⏯️ La salut protagonitza el pregó de les Festes de la Tardor de Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
26-09-2020
Actualitzat: 30-09-2020 13:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ La salut protagonitza el pregó de les Festes de la Tardor de Lleida
  • ⏯️ La salut protagonitza el pregó de les Festes de la Tardor de Lleida
  • ⏯️ La salut protagonitza el pregó de les Festes de la Tardor de Lleida
  • ⏯️ La salut protagonitza el pregó de les Festes de la Tardor de Lleida
  • ⏯️ La salut protagonitza el pregó de les Festes de la Tardor de Lleida

La directora general dels Professionals de la Salut de la Generalitat, Montse Gea Sánchez, ha donat aquesta tarda, a la plaça Sant Joan, el tret de sortida a les Festes de la Tardor, amb la lectura del pregó on la salut ha esdevingut la protagonista.

L'alcalde Miquel Pueyo ha obert l’acte per recordar l’aposta perquè Lleida sigui una ciutat saludable, entenent com a tal “una societat cohesionada, justa, activa i creativa, on les persones ocupin el centre”. Pueyo, després de recordar que s’havia renunciat a les Festes de Maig, en pro d’un interès superior: la salut i la seguretat de la ciutadania, ha manifestat que s’han organitzat unes Fetes de la Tardor pensant en tothom. Al mateix temps, ha reconegut que “ens mereixem uns dies de festa i que els músics, actors i treballadors de la cultura que hi participen també necessiten l’oportunitat de reprendre el contacte amb el públic i tenir uns ingressos que els permetin tirar endavant”.

Després de tenir un record pels lleidatans i lleidatanes que han traspassat durant aquests mesos i homenatjar tot el personal que s’ha mantingut en primera línia, especialment els sanitaris, Miquel Pueyo ha explicat que es va escollir a Montse Gea com a pregonera de les festes no únicament per ser una professional de la salut activa en l’àmbit hospitalari, la docència i la investigació, sinó perquè “representa a la perfecció els valors, la responsabilitat i la generositat d’aquest col·lectiu”.

Abans de procedir-se a la lectura del pregó a la plaça Sant Joan, l’alcalde Miquel Pueyo ha rebut al Palau de la Paeria a Montse Gea, on ha signat en el llibre d’or, com a pregonera de les Festes de la Tardor de 2020.

Una crida a la ciutadania

En la seva al·locució, Montserrat Gea ha fet crida a “repensar els models mundials de societat i de veïnatge i a orientar-los, perquè la salut individual esdevingui un patrimoni comú que repliqui models socials benestants en tots els països, ciutats i pobles del planeta”.

La directora general de Professionals de la Salut de la Generalitat s’ha centrat en l’aigua, com a element essencial per la salut, per assenyalar que, des de l’antiguitat, a més de ser font de prosperitat per a pobles i cultures, “l’aigua de boca i la higiene de les persones ha permès el més gran avenç en salut pública de la nostra història”. En aquest sentit, ha fet referència a exemples com la construcció del Dipòsit de l’Aigua a Lleida, que al segle XVIII va abastir d’aigua potable tota la població. I ha afirmat que, “quan una societat avança en salut, està en condicions per avançar en tots els aspectes de la vida”.

La pregonera de les Festes de Tardor ha recordat que tot i que “l’aigua i el sabó salven tantes vides”, no sempre estan a l’abast de tothom, malgrat que “el dret humà a l’aigua i al sanejament en la pràctica és un dret reconegut per les Nacions Unides”. Així i tot, 48 milions de ciutadans i ciutadanes no tenen aigua corrent a les seves llars.

“La manca dels béns essencials ens aboca al fracàs com a societat i a situacions insostenibles, que amenacen els estàndards més bàsics de salut pública”, ha dit, per llançar tot seguit una crida a la solidaritat per aquells que més ho pateixen. “Que aquesta crisi sanitària ens serveixi per prendre consciència col·lectiva que, si abandonem els nostres veïns i veïnes més vulnerables, no tindrem futur com a comunitat. Cal repensar els models mundials de societat, de veïnatge i orientar-los, perquè la salut individual esdevingui un patrimoni comú que repliqui models socials benestants en tots els països, ciutats i pobles del planeta”.

La directora general de Professionals de la Salut, Montse Gea, és professora a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida. Està especialitzada en recerca qualitativa i polítiques de salut pública per la Bloomberg Faculty of Nursing de la Universitat de Toronto. En els últims anys, ha traduït més de 20 guies d’evidència amb el suport de la RNAO (Registered Nurses Association of Ontario) i el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad per tal de millorar la transferència de coneixement. És consultora a la Unidad de Investigación en Cuidados de Salud (Investén-ISCIII), presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida i consellera del Consell Català d’Infermeria. La seva pràctica clínica a l’Hospital de Santa Maria-GSS està centrada en urologia i també és membre de la Asociación Española de Enfermería en Urología. És membre del grup de recerca GESEC i GRECS.

Concert de la Banda Municipal de Lleida

En finalitzar el pregó, la Banda Municipal de Lleida ha ofert a la plaça Sant Joan el concert ‘De la música clàssica a la música rock’, un repertori que ha combinat obres de compositors com Bizet i Xostakòvich amb clàssics del rock and roll, la salsa, el jazz, el soul i el flamenc, que han popularitzat Miguel Ríos, Carlos Santana o Mecano, entre altres, i que ha posat fi el rock simfònic de Queen. 

Comparteix

També t'interessarà