Lleida surt al carrer per celebrar amb activitats festives el Dia sense Cotxes

REDACCIÓ
23-09-2019
  • Lleida surt al carrer per celebrar amb activitats festives el Dia sense Cotxes
  • Lleida surt al carrer per celebrar amb activitats festives el Dia sense Cotxes

Lleida ha celebrat aquest diumenge el Dia sense cotxes, una jornada inclosa dins dels actes de la Setmana Europea de la Mobilitat i que té com a objectiu promoure la reflexió individual i col·lectiva sobre l’ús del cotxe a la ciutat, posant de manifest que els espais que ara monopolitza poden tenir molts altres usos. La jornada ha comptat amb un gran nombre d’activitats de caràcter cívic, que han omplert de vida els carrers de Lleida, promovent aquesta reflexió entorn d’una mobilitat més sostenible i neta.

L’alcalde, Miquel Pueyo,  ha destacat la necessitat de donar un tomb a les polítiques en l’àmbit de la mobilitat. “Els vehicles de combustió tenen un gran cost ambiental i fins i tot de salut pública pels problemes respiratoris que generen. Cada cop més, no ens ho podem permetre. És per això que és voluntat de la Paeria avançar en polítiques de mobilitat sostenible, com la promoció del transport públic, la implantació de més carril bici, l’impuls dels vehicles elèctrics i la pacificació del trànsit mitjançant zones 20 i 30 i entorns escolars segurs”, ha afirmat Pueyo, qui també ha destacat l’èxit de la recuperació de la Setmana de la Mobilitat.

Per la seva part, el regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta, Joan Ramon Castro, ha destacat que actualment entren diàriament a la ciutat pels seus principals accessos viaris més de 82.000 vehicles, una xifra que posa en relleu el gran ús del vehicle privat a la ciutat, especialment en els moviments amb altres poblacions. El regidor de Mobilitat ha destacat que Lleida és una ciutat amb dimensions molt assequibles per moure-s’hi a peu, en bicicleta o transport públic. “L’adequació de les xarxes viàries no ha de tenir com a objectiu, per tant, l’estímul de la circulació en cotxe, sinó que cal promoure que el vehicle privat vagi perdent protagonisme a la ciutat, de forma ordenada”, ha afegit. “Hem d’aconseguir pacificar el trànsit a Lleida i que poder caminar sigui una cosa habitual”, ha dit. 

El tinent d’alcalde d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha remarcat que el “Pacte d’Entesa pel govern de la Paeria assumeix com a objectiu programàtic els compromisos adquirits a la Unió Europea per reduir un 30% les emissions de carboni dels moviments motoritzats a la ciutat”. “Per fer-ho possible, la Paeria impulsarà en totes les seves actuacions la mobilitat no contaminant, seguint el Principi de la jerarquia envers la mobilitat, que prioritza primer els desplaçaments a peu, en segon lloc la bicicleta, en tercer lloc el transport públic i, en quart lloc, el cotxe compartit”, ha afegit i ha recordat el gran impacte ambiental que té també la contaminació generada pels motors de combustió. A Lleida, el trànsit és el sector més emissor de diòxid de carboni, gas responsable del canvi climàtic, amb una emissió estimada de 129.500 tones de CO2/any, ha afegit. Tall de veu Sergi Talamonte

Aquest diumenge, el trànsit ha desaparegut d’algunes de les principals vies de la ciutat, com són els carrers: Rambla Ferran, avinguda Blondel, Rambla d’Aragó, Balmes, Prat de la Riba, Corregidor Escofet, Doctora Castells, Hostal de la Bordeta i Ignasi Bastús. Tots ells han estat tallats al trànsit des de primera hora del matí fins cap a dos quarts de set de la tarda, quan s’han anat obrint de forma progressiva.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertat haver aixecat ja l'estat d'alarma?