Llaç i pancarta de suport als presos

S.E.
26-06-2019
  • Llaç i pancarta de suport als presos

La Paeria lluirà des d’aquesta mateixa setmana un llaç groc a la façana que dóna a l’Eix Comercial i una pancarta que reclamarà la llibertat dels presos en un dels balcons que donen a l’avinguda Blondel. Així ho van acordar ahir els grups municipals d’ERC, JxCat i Comú i ho van comunicar en la primera junta de portaveus del mandat, presidida per l’alcalde Miquel Pueyo. “No estem parlant de pancartes que reivindiquen la independència sinó la presumpció d’innocència i la llibertat, i el lliure exercici dels drets polítics per a determinades persones, que una presó injusta i una pena anticipada i premeditada està limitant”, va argumentar Pueyo, i va afegir que “els presos i els exiliats són represaliats per haver exercit càrrecs públics”.

L’alcalde va remarcar que “les institucions poden lluir el llaç groc i no lluir-lo no significa necessàriament neutralitat, sinó que també pot ser una actitud partidària”. De fet, considera que l’espai públic no és neutre ni és la seua formulació ni en el seu ús. “La neutralitat de l’espai públic està en la capacitat per acollir diferents i plurals expressions de llibertat i reivindicació, i no a negar-les totes. Si traiem a l’espai públic la capacitat de ser aparador, expressió dels nostres anhels i sentiments, estem autocensurant la nostra vida comunitària”, va indicar.

Ribes demana debatre i votar la proposta en el ple de dilluns i Palau reclama que no es pengin

Per la seua part, la regidora de Ciutadans Ángeles Ribes va indicar que a la junta se’ls va comunicar que aquest acord es materialitzarà a través d’un decret d’alcaldia, fórmula amb què no està d’acord.

Per aquest motiu, demanen que es voti en el ple del cartipàs, previst per divendres però ajornat fins al dilluns 1 de juliol a petició de l’oposició per poder presentar al·legacions. “Volien passar-lo pel ple com qualsevol altre decret, però sol·licitarem que sigui debatut i ratificat per votació en el ple”, va subratllar Ribes.

Xavier Palau, edil del Partit Popular (PP), va defensar la “neutralitat” de l’espai públic. “Lleida és de tots, no només de part dels ciutadans. S’ha de respectar la façana de la Paeria i hem demanat que no es pengin llaços ni símbols partidistes pel bé de la convivència. Però l’alcalde ha dit que tenia la decisió presa”, va dir, i va apuntar que per ara no hi haurà símbols en més edificis municipals. Va afegir que han demanat que continuïn onejant al consistori les banderes de Lleida, catalana i espanyola.

D’altra banda, Xavier Palau (PP) va qualificar de “piconadora” el nou govern i afegeix que “si ells diuen que necessiten dedicacions exclusives per fer un bon govern, cal un repartiment més equitatiu i per fer oposició necessitem dos exclusives i un assessor”. El seu vot serà abstenció o negatiu “en funció del que es pugui negociar, però la sensació és que ho tenen tot tancat a tres bandes”.

Cs i PP denuncien que el tripartit vol laminar l’oposició

Ángeles Ribes (Cs) va denunciar que el govern intenta “silenciar l’oposició menyscabant els seus recursos” al cartipàs i reclama dos dedicacions exclusives i dos assessors. Veu “cínic que el 2015 van dir que no hi podia haver més de tres tinences d’alcaldia i ara n’hi haurà set” i que la mare de Toni Postius sigui directora de l’Auditori. Va avançar que hi votaran en contra i va afegir que “dubto molt que l’esperit de negociació sigui entre algú més que ERC, JxCat i Comú”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que davant de la malaltia de l'Alzheimer...