Lleida celebra la 28a edició de la Festa de Moros i Cristians amb prop de 700 participants

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
15-05-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Lleida celebra la 28a edició de la Festa de Moros i Cristians amb prop de 700 participants
  Peu de foto: 
  Presentació de la Festa de Moros i Cristians 2024 a Lleida ©MiC Lleida

Aquest cap de setmana, prop de 700 persones participaran en la 28a edició de la Festa de Moros i Cristians de Lleida. El programa de la festa, que es desenvolupa dissabte 18 i diumenge 19, atraurà milers de lleidatans i visitants amb les Ambaixades, la Desfilada de Lluïment i la Batalla final, entre els actes principals.

La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch; el president de l'Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Josep Lluís Gàzquez, i els capitans dels dos bàndols, Dolors Carulla (saida mora) i Josep Fuentes (comte cristià), han presentat la Festa a la seu de l’entitat. La regidora ha destacat l’associacionisme i la cohesió social de la festa, que implica i en fa partícip el conjunt de la ciutadania. Bosch ha subratllat la feina conjunta amb l’associació per "fer més gran" aquest esdeveniment, incentivant la participació, la integració i facilitant la incorporació de gent jove.

L'Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida dona la benvinguda a 20 nous socis
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu - Diada Festera de Moros i Cristians 2022

Gàzquez ha explicat el programa d’enguany i ha destacat la voluntat d’involucrar el màxim de formacions de música, dansa i cultura popular de Lleida perquè sigui una festa km0. També ha recordat la convocatòria del concurs de fotografia “XIV Memorial Xavier Aluja”, amb un premi de 250 €. Els originals es poden enviar fins al 30 de juny. A més, hi haurà unes 400 cadires per veure la Desfilada de Gala de diumenge a la tarda, amb reserva prèvia a 4 € a Turisme Lleida o 5 € el mateix dia de la Festa.

Els capitans cristià i moro han revelat detalls dels espectaculars seguicis que han preparat, amb festers, músics, ballarines i membres dels seguicis desfilant per la ciutat. A l’Entrada de Lluïment, hi haurà també trabucaires i sis cavalls, dos dels quals faran figures i exhibicions.

Programació:

Dissabte 18 de maig

 • 12 h - Vermut fester a la plaça de Sant Francesc. Inici del Cap de Setmana Fester amb ambientació de música festera.
 • 19.30 h - Les Ambaixades a la plaça de Sant Joan. Les tropes cristianes arriben a la ciutat i demanen la rendició de les tropes mores. Després de la batalla dialèctica, amb text d’Anna Sàez Mateu, els moros refusen l’oferiment i els cristians es retiren, tot anunciant la Batalla de l’endemà.

Diumenge 19 de maig

 • 12 h - Entrada infantil i presentació de bandes. Desfilada de les comparses amb els components més joves de la Festa, des del Roser, pel carrer Cavallers i carrer Major fins a la plaça de Sant Joan, on tindrà lloc la Presentació de Bandes de Música i Concurs de Bandes. Participen Ilerband, Banda de Música Ciutat de Benicarló, Banda de Música de la Asociación Musical Miralbueno, Associació Banda La Valenciana de Barcelona i Banda Municipal de Música Ciudad de Fraga.
 • 18 h - Entrada de Gala. Concentració de les comparses a la Porta del Lleó de la Seu Vella.
 • 18.30 h - Inici de la Desfilada de Lluïment pels carrers Sant Martí, Tallada, Cavallers, Blondel i avinguda de Madrid fins a la Paeria. Servei de lloguer de cadires a les zones habilitades, amb reserva prèvia a Turisme de Lleida.
 • 21.30 h - Batalla final a la Seu Vella. Escenificació de la Batalla entre les tropes cristianes i mores, amb text de Gabriel Ramon Molins. La direcció artística va a càrrec de Ramon Caballol i de la companyia SAC Espectacles.

El programa de la festa inclou també el pregó, fet el diumenge 5 de maig per la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, i el concert de música festera de l’Ilerband. El cap de setmana passat, la festa va participar en l’ofrena floral al patró de la ciutat, Sant Anastasi, en el marc de la Festa Major de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà