L’helicòpter del SEM ja pot volar de nit una vegada s’han adequat les pistes

M. MARQUÈS
18-05-2018
  • L’helicòpter del SEM ja pot volar de nit una vegada s’han adequat les pistes

Els quatre helicòpters que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) té a Catalunya, un a Tremp, ja poden volar de nit una vegada s’hagi completat la formació dels pilots i s’hagi adequat totes les pistes d’aterratge. Així ho va afirmar ahir el responsable territorial del SEM a Lleida i Alt Pirineu-Aran, Alfonso López, en una jornada a l’hospital Arnau de Vilanova on es van exposar casos en els quals s’han trobat metges i infermers residents a les ambulàncies del SEM a Lleida.

L’helicòpter és un recurs fantàstic per accedir a zones aïllades, però no són operatius quan el temps és advers o durant la nit”, va assenyalar López. En aquest sentit, va afegir que quan es van comprar els actuals helicòpters el 2016 –són més ràpids, poden portar més pes i tenen més estabilitat– ja es van adquirir per poder volar de nit, “però això comporta una gran preparació per als pilots i una adequació de les pistes”. Els heliports de Lleida, Vilaller i el de l’hospital de la Cerdanya ja tenen aquesta capacitat i està previst que el de Vielha estigui llest a finals d’estiu i falta per adaptar els de Tremp i la Seu.

A més, en la sessió, López va fer una crida que els residents es quedin a Emergències per garantir el relleu generacional. “Costa trobar nous metges perquè és un treball menys còmode i més imprevisible. No estem oferint la tranquil·litat d’un despatx o la comoditat d’un horari tancat”, va explicar. En canvi, el tutor d’una infermera resident, José Ramón Ropero, va assenyalar que en el cas d’infermeria és més fàcil trobar personal per a Emergències. “Som professionals tot terreny i el món de l’extrahospitalària agrada molt”, va apuntar. Va detallar que la majoria de sortides urgents a Lleida és en domicilis amb pacients crònics que empitjoren.

L’objectiu de l’ICS, en aquest sentit, és prescriure antibiòtics quan realment sigui del tot necessari, atès que l’ús inapropiat i indiscriminat dels antibiòtics està relacionat amb l’augment de les resistències bacterianes a aquests fàrmacs. “El nombre de queixes és similar al dels últims anys i el perfil del pacient que reclama és dona d’entre 18 i 35 anys”, va assenyalar en l’XI Simposi de la Societat Espanyola d’Atenció a l’Usuari de la Sanitat, que se celebra a l’Hotel Condes de Urgel. Aquesta unitat també rep suggeriments, majoritàriament perquè es compleixi la prohibició de fumar als voltants del centre. “També ens han demanat que les mares que han donat a llum puguin donar el pit al llit, una cosa que no es fa per seguretat, i és una cosa que estem estudiant”, va manifestar.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next