L'Arnau de Vilanova redueix sessions i toxicitat de radioteràpia contra el càncer de mama

REDACCIÓ
19-10-2021
  • L'Arnau de Vilanova redueix sessions i toxicitat de radioteràpia contra el càncer de mama
  • L'Arnau de Vilanova redueix sessions i toxicitat de radioteràpia contra el càncer de mama
  • L'Arnau de Vilanova redueix sessions i toxicitat de radioteràpia contra el càncer de mama

El servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) ha millorat en l’últim any el tractament de radioteràpia per a les pacients amb càncer de mama amb dues millores importants que incideixen directament en la seva qualitat de vida. Concretament, ha implementat un protocol basat en estudis científics que permet reduir de 15 a 5 les sessions de radioteràpia per a determinades pacients amb càncer de mama. La doctora Virginia García, facultativa especialista del servei d’Oncologia Radioteràpica de l’HUAV, explica que aquestes cinc sessions aconsegueixen un mateix control local de la malaltia, perquè el nivell de dosi és equivalent i igual d’efectiu, però amb menor toxicitat.

“Aquest avenç suposa que les pacients han de fer menys viatges a l’hospital, cosa que repercuteix favorablement en el seu dia a dia”, afirma. No totes les pacients amb càncer de mama presenten els requisits necessaris per reduir les sessions de radioteràpia, però sí un percentatge elevat. En el que portem d’any, un total de 150 pacients s’han pogut beneficiar d’aquest nou protocol.El toxicitat financera del càncer de mama

Foto Associació Contra el Cáncer


L’altra novetat important té a veure amb l’accelerador lineal, que ha incorporat un sistema de control respiratori. Quan es practica radioteràpia a pacients amb càncer de mama esquerra, el cor rep una dosi de radiació controlada, que pot provocar que un 3% de les pacients presentin toxicitat cardíaca. Gràcies a la tecnologia 4D, s’ha pogut implementar una tècnica de respiració mantinguda, cosa que permet que la dosi de radiació que rep el cor sigui mínima. Quan la pacient fa una respiració profunda, el tòrax s’expandeix i la regió mamària s’allunya del cor. És en aquest moment quan es fa el tractament. Així, a través d’un dispositiu d’infrarojos i una pantalla, la pacient pot visualitzar la seva respiració i pot mantenir la respiració continguda (inspiració) durant la radiació.

“Aquestes dues millores importants s’han implementat durant la pandèmia de la COVID-19, fet que demostra que tot i els seus efectes sobre el sistema sanitari els professionals de l’HUAV han seguit treballant per millorar els tractaments de radioteràpia i la qualitat de vida dels pacients amb càncer”, conclou García.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta