La PUCK Cinema Caravana, present al Sitges Film Festival

REDACCIÓ
13-10-2020
  • PUCK Caravana amb mascareta. Arxiu
  • PUCK Caravana amb mascareta. Arxiu
  • PUCK Caravana amb mascareta. Arxiu
  • PUCK Caravana amb mascareta. Arxiu

La PUCK Cinema Caravana és una de les activitats paral·leles de la 53a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que té lloc fins el 18 d'octubre a Sitges. El “cinema més petit del món” forma part de la programació del Fantàstic Kids, que reuneix propostes relacionades amb el cinema fantàstic pensades per al públic infantil i familiar. Així, la PUCK Cinema Caravana, amb una cartellera especial per celebrar els 10 anys d'aquest petit cine, serà present a Sitges el cap de setmana del 17 i 18 d'octubre en sessions continuades al matí (d'11h a 14h) i a la tarda (de 17h a 20h) a la plaça Vidal i Quadras. En aquestes sessions, a les que es podrà entrar amb reserva prèvia i en unitats de convivència, el públic podrà triar els curtmetratges d'animació que volen veure d'entre 15 opcions seleccionades pel director artístic de la PUCK, Carles Porta.

L'il·lustrador i animador Carles Porta, que valora molt positivament la col·laboració entre el Sitges Film Festival i la PUCK Cinema Carvana, considera que la proposta de veure cinema d'animació a dins d'una caravana ambientada en un univers oníric insòlit pot afegir al certamen cinematogràfic una porta per a que els infants més petits entrin en contacte amb un tipus de films que tenen molt a veure amb el gènere fantàstic. “L'animació es màgia i es fantàstica per si mateixa” subratlla Carles Porta. Dins la selecció de curtmetratges que la PUCK portarà el proper cap de setmana al Fantàstic Kid de Sitges hi ha, entre d'altres, les històries de dues criatures, una de neu i una altra de sorra, que s'envien missatges a través del mar; també un musical de diferents ingredients dolços que s'uneixen per crear un pastís; un documental fictici sobre parcs temàtics en què les atraccions trenquen amb les lleis de la física; un altre en què uns personatges de jocs d'arcade pixelen la realitat; o un món cúbic en què la gravetat no funciona com és habitual.

La presència de la PUCK Cinema Caravana al programa de la 53a edició del Sitges Film Festival obre la porta a futures col·laboracions que volen contribuir a divulgar el cinema fantàstic i d'animació, sobretot per al públic infantil, en un format que permet portar les projeccions a qualsevol racó del territori.

Protocol COVID per veure la PUCK

Per tal de poder portar a terme les diferents activitats del Sitges Film Festival 2020, l'organització ha establert un seguit de mesures per evitar el contagi de la Covid19. En aquest sentit, la PUCK Cinema Carvana ha implantat un protocol que ja porta mesos posant en pràctica per oferir una activitat cultural segura en base a les recomanacions fetes pel PROCICAT. En concret, es regula l'aforament permetent l'entrada a la caravana per unitats de convivènciai s'estableix un sistema de reserva prèvia a través de la web del festival per evitar cues (https://sitgesfilmfestival.live/fantastic-kids/puck-cinema-caravana/ ). A més, el públic haurà de dur mascareta obligatòriament en tot moment i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic a l'entrar i al sortir de la caravana. Entre sessió i sessió, es neteja l'interior amb productes desinfectants.

 


Una dècada del petit cinema itinerant

La PUCK Cinema Caravana va néixer a finals de l'any 2009 de l'afany de Carles Porta per donar sortida i promoure l'animació d'autor i del coneixement de les arts de carrer de Toni Tomàs. Els dos conceptes, el cinema d'animació i les instal·lacions de carrer, es van unir en una proposta única materialitzada en una petita caravana reconvertida en sala de cinema. L'experiència que ofereix la PUCK per a tots els públics ha rebut, al llarg d'aquests 10 anys, un gran acolliment, tant en l'àmbit de l'animació com en l'àmbit de les arts de carrer. De fet, el festival Senseportes d'Argentona li va atorgar al 2017 el premi del públic Pom d'Or al millor espectacle, el primer cop que aquest guardó es donava a una instal·lació. Durant una dècada, la PUCK ha viatjat per tot Europa participant als principals festivals d'arts de carrer i també a diferents certamens de cinema, que han trobat en aquesta petita caravana una forma de fer arribar l'animació d'autor a un públic de totes les edats que no el troba als circuits comercials habituals.

La celebració d'aquest aniversari ha comptat amb tot un any d'activitat. La més important ha estat l'estrena del nou muntatge, PUCK i la seva troupe, que fa créixer la proposta inicial de la caravana cinema cap a nous formats més versàtils.

Els actes de commemoració ja van començar al setembre passat amb l'exposició “10 años de cine ambulante. PUCK Cinema Caravana” que la facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València va organitzarel passat setembre per homenatjar aquesta proposta insòlita que 10 anys abans ja va ser a la ciutat acompanyant els inicis del Màster en Animació que la institució valenciana va crear, també, al 2009. Una altra de les activitats destacades d'aquest aniversari ha estat la participació de la PUCK al primer seminari “Artes, Emociones y Creatividad” de la Fundación Botín a Santander. Finalment, la primera edició del PUCK MicroFest, un festival d'animació itinerant per 8 poblacions de la província de Lleida portat a terme gràcies a un acord amb la Diputació de Lleida, tanca un any de celebració incidint, precisament, en la voluntat de fer arribar arreu del territori una proposta tan especial que posa en valor el cinema d'animació a través d'una experiència insòlita.

Una celebració marcada pel Covid19

La celebració dels 10 anys de la PUCK Cinema Caravana ha estat sens dubte marcada pel Covid19. El confinament decretat al mes de març va interrompre el procés creatiu de l'espectacle PUCK i la seva troupe en la seva fase final i també va impedir que s'estrenés com estava previst a la Fira de Titelles de Lleida l'1 de maig, dins la tarda inaugural del certamen. A més, l'arribada de la pandèmia ha ajornat o anul·lat la majoria de les actuacions confirmades enguany tant a Catalunya com a Espanya i a Europa.

De tota manera, l'adaptació de l'espectacle amb uns protocols de seguretat que compleixen amb les indicacions del PROCICAT per a les arts escèniques ha permès mantenir algunes de les actuacions previstes, com l'estrena efectiva de PUCK i la seva troupe, que va tenir lloc a Alençon el 18 de juliol, com la seva representació a Oviedo els dies 28, 29 i 30 d'agost dins del festival CAFCA o la realització del PUCK MicfroFest'20 a diverses localitats de Lleida

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?