L’helicòpter del SEM ha fet més de cinquanta vols nocturns a Lleida en només sis mesos

SANTI COSTA DOMINGO
17-07-2019
  • L’helicòpter del SEM ha fet més de cinquanta vols nocturns a Lleida en només sis mesos
  • L’helicòpter del SEM ha fet més de cinquanta vols nocturns a Lleida en només sis mesos

L’helicòpter nocturn del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha fet un total de cinquanta-un trasllats a Lleida en només sis mesos, i és la província en la qual més actuacions d’aquest tipus s’han dut a terme el primer any de funcionament d’aquest servei. Així ho va assegurar el gerent del SEM, Antoni Encinas, que va assenyalar que des del gener, quan va entrar en funcionament en aquesta zona, a la regió sanitària de Lleida s’han fet trenta-sis trasllats, mentre que a la de l’Alt Pirineu i Aran n’han portat a terme quinze des del març. A nivell català, s’han fet un total de 177 vols nocturns. “Dels trenta-sis trasllats fets a Lleida, vint-i-vuit van ser per portar un pacient d’un hospital a un altre i els vuit restants van ser actuacions sobre el terreny. Al Pirineu, catorze trasllats van ser d’un centre hospitalari a un altre i només hi va haver una actuació primària”, va precisar Encinas, que va recalcar que Lleida “és el territori que més s’ha beneficiat d’aquest servei, ja que, malgrat tenir pocs efectius terrestres, l’helicòpter nocturn ha permès que alguns territoris no es quedin sense efectius per un trasllat”. El SEM disposa de quatre helicòpters per a tot Catalunya, un dels quals, el que hi ha a Sabadell, fa el servei nocturn des de fa un any, i Encinas va dir que “després d’aquest període probatori, podem donar per iniciada l’era del vol sanitari medicalitzat les vint-i-quatre hores a Catalunya”.

La província disposa de dos bases de vol nocturn: la del parc de Bombers de Lleida i l’heliport de Pompiers de la Val d’Aran. No obstant, l’helicòpter assignat a la província està a l’helisuperfície de l’hospital de Tremp, que s’adaptarà pròximament per acollir també vols nocturns. En aquest sentit, la delegada del departament de Salut, Divina Farreny, va dir que el pròxim objectiu és “parlar amb tots els municipis per veure quins terrenys podem habilitar com a helisuperfícies d’emergència”.

“A la majoria dels hospitals es poden atendre infarts, però aquest últim any n’hi ha hagut quaranta que han presentat alguna complicació i han necessitat trasllats a algun hospital de Barcelona o Sabadell, i en tercer lloc hi ha malalties com les inflamacions”, va explicar Encinas.

Els traumatismes, la principal causa dels trasllats

Dels 177 pacients que han estat traslladats amb helicòpter de nit, mig centenar tenien algun tipus de traumatisme. Així ho va assegurar Encinas, que va assenyalar que la segona causa són els infarts, i la tercera malaltia principal són les infeccions.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta