⏯️ Lleida Air Challenge, "la fira més important del sector" industrial aeronàutic de l'Estat

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
11-06-2022
Actualitzat: 11-06-2022 18:44
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Lleida Air Challenge, "la fira més important del sector" industrial aeronàutic de l'Estat
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga - ACN
  • ⏯️ Lleida Air Challenge, "la fira més important del sector" industrial aeronàutic de l'Estat
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga - ACN
  • ⏯️ Lleida Air Challenge, "la fira més important del sector" industrial aeronàutic de l'Estat
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga - ACN
  • ⏯️ Lleida Air Challenge, "la fira més important del sector" industrial aeronàutic de l'Estat
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga - ACN

L'Aeroport de Lleida-Alguaire acull aquest cap de setmana la 7a edició de la fira aeronàutica Lleida Air Challenge, que torna després de dos anys d'absència per la pandèmia. El certamen s'adreça al públic general encara que enguany també ha reforçat el seu paper professional amb la presència d'un centenar d'expositors. El secretari d'Infraestructures i Mobilitat del Govern, Isidre Gavín, ha assegurat que es tracta de la "fira més important del sector" i que, des d'aquesta edició, es pot afirmar que tant l'aeroport com la fira estan plenament "consolidats" dins al indústria aeronàutica. D'altra banda, el sector dels drons guanyen presència en aquesta edició amb un espai propi que aplega una vintena d'empreses.

Centenars de visitants han passat aquest dissabte per la pista de l'aeroport d'Alguaire amb motiu de la 7a Lleida Air Challenge. Un dels principals atractius de la fira és l'exposició d'avionetes, que dona l'oportunitat als visitants de veure de prop tot tipus d'aeronaus. Algunes de les que hi ha exposades són un Boeing 737-700, un dels helicòpters dels Mossos d'Esquadra, diversos models d'autogirs o el 'Piper J3', l'avió més antic de l'Estat amb permís de vol. L'oferta lúdica es complementa amb conferències, tallers i activitats per a infants.

Foto Anna Berga - ACN
Foto Anna Berga - ACN

D'enguany però, destaca l'increment del nombre d'expositors, que ha arribat al centenar. Suposa una vintena més que en la darrera edició i entre aquests hi ha escoles de pilots, escoles de tripulants de cabines, empreses d'helicòpters, aeroclubs del territori, federacions aèries, empreses de fabricació i reparació d’aeronaus, escoles de mecànics, empreses de new space i noves tecnologies aeronàutiques i de l'espai.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha afirmat en l'acte d’inauguració que l'aeroport "ha creat les condicions necessàries per a poder consolidar aquesta fira aeronàutica, que és l'única dedicada a aquest sector a Catalunya i a l'Estat espanyol".

En aquest sentit, Gavín ha anunciat que en els darrers dies el Govern ha adjudicat la utilització de dos dels quatre hangars que té l'aeroport a dues indústries dedicades al manteniment i reparació d'avions, i ha afegit que també ha adjudicat la parcel·la per a construir el que serà el segon hangar més gran de Catalunya. "L'aeroport de Lleida avui ja és un dels més importants al sud d'Europa en l'àmbit de la tecnologia i dels serveis", ha conclòs.

Els drons guanyen pes

Un dels àmbits que es veuen reforçats en aquesta fira és el dels drons. Així, una vintena d'empreses expositores vinculades a aquest sector presenten les seves experiències amb aquests nous vehicles de mobilitat aèria i possibilitats d'usos futurs.

Entre aquestes empreses hi ha Aldoratech, amb seu a Almacelles, una empresa emergent dedicada a la logística aèria i disseny de les seves pròpies aeronaus. El seu cofundador, Eduard Gómez, ha explicat que, de moment, volen encarar la seva activitat a l'enviament de productes mèdics en entorns poc poblats.

Una altra empresa lleidatana que hi participa és Aerofor, dedicada a integrar la tecnologia dron a les empreses de diversos àmbits, tot i que tenen un interès especial en el sector agrícola, ja que confien que aviat es permetrà aplicar productes fitosanitaris utilitat aquests aparells. "Tothom que pugui aplicar fitosanitaris amb dron ho trobarà una eina bàsica i fonamental" ha explicat el seu fundador Eduard Ibáñez, que ha destacat l'ús creixent dels drons a nivell global. "Tots els sectors que poden aprofitar un dron ja s'estan posant les piles per utilitzar-los", ha afirmat.

D'altra banda, el sector dels drons també compta amb un espai propi a la fira on durant els dos dies, de 12 h a 13, s'hi fan exhibicions d'aquests aparells, amb demostracions de les seves aplicacions en activitats com ara la logística o el servei d'imatges. Algunes d'aquestes demostracions van a càrrec dels Mossos d’Esquadra i el Cos d’Agents Rurals.

A banda d'això, també s'han programat cursos d'iniciació als drons i dues conferències, de les vuit programades, sobre aquest tema.

La fira és gratuïta i s'allargarà fins diumenge 12 de juny a les 14 h. Així mateix i a diferència d'edicions anteriors, enguany l'organització de l'espai firal permet mantenir el vol a Palma de Mallorca durant el divendres i també el diumenge.

Comparteix

També t'interessarà