Lenta arrancada de les consultes ‘online’

l. ribes
Publicat: 
12-05-2016
Actualitzat: 12-05-2016 12:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lenta arrancada de les consultes ‘online’

El CAP de Balàfia, el de les Borges Blanques, el de Cervera i el de Tremp són els quatre centres lleidatans que participen en la segona fase pilot de l’Institut Català de la Salut (ICS) per a la implementació de l’eConsulta, un servei integrat a la plataforma en línia La Meva Salut que permet realitzar consultes virtuals entre els pacients i els seus metges d’Atenció Primària des d’un ordinador o un smartphone amb connexió a internet.

Encara que la prova es troba en una fase embrionària (va començar a implantar-se a mitjans d’abril), els responsables dels CAP coincideixen a destacar la utilitat de l’eina i el seu potencial a l’hora de descongestionar les consultes físiques a l’Atenció Primària. “Serveix per desburocratitzar la consulta i garanteix que el pacient vingui quan realment ho necessita”, explica Àngels Molló, adjunta a la direcció del CAP de Cervera. Per la seua banda, Lluís Marco, responsable del de Balàfia, explica que una trentena de pacients utilitzen la plataforma i que ofereix un feedback més directe i personalitzat amb el malalt, “substituint els correus electrònics, que solien ser un canal de comunicació unidireccional”.

Així, les consultes més freqüents entre el centenar de missatges que han intercanviat pacients i facultatius lleidatans són dubtes sobre resultats analítics o de proves mèdiques, la renovació de receptes electròniques, la tramitació d’una baixa laboral, consells de medicació o valoracions d’una visita amb l’especialista.

Per poder utilitzar l’eConsulta, el pacient ha de tenir activat el seu portal La Meva Salut, l’accés al qual es facilita als CAP, i és imprescindible que disposi de correu electrònic. És el facultatiu qui dóna d’alta el pacient perquè puguin intercanviar-se missatges a través de l’aplicació online.

En aquest sentit, els doctors asseguren que la majoria dels usuaris de l’eConsulta són joves o adults, però “en tenim algun de 70 anys”, il·lustra Meritxell Batlle, responsable del CAP de les Garrigues. En aquestes instal·lacions, quatre doctores experimenten amb l’eina i la valoren molt positivament.

De fet, no descarten estendre-la a la resta del servei. Per la seua part, Teresa Montanuy, responsable del CAP de Tremp, apunta que encara l’utilitzen poques persones, però que “formarà part de la consulta habitual del dia a dia d’un metge de família”.

Amb l’objectiu d’incrementar el nombre d’usuaris del servei, els metges d’Atenció Primària consultats per aquest diari veuen necessari dur a terme més campanyes de difusió.

Comparteix

També t'interessarà