Marta Alòs: "Llegir és un esforç personal que acaba resultant un plaer"

LLEIDACOM | Noelia García
Publicat: 
21-04-2021
Actualitzat: 21-04-2021 12:45
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Marta Alòs: "Llegir és un esforç personal que acaba resultant un plaer"

Al món de la política, les biblioteques i els llibres, la Marta Alòs (Lleida, 1960), és una de les autores més conegudes de Ponent. Amb 16 llibres publicats, i un apunt d'estrenar, Alòs té clar que la societat necessita recolzar la cultura per aconseguir el lloc que mereixen els autors i els llibres "Una societat llegida és una societat que no permet que l'engany entri a casa nostra". Parlem amb ella sobre com es presenta aquest Sant Jordi, quins són els seus plans de futur com a escriptora, de llibres, i de com podem trobar dins de la lectura el plaer. "La lectura ho és tot. Un llibre és un quadern de viatge". 


Com et defineixes?

Em defineixo com una enamorada de la lectura i l'escriptura, per això llegeixo i escric.

Per què comences a escriure?

Jo començo a escriure perquè li explico contes inventats al meu fill que després vaig passar a paper. Em vaig presentar al concurs literari Manuel de Pedrolo, i el vaig guanyar. Aleshores començo a escriure relats als mitjans de comunicació. El següent pas, va ser publicar el meu primer llibre: "Per un pecat d'amor", i he seguit fins ara. Tinc un currículum de 16 llibres publicats, molts articles i col·laboracions a mitjans (escrits, radiofònics i televisius).

Cinc cèntims dels projectes a futur que tens com a escriptora

El projecte de futur de qualsevol escriptor és poder seguir escrivint i publicant. Per això, el meu projecte de futur immediat, és acabar l'última novel·la que tinc entre mans, que és del tot diferent. Podem dir que torno als meus inicis perquè es pot incloure dins del gènere sentimental. Malgrat que porta mala sort (riu), et puc avançar que es diu "Sense data", i espero acabar-la en uns quinze dies si els personatges em deixen.

Tens algun/a referent literari? Qui?

Els escriptors som producte de què llegim, i qualsevol escriptor té una bona biblioteca darrera. Per tant, podria dir-te molts referents literaris, però seria injust no citar-los a tots. Ara, m'estic llegint el llibre "Consumits pel foc" de Jaume Cabré, que és un autor que he anat seguint durant tota la seva carrera literària. D'altres que podria dir-te són el Ramon Solsona, o clàssics com Josep Pla.

Quin aspecte penses que s'ha de reforçar/treballar per difondre el plaer de la lectura?

A Catalunya es publica més que es llegeix, i això ha passat sempre. L'entrada ferotge del món digital, també influeix a què la lectura baixi encara més. La solució és pedagogia pura. Hi ha una responsabilitat directa entre escoles, pares i mares. Les cases que tenen una bona biblioteca són un referent per als joves.
D'altra els mitjans de comunicació haurien de dedicar més hores a la cultura. Si no hi ha cultura no hi ha llibertat, i la cultura ens porta a ser lliures, ens dóna referències, informació... La gent que no té cultura pot ser fàcilment enganyada.

Com celebraràs aquest Sant Jordi?

De moment, podem dir que pinta bé (riu). L'any passat va ser un absolut desastre. Jo estrenava el meu llibre "L'origen del pecat", i no va poder ser presentat a la ciutat de Lleida... Va ser una tragèdia personal. Aquest any, tenim el llibre "La cervesa de la Highsmith", que hem escrit en conjunt amb altres autores. A més, està pensat que se celebri a la Rambla Sant Ferrán. Espero Sant Jordi amb moltes ganes, il·lusió i alegria, i que el sector literari i editor pugui recuperar-se.

Hi ha gent que no té l'hàbit de llegir en el seu dia a dia, però que li agradaria fer-ho.

Bé, és molt bo recomanar llibres. Es pot començar per triar llibres de temes que t'interessin. Si t'agrada viatjar, llegeix llibres de viatges, si t'agrada la gastronomia, agafa un amb referents gastronòmics, si prefereixes la història tria una novel·la històrica...
El món el pots viure a través del llibre. Els lectors habituals hem d'animar a qui no llegeix a formar part de la nostra família de llegits. Una societat llegida és una societat que no permet que l'engany entri a casa nostra i que no cregui en les fake news.

Com es pot incorporar l'hàbit de llegir?

És complicat quan una persona arriba a l'edat adulta i no ha llegit mai un llibre per decisió pròpia. La lectura mai ha de ser una obligació i necessita un aprenentatge. Algú que no tingui l'hàbit de la lectura pot començar llegir literatura senzilla. Amb la pandèmia, s'ha posat molt de moda les sèries, per tant a aquelles persones que els hi agrada una sèrie, podrien llegir el llibre basat en aquella història o buscar-hi obres similars.
La lectura ho és tot. Un llibre és un quadern de viatge, t'ensenya vocabulari, i amb ell pots aprendre a expressar-te. Es nota molt quan una persona no ha llegit mai. Llegir és un esforç personal que acaba resultant un plaer, per tant habituar a una persona a la lectura, és fer que estimi els llibres.

Quins penses que són els motius pels quals la gent no li dedica més temps a la lectura?

Sempre s'ha llegit poc, però quan l'ampli ventall de distraccions ha augmentat, s'ha repartit el temps entre les activitats. En el moment actual la lectura es comparteix amb moltes altres accions. Per aquesta raó, és molt important que la societat posi l'accent a la cultura i la lectura, i que la publicitat i els mitjans tinguin iniciativa per poder introduir els llibres en el nostre dia a dia.

Esmenta algunes obres que recomanes llegir almenys un cop a la vida?

Com deia Umbral, "Jo he vingut a parlar del meu llibre" (riu). Com escriptora, he de creure en mi mateixa, i he de recomanar el que jo escric. La primera recomanació és "L'origen del pecat", el llibre pandèmic com jo li dic. En segon lloc, recomano "La Cervesa de la Highsmith", una obra que ha estat escrita per 8 autores, (anomenades "Les Negrotes") per celebrar centenari del naixement de l'autora de novel·la negra Patricia Highsmith. Serà presentat pel Miquel Pueyo, la Montse San Juan i jo. La idea va sorgir de Sebastià Bennasar, el director de la Col·lecció Lo Marraco Negre de novel·la negra de Pagès Editors. Ens va trucar dient que feia cent anys del naixement de la Highsmith, i que ho volia celebrar amb un llibre de relats. El meu relat és diu "Diari d'una assassina".

Comparteix

També t'interessarà