificada, d’acord amb la normativa urbanística.

Els criteris de valoració de les ofertes tindran en compte la proposta econòmica  (25 punts), la proposta arquitectònica i d’inversió estructural en l’equipament (20 punts ), el projecte de gestió i explotació comercial de l’edifici (35), la determinació de la localització i dimensionament de la superfície de mercat de gestió i explotació directa municipal: Fins a 5 punts , la incorporació a la proposta d’operadors o paradistes de l’actual mercat (5), la implantació de serveis de fidelització i atenció a la demanda (5 punts) i el grau de contribució al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU (5).

La situació dels actuals paradistes

Després de 35 anys d’història, al mercat hi queden 9 activitats econòmiques (3 en format locals a l’exterior del mercat i  6 parades interiors) de les quals algunes tenien vençuda la concessió des del 2020, tot i que se’l va fer una prorroga perquè no cessessin l’activitat comercial fins aquest any en què es posa en marxa la licitació. Això genera dues tipologies d’operadors.

D’una banda, n’hi ha 4 que disposen de contractes en vigor, per tant, la concessió municipal continua. Es tracta de 3 locals exteriors i també 1 parada interior. En aquests casos l’empresa licitadora podrà negociar com integrar-los en la nova proposta comercial o rescatar-ne la concessió. A més, donada la vigència de 4 activitats econòmiques, també està prevista la creació d’una comissió gestora entre l’adjudicatari de la licitació i l’Ajuntament per a la gestió comuna de serveis.

De l’altra, hi ha 6 parades més que, des del mes de novembre de l’any 2020, tenen vençuda la seva concessió. Tot i així, per tal d’evitar que haguessin de cessar la seva activitat comercial, La Paeria els va informar individualment i col·lectivament i es va decidir prorrogar els contractes fins aquest 2023 en què es posa en marxa la licitació i es concreta el nou model al que poden decidir optar. També en aquests casos, l’empresa licitadora podrà integrar-los i comptaran amb punts de cara a l’avaluació de la seva proposta.

El projecte de renovació que impulsa la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats e l’Ajuntament de Lleida es pot descriure com un ecosistema capaç d’integrar la tradició amb la innovació, perquè la ciutadania s’integri en un univers saludable, còmode, sostenible, actiu i innovador que contingui espais gastronòmics o de serveis 2.0 vinculats al mateix dia a dia del mercat.

Comparteix

També t'interessarà