La pandèmia ha afectat la salut emocional de la meitat dels atesos als programes socials de Creu Roja Lleida

ACN
Publicat: 
07-04-2021
Actualitzat: 07-04-2021 10:07
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La pandèmia ha afectat la salut emocional de la meitat dels atesos als programes socials de Creu Roja Lleida

El 53% de les persones usuàries dels programes d'Intervenció Social de Creu Roja a la demarcació de Lleida afirmen que la pandèmia ha afectat negativament la seva salut emocional. Un 32,7% de les persones enquestades explica que ells o bé familiars seus han patit la covid-19. Les dades s'extreuen del segon informe de L'Observatori sobre l'impacte de la covid-19 en els col·lectius vulnerables que s'ha fet a partir de 269 enquestes telefòniques a usuaris d'aquests programes. L'informe, que ha donat a conèixer amb motiu del Dia Mundial de la Salut, que es commemora aquest dimecres, pretén obtenir una radiografia sobre el grau de vulnerabilitat, risc de pobresa i exclusió i necessitats i expectatives de les persones ateses per l'entitat.

Des de Creu Roja Lleida assenyalen que l'impacte de la covid-19 "ha tornat a posar de relleu que algunes persones poden viure de forma més saludable que altres i que això és degut a les desigualtats en les condicions en les que neixen, creixen i viuen, incloent l’accés als sistemes de salut", factors que es coneixen com a determinants socials de salut. La responsable de l'àmbit de Salut, Socors i Emergències de Creu Roja Lleida, Cristina Figueras, ha indicat que, tenint en compte que l'entitat treballa amb les persones més vulnerables, les dades de l'informe "demostren, un cop més, com les condicions de vida de les persones determinen la seva salut".

Les principals causes de morbiditat i mortalitat se solen relacionar amb mals hàbits d'alimentació i de vida però també cal buscar-les en les condicions quotidianes de vida, com ara l'accés a l’aigua segura, habitatges adequats, alimentació saludable, educació o feina, la disponibilitat de suport social, les condicions mediambientals, més que en les característiques físiques i biològiques de les persones. Per aquest motiu, Creu Roja se suma a la campanya endegada per l'OMS amb motiu de la celebració, el 7 d'abril, del Dia Mundial de la Salut amb el lema 'Construir un món més just i saludable'.

Pla Creu Roja Respon enfront la covid-19

Coincidint amb l'inici de la pandèmia, l'entitat va posar en marxa el març del 2020 el Pla Creu Roja Respon, que ha suposat la major mobilització de recursos i persones en la història recent de l'entitat. A la demarcació de Lleida, en l'àmbit de Salut, entre el març del 2020 i el mateix mes del 2021 ha efectuat 13.304 trucades de seguiment i promoció de la salut; ha sensibilitzat 36.000 persones en els projectes de salut comunitària, oci nocturn i mediació comunitària, i ha repartit 150.000 mascaretes. Així mateix, Creu roja ha donat suport amb voluntariat en cribratges poblacionals.

En l'àmbit de l'exclusió residencial, Creu Roja ha gestionat dos dispositius per a contactes covid amb 99 places en total, un a l'Hotel Ibis de Torrefarrera -actualment no està operatiu- i un a l'alberg de Bellpuig. L'entitat també va oferir suport logístic a altres tres dispositius per a persones amb risc d'exclusió residencial, a l'alberg de confinament gestionat per l'Ajuntament de Lleida al pavelló Agnès Gregori, a l'alberg provisional per a temporers gestionat per diverses entitats socials i ubicat a la parròquia de Sant Ignasi i als pavellons de Fira de Lleida per a persones temporeres durant la campanya de la fruita passada.

Comparteix

També t'interessarà