L'amor propi per Sant Valentí

LLEIDACOM/Lourdes Farré i Laura Gòmez
14-02-2020
  • L'amor propi per Sant Valentí - LLEIDA.COM
  • L'amor propi per Sant Valentí
  • L'amor propi per Sant Valentí
  • L'amor propi per Sant Valentí
  • L'amor propi per Sant Valentí

El dia 14 de febrer és Sant Valentí, dia dels enamorats. Una celebració que tradicionalment s'associa als països anglosaxons, que s'ha implantat en altres països al llarg del segle XX. Remuntant-nos a la història, esbrinem que l'origen de Sant Valentí sorgeix en el segle III a Roma. En aquella època, l'Imperi Roma era governat per l'emperador Claudio II "el Gòtic", que va decidir prohibir la celebració del matrimoni a tots els joves. Pensava que els soldats sense esposa i fills, serien molt millors guerrers, ja que no tindrien lligadures.

Un sacerdot de l'època, Valentí de Roma, va considerar que aquest decret era injust, de tal manera que de forma clandestina oficialitzava matrimonis romans. Així és com el sacerdot es va convertir en el patró dels enamorats.

Avui dia, la celebració rau en l'expressió de l'amor entre parelles, normalment amb regals i cites romàntiques. Però també són molts els que pensen que és una idea molt explotada pels comerços, i que decideixen no donar-li massa importància al dia.

Però i els solters i solteres?

No ens podem oblidar que no tothom té parella en aquesta data. Per esbrinar-ho hem sortit als carrers de Lleida i hem parlat amb gent de diferents edats, sexe i estat sentimental.

Primerament hem preguntat per Sant Valentí, vist des d'una visió comercial i estratègica en la qual de forma unànime els entrevistats estaven d'acord. Són diversos els que han respost que tradicionalment a Catalunya el dia dels enamorats correspon a la Diada de Sant Jordi, el dia 23 d'abril. Per això és que pensen, que Sant Valentí és una celebració anglosaxona, importada pels grans comerços al nostre país amb la finalitat d'extreure'n un alt rendiment econòmic. De fet, entre les respostes ha sorgit la comparació entre el dia de Castanyada o Halloween, que se celebren el 31 d'octubre. Paradoxalment, tot i respondre amb convicció, el primer que els ve al cap a aquestes persones quan els preguntem en la seva manera de celebrar el dia, responent fent regals a les seves parelles o concedint-se algun capritx, en el cas dels solters.

Continuant amb la manera de celebrar Sant Valentí, generalment les parelles segueixen els tòpics de preparar cites especials i crear atmosferes romàntiques, amb ajut de regals, menjars, sorpreses i viatges. Destaquen aquí la xocolata, el color vermell i ciutats com París o Roma. Els més originals i atrevits confessaven l'ús de joguines sexuals, ara tan de moda, i proposaven nous destins, com Austràlia.

En el cas dels solters, aprofiten el dia per reivindicar el fet de saber està sol i a gust amb un mateix. Explicaven que celebren amb els amics que es troben en el mateix estat sentimental, surten a menjar fora, van festa o altres aprofiten per acorruar-se al sofà i explotar Netflix.

Netflix és un recurs per a la soledat? Aquesta era una de les nostres preguntes. Generalment la gent coincidia en el fet que és una eina d'entreteniment, que es pot gaudir sol, però també en companyia.

Així i tot, les seves experiències durant aquest dia no anaven més enllà del comunament previsible en aquesta data. Podria ser això una crida a l'originalitat? Nosaltres us proposem per aquest dia les ofertes de Rosa del Rosal, roses de galeta i xocolata, Kreativ i els seus productes artístics i manuals, o per als més tradicionals Rue Peralta Joiers, on comprar joies de disseny.

Aprofundint en els viatges romàntics que ja hem comentat anteriorment (Roma, París, Nova York...), hi havia opinions diferents entre els solters. Mentre uns explicaven que visitarien aquests destins sols o amb amics, altres prefereixen esperar a tenir parella.

Per últim, preguntàvem si Sant Valentí és una bona excusa per declarar-se, solters i sentimentalment ocupats coincidien que pot ser un dia especial per fer-ho, però que tots els diens haurien de ser importants a l'hora de celebrar i cuidar l'amor.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?