Laura Ravés i Sandra Olea presenten a Lleida 'Cómo vivir tu propósito sin amargarte la vida'
El restaurant Clea Tushé de Lleida va ser el marc elegit per a la festa de presentació del llibre “Cómo vivir tu propósito sin amargarte la vida” de l’Editorial Milenio que va tenir lloc ahir dissabte al vespre i que va comptar amb l’assistència d’una cinquantena de persones. Les autores, Laura Ravés i Sandra Olea, van estar acompanyades de l’analista transaccional Anna Maria González, que també ha col·laborat en el llibre. La festa, amenitzat amb música en viu, va comptar amb representants de diferents àmbits, especialment de l’àmbit educatiu i empresarial.
Per què hi ha persones que els diumenges es posen malaltes i altres persones que vibren els dilluns? Per què hi ha persones que gaudeixen amb allò que fan i altres que ho pateixen, però no fan res per canviar-ho? La resposta podria trobar-se en tenir un propòsit de vida i viure-hi en coherència, és a dir, en fer que la mateixa vida tingui un sentit. En definitiva, viure d'acord amb el que un és, amb el que un vol i no amb el que la societat l'ha portat a ser, és la porta oberta a la llibertat. Ser autèntic i honrar-se a un mateix és gairebé un acte heroic sobretot ara què les xarxes socials exerceixen una poderosa influència.
Aquest és el tema que aborda ‘Cómo vivir tu propósito de vida sin amargarte la vida’ el llibre de l'economista i coach Laura Ravés, creadora del mètode ‘Hi Happiness’, que parteix del concepte de felicitat per millorar les organitzacions. L'acompanya en aquesta aventura Sandra Olea, astròloga psicològica especialitzada en autoconeixement. El llibre compta amb la col·laboració de la sociòloga Alicia Aradilla i de la psicòloga i analista transaccional Ana María González.
Escrit en ple confinament, en què el concepte de ‘propòsit’ va passar, més que mai, a un primer pla -moltes persones es van plantejar el sentit de la seva vida- el llibre és el resultat d'un estudi amb 100 persones amb propòsit, que viuen amb passió la seva vocació.
Alguns dels exemples del llibre són persones amb noms i cognoms com Enric Herrera, afectat d'esclerosi múltiple que corre maratons per amor als seus, als que no vol veure patir per la seva malaltia, així com per demostrar-se a ell mateix que es pot superar; Xavier Viladot i Gemma Llanes, de l'empresa Pomona Fruits, dedicada a l'agricultura ecològica, que han trobat la fórmula per fer possible un propòsit de vida comú amb la unió de les seves diferències o Jaume Sanllorente, creador de l'ONG ’Sonrisas de Bombay’, que lluita contra el tràfic d’éssers humans i dóna suport als nens i nenes de famílies sense llar de l’Índia.
Les autores han volgut anar un pas més enllà del concepte de propòsit com el final d'un camí on s'aconsegueix la felicitat. "No es tracta d'amargar-se la vida per viure una vida amb propòsit", apunta Ravés. El llibre vol desmitificar la idea d'una vida feliç i sense entrebancs i subratlla el concepte de la llibertat individual, de respectar-se a un mateix. "Si arribar al nostre propòsit ens ha de fer la vida impossible, el convertim en un tirà. I no ho hem de permetre", puntualitza Olea. Per les autores, el propòsit és un concepte que impulsa a sortir d'un patró social establert per trobar el mateix espai al món, el perquè de cadascú, la llibertat individual. No ha de tiranitzar i sovint, tal com s'explica, el propòsit sembla que obliga a encaixar en un altre motlle: al de l'influencer de torn, a comparar-nos amb altres i justament és el contrari.
A la vegada, el llibre ofereix eines per ajudar a trobar el mateix propòsit i pautes per assolir-lo. L’autoconeixement és la base, si no sabem qui som, com som, quins son els nostres valors.
I és que sovint sense adonar-nos-en vivim la vida dels altres, ens anestesiem i ens justifiquem per no gosar a canviar. Però ens hi va la salut perquè estar motivat influeix fins i tot en els gens.
Un estudi pioner i disruptiu
El que fa única aquesta recerca és que s'ha dut a terme amb un mètode disruptiu i és que, d'una banda, s'ha estudiat el qüestionari d’experiència vital, l’estudi del perfil cerebral i la carta natal. Al llibre, es llegeixen els resultats en clau sociològica i també s’analitza la influència del guió de vida que construïm des de petits.
El Brain Profiler
El Brain Profiler és un mètode que mostra una imatge instantània que il·lustra com les parts emocionals i racionals treballen de forma conjunta al cervell. Es basa en tres elements: enfocament, decisió i motivació. En lloc d'examinar el comportament, l'eina es centra en els patrons de pensament. Cada persona s'identifica amb un dels vuit ‘estils cerebrals’, que aporten fortaleses i debilitats molt importants per tenir en compte. L'estudi proporciona una fotografia de l'estil de cervell per processar dades cognitives i emocionals, de manera que defineix quin dels vuit estils té cada persona: científic, visionari, inventor, guardià, estrateg, energitzador, executor o savi.
L'astrologia Psicològica
L'astrologia es considera la ciència més vella i respectada pels grans i savis. La carta natal s’elabora des de ben antic i amb aquesta eina, Gauquelin, psicòleg i estadista francès va acabar confirmant una clara correlació entre les cartes astrals de més de 15.000 persones i les seves professions.
Es tracta de fer una mirada transversal que ja han fet abans savis com Plató, Aristòtil, Hipòcrates, Galileo Galilei, Napoleó i científics com Isaac Newton o Benjamin Franklin, així com el pioner de la psicoanàlisi, Carl Jung, que es van servir de l'astrologia.
La barreja d'aquestes dues mirades que han obsessionat l'ésser humà des de l'antiguitat, la mirada al cel i la mirada al nostre interior generen un enfocament actual de l'Astrologia Psicològica i dona sentit a la vegada a aquesta part de l'estudi.