Neix la Fundació Privada Horitzons 2050, centrada en el futur de l'economia, la cultura i el patrimoni lleidatà

REDACCIÓ
Publicat: 
04-04-2023
Actualitzat: 04-04-2023 13:22
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Neix la Fundació Privada Horitzons 2050, centrada en el futur de l'economia, la cultura i el patrimoni lleidatà
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago
  • Neix la Fundació Privada Horitzons 2050, centrada en el futur de l'economia, la cultura i el patrimoni lleidatà
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago
  • Neix la Fundació Privada Horitzons 2050, centrada en el futur de l'economia, la cultura i el patrimoni lleidatà
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago
  • Neix la Fundació Privada Horitzons 2050, centrada en el futur de l'economia, la cultura i el patrimoni lleidatà
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago
  • Neix la Fundació Privada Horitzons 2050, centrada en el futur de l'economia, la cultura i el patrimoni lleidatà
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

La primera activitat de l'entitat és la convocatòria del Premi Horitzons, una Biennal de Gravat, que entregarà el guardó de gravat amb més dotació econòmica de l'Estat espanyol i que compta amb el suport de la Col·lecció Gelonch Viladegut i del Museu de Lleida


El Museu de Lleida ha acollit avui la presentació de la Fundació Privada Horitzons 2050, una iniciativa que té com a objectiu constituir una entitat que fomenti el debat sobre el present i el futur de les Terres de Ponent en els àmbits econòmic, social, cultural i patrimonial, a més de la promoció i la realització d'activitats. La nova entitat neix de la mà del director de la Col·lecció Gelonch Viladegut, Antoni Gelonch, que exercirà de president, l'expert en art, Sebastià Petit, que serà el secretari, i l'empresari i president de l'Associació Empresa Familiar Lleida, Marc Cerón, que serà el tresorer.

Durant la presentació de l'entitat, Gelonch ha destacat que aquesta donarà els seus primers passos amb el Premi Horitzons de la Biennal de Gravat de Lleida, una iniciativa de la Fundació Horitzons 2050 amb el suport de la Col·lecció Gelonch Viladegut i del Museu de Lleida. El premi es convertirà amb el guardó de gravat més ben dotat econòmicament de l'Estat espanyol amb un import de 5.000 euros. Gelonch afegeix que la iniciativa respon a "la voluntat d'enriquir la col·lecció de gravats i el fons del Museu de Lleida, alhora que aconseguim dotar de categoria a aquesta expressió artistica". La primera edició del premi se centrarà en el gravat calcogràfic i la segona, que tindrà lloc d'aqui a dos anys, reconeixerà les tècniques digitals.

Col·lecció de gravats del Museu de Lleida

El Museu de Lleida va rebre en dipòsit, el març de 2020, la Col·lecció Gelonch Viladegut, una col·lecció de gravats que el museu conserva, estudia i difon. Aquesta col·lecció està formada per més de 1.100 peces que comprenen des del segle XV fins a l'actualitat i recull les principals escoles, tècniques i vocabularis en el camp del gravat.

Activitats previstes per la Fundació l'any 2023

A banda del Premi Horitzons de la Biennal de Gravat de Lleida, la Fundació Horitzons 2050 té previst organitzar diverses activitats enguany. Entre aquestes, en destaquen:

Divulgació de la història de Lleida

El president de la Fundació, Antoni Gelonch, va publicar l'any passat el llibre 'La Història de Lleida explicada a la canalla'. L'obra ha tingut un notable èxit de crítica i públic i ara es vol impulsar una campanya perquè arribi i sigui utilitzat en escoles d'alta complexitat i tots els nens i nenes puguin conèixer la història de la ciutat en què habiten i així teixir llaços de confraternitat. El llibre serà consultat per nens i nenes de cinc centres escolars d'alta complexitat, que faran activitats a partir de la seva experiència i, com a colofó, gravaran una sèrie de 10 podcast, en els quals reflecteixin les seves experiències i coneixements.

Revista 'Horitzons'

La previsió és llançar el primer número el mes de gener de l'any 2024 i que aquesta tingui una periodicitat bianual. La publicació vol esdevenir un recol·lector i altaveu de propostes que ciutadans de Lleida puguin fer arribar més enllà del seu àmbit geogràfic per a dignificar el debat intel·lectual del territori. La revista pretén ser, alhora, altaveu, font de proposicionsesperó intel·lectual i element cohesionador dels ciutadans del territori en què la Fundació s'ubica.

Seminari Neoruralitats

Tindrà lloc el 17 i 18 de novembre de 2023. El seminari vol aproximar-se i abordar el problema de l'augment de la població planetària I impulsar una reflexió sobre el seu impacte en el territori. Així, estudiarà les diverses lògiques existents per a desentranyar les seves derivades i valorar la dualitat camp-ciutat i els conceptes de concentració i dispersió i com aquests influeixen en una distribució poblacional desigual.

Sobre la Fundació Privada Horitzons 2050

La Fundació Horitzons 2050 té com a objecte el foment del debat sobre el present i el futur de les Terres de Ponent en els àmbits econòmic, social, cultural i patrimonial, així com la promoció i realització d'activitats culturals d'ampli espectre en l'àmbit de les humanitats. Entre les seves inquietuds, s'hi troben: el foment del debat sobre el present i el futur de les Terres de Ponent en els àmbits econòmic, social, cultural i patrimonial; la promoció i realització d'activitats culturals d'ampli espectre en l'àmbit de les humanitats; l'organització d'activitats de suport al llibre en català; la contribució a la recuperació i difusió del patrimoni cultural històric en tots els àmbits de les Belles Arts; el foment d'activitats lligades a les noves tecnologies de la informació i la comunicació; el foment de les vocacions científiques i tecnològiques, especialment entre les noies joves, i qualsevol altre que contribueixi al progrés científic, cultural, social i econòmic de les Terres de Ponent, sempre inserides en el conjunt de la catalanitat.

Comparteix

També t'interessarà