L'IRBLleida inicia una recerca sobre l’Alzheimer gràcies a una donació de Paquita Ràfales Majós

REDACCIÓ
02-12-2020
  • L'IRBLleida inicia una recerca sobre l’Alzheimer gràcies a una donació de Paquita Ràfales Majós

Una donació de 15.000 € de Paquita Ràfales Majós a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha permès iniciar un projecte de recerca sobre la malaltia d’Alzheimer que lideren l’investigador principal del grup de Neurociències Clíniques de l’IRBLleida i responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari de Santa Maria, Gerard Piñol, i el responsable del Grup de Recerca en Immunologia i Metabolisme (GRIM) de l’IRBLleida i professor de la UdL, Joan Verdaguer. A més, l’ajuda també permetrà la contractació de Leila Romero El Khayat, investigadora en formació que està realitzant la seva tesi doctoral a Lleida.

“És molt important la col·laboració de tothom en la recerca, perquè gràcies a ella avancem en la salut de tothom” ha explicat Paquita Ràfales. Per la seva part, l’investigador Gerard Piñol ha senyalat que “les aportacions econòmiques com la de la senyora Paquita Ràfales són claus per a poder desenvolupar projectes altament innovadors destinats a investigar sobre malalties amb tanta repercussió sanitària i social com és la malaltia d’Alzheimer”.


ℹ️ Tot el que vols saber sobre l'alzheimer


La malaltia d’Alzheimer és la principal causa de demència i la segona causa de discapacitat en el nostre país en població major de 65 anys. Malgrat la millora en el diagnòstic precoç de la malaltia en la darrera dècada, no existeixen medicacions que permetin endarrerir la seva progressió. La situació actual de la pandèmia ha posat de manifest les dificultats d’aquests pacients quan no poden realitzar les seves rutines o activitats d’estimulació de forma individual o grupal, ja que existeix evidència científica dels beneficis dels tractaments com l’estimulació cognitiva o l’activitat física.

“Existeixen diferents models que han intentat tractar la malaltia d’Alzheimer eliminant les substàncies anòmales que s’acumulen al cervell dels pacients com la proteïna amiloide i la proteïna tau, sense observar-se clara millora en els diferents estudis clínics realitzats fins al moment actual” ha afirmat el Dr. Piñol. En aquest projecte es pretén desenvolupar un model totalment diferent basant-se en el coneixement obtingut en estudis preclínics sobre mort cel·lular induïda pel mateix sistema immunitari en models tumorals en ratolins. Basant-se en aquest coneixement, es pretén utilitzar una tècnica similar per eliminar aquelles neurones que continguin en el seu interior la proteïna tau en fases molt inicials de la malaltia i que sabem que la poden transmetre a les neurones que tenen al voltant i així limitar la progressió de la malaltia.

En aquest sentit es pretén caracteritzar en models cel·lulars mecanismes moleculars i cel·lulars subjacents que estiguin involucrats en l'esperat efecte terapèutic i avaluar la resposta en ratolins transgènics de la malaltia d’Alzheimer, tant a nivell d’eliminació de les substàncies tòxiques dels cervells dels ratolins com en la seva conducta.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Què en penses del tancament de Hasel al Rectorat contra el seu empresonament?