Les abelles, més enllà de la mel
El dia 20 de maig se celebra el Dia Mundial de les Abelles. És possible que et facin por quan les sents a prop i que comencis a improvisar un ball de bastons per evitar que et piquin, però sabies que són realment importants per l'ecosistema i la viabilitat del nostre planeta?
Les abelles són imprescindibles per la vida a La Terra tal com la coneixem ara, i és que són una part fonamental de l'ecosistema. Sense elles no poden existir moltes de les plantes que trobem avui en dia, i els vegetals que mengem serien menys nutritius. Si les abelles s'extingeixen moltes de les espècies que coneixem també ho farien. I avui en dia estan en perill d'extinció, sobretot pel canvi climàtic. Per tant, és responsabilitat de tothom cuidar-les.
Alex Velilla Massot és apicultor de La Portella des de fa tres anys. Hem parlat amb ell sobre les abelles, l'impacte que tenen en l'ecosistema i la feina que fa amb elles.
- A grans trets, quina és la feina de l’apicultor? Va més enllà d'extreure la mel?
La feina d'apicultor consisteix en dues fases. La primera part consisteix a treballar al magatzem. Es preparen les caixes, és a dir es desinfecten i es netegen. A més, es preparen els fils de màquina: es tensen, s'estampa la cera i és fon quan deixa de ser útil i es torna a desinfectar. A més, és desopercula el quadre, és a dir, la "casa" feta per les abelles. Per últim, s'extreu la mel, es filtra per treure les impureses i es deixa dos dies en un madurador per acabar de treure les més petites. Finalment, es posa la mel amb pots.
- Quanta mel en pots arribar a agafar d’una colmena?
Normalment uns 10 kg per caixa, la transhumància ha de ser bona.
- T’han picat gaires abelles?
Sí, unes cuantes, una vegada 7 al mateix braç. Un apicultor amb més experiència em va dir una vegada que si vas a repassar-les i no et pica cap no és bona senyal.
- Quina importància creus que tenen les abelles en l’ecosistema?
Les abelles a ecosistema tenen una funció molt importat que es pol·linitzar les flors, sense abelles podríem viure en un desert.
- És cert allò de "si no et mous ni molestes a una abella, aquesta no et picarà"? Quina diferència hi ha amb la vespa?
La abella quan pica mor, a vegades no al moment però no et pot picar més per que no té fibló. De fet, vola amb la meitat del cos. La vespa en canvi, pica dos o tres cops perquè no mor.
La gran diferència a trets físics es que l’abella és peluda i negra. La vespa en canvi, es groga i no té pèl.
En definitiva, aquests petits insectes que viuen en colònies i s'organitzen per jerarquia són importants per l'equilibri del nostre planeta. Sense les abelles, moltes plantes no existirien, ja que són les pol·linitzadores per excel·lència. Hi ha colònies d'abelles per tots els continents, menys en l'Antàrtida. El seu treball s'organitza jeràrquicament i consta de tres escalafons diferents: La reina, l'abellot i les abelles obreres. Les abelles, de les quals es coneix que habiten La Terra des de fa més de 30 milions d'anys, són molt treballadores i extremadament sociables. Així bé, de la seva tasca i organització en família podem aprendre molt.