L'Arnau de Vilanova potencia la cirurgia robòtica amb un segon robot Da Vinci

REDACCIÓ
Publicat: 
09-04-2022
Actualitzat: 09-04-2022 11:51
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Arnau de Vilanova potencia la cirurgia robòtica amb un segon robot Da Vinci
    Peu de foto: 
    Foto ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) incrementarà la cirurgia robòtica, gràcies a la recent adquisició d’un segon robot Da Vinci, que se suma al que ja està en funcionament des de l’abril de 2019. Aquesta tecnologia d’última generació permet una cirurgia de màxima precisió amb intervencions quirúrgiques mínimament invasives, que comporten menys dolor i complicacions per als pacients, redueixen l’estada mitjana postoperatòria i incrementen la seguretat. La cirurgia robòtica o cirurgia assistida per robot permet als cirurgians fer procediments quirúrgics molt complexos amb més precisió i seguretat que les tècniques convencionals (cirurgia oberta i laparoscòpia).

Amb el primer robot Da Vinci, l’HUAV ha realitzat des de 2019 més de 600 sessions de cirurgia robòtica (200 de mitjana anual) malgrat els efectes de la pandèmia de la COVID-19, que van obligar a disminuir les sessions de quiròfan programat. Concretament, s’han realitzat 312 intervencions de cirurgia general, 125 de ginecologia i 181 d’urologia.

L’arribada aquest febrer de 2022 d’un nou robot da Vinci X, similar al primer, permetrà no només ampliar les sessions dels serveis que ja tenen consolidat el Programa de cirurgia robòtica, sinó també implementar-lo en altres especialitats quirúrgiques, com són la cirurgia toràcica i l’otorinolaringologia, i en altres procediments especials com ara la cirurgia de l’obesitat, cosa que permetrà millorar la qualitat de l’atenció als pacients quirúrgics de Lleida. Es preveu que el nou robot incrementarà fins a 400 les intervencions quirúrgiques anuals realitzades per cirurgia robòtica.

“L’aposta que ha fet la sanitat pública amb aquesta adquisició ens permet oferir a Lleida una cirurgia de màxima qualitat i poder liderar el futur de la robòtica en diferents especialitats”, afirma Jorge Juan Olsina Kissler, director de Processos Quirúrgics de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. “Aquesta tecnologia capdavantera catapultarà l’Arnau de Vilanova dins del petit grup d’hospitals del món amb capacitat per fer cirurgia robòtica d’última generació”.

A dia d’avui, el sistema robòtic Da Vinci és la plataforma més innovadora per a la cirurgia mínimament invasiva. El professional de la cirurgia no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fan assegut en una consola des d’on fa anar virtualment unes pinces, treballant amb lents de fins a 15 augments, amb una visió tridimensional d’alta qualitat i una gran precisió. El sistema tradueix els moviments del professional en impulsos que es transmeten als braços robòtics, fet que possibilita arribar a zones de difícil accés. Gràcies al robot Da Vinci, s’elimina la tremolor fisiològica o els moviments involuntaris del professional, així com el cansament postural després de llargues hores d’intervenció.

Això repercuteix directament en el pacient ja que la mida de les incisions es redueix, fet que deriva en un període postoperatori més curt. També hi ha menys sagnat, menys dolor, menys possibilitats de complicacions i, en definitiva, una incorporació més ràpida a la vida diària. La variable cost-efectivitat és alta, ja que aquests avantatges es tradueixen en una millor gestió de l’ús de les instal·lacions i dels recursos de l’Hospital.

Un robot amb dues consoles de disseny ergonòmic 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova disposa des de l’abril de 2019 d’un robot da Vinci Xi amb dues consoles de disseny ergonòmic, una per al professional de la cirurgia i l’altra per a formació, una torre amb sistema de visió 3D d’alta definició i un carro amb quatre braços robòtics amb instruments articulats Endowrist adaptats al final dels braços robòtics que  controla el professional a distància, d’una manera simple i intuïtiva.

L’ús del robot da Vinci en procediments complexos ha permès millorar la radicalitat oncològica, ja que permet una millor visió anatòmica i augmenta la precisió a l’hora de fer la resecció; millorar la recuperació funcional dels pacients, en permetre la preservació d’estructures nobles i, a la vegada, ser més precís en la fase de reconstrucció; reduir les complicacions intraoperatòries com ara el sagnat, atès que té més seguretat i un millor control quirúrgic, i reduir l’estada hospitalària, ja que el fet de poder realitzar operacions molt complexes amb una cirurgia mínimament invasiva facilita la recuperació normal de l’activitat diària.

Comparteix

També t'interessarà