Neteja i desinfecció de la llar

LLEIDACOM/ Lourdes Farré
25-03-2020
  • Neteja i desinfecció de la llar
  • Neteja i desinfecció de la llar

Generalment els productes de neteja eliminen la majoria dels gèrmens que viuen sobre els mobles de la llar. No obstant això, en situacions especials, com la que estem vivint ara amb la crisi sanitària causada pel Covid-19, convé a més a més desinfectar aquelles zones exposades a un major contacte amb lleixiu o alcohol, especialment si hi ha algun membre de la família amb símptomes de contagi del virus. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), les mesures d'higiene no són complicades sempre que se segueixin de forma correcta.

En primer lloc hem de netejar la llar, molt millor si és amb productes específics. Per això ens hem de rentar les mans amb cura i posar-nos uns guants per evitar que el virus entri en contacte amb nosaltres, i alhora protegir-nos dels productes de neteja. Normalment aquests productes són efectius per a la neteja general dels sols i superfícies resistents, com poden ser les rajoles. Però ara per ara, també convé utilitzar productes específics adaptats al tipus de superfície i brutícia.

A continuació hem de procedir a desinfectar. Encara que els productes de neteja eliminen la major part dels gèrmens, poden quedar algunes superfícies contaminades. Per aquest motiu, convé repassar amb un desinfectant les zones i objectes de major contacte. Aquestes són els poms de les portes, les aixetes, els lavabos, les taules, les claus, el comandament de la televisió o el telèfon mòbil, o fix, si és el cas que en teniu a casa.

És recomanable desinfectar aquestes zones de major contacte dins la llar cada dia.

Per a la desinfecció el producte més efectiu i econòmic és el lleixiu. Resulta eficaç a l'hora d'eliminar fongs, virus i bacteris. És ideal utilitzar-lo en una proporció d'1:50 en aigua freda; és a dir, un vas de lleixiu per cada 10 litres d'aigua. Podem mullar una baieta amb la barreja líquida.

Alternatives al lleixiu són l'alcohol o l'aigua oxigenada. Dos productes que es poden utilitzar també com a desinfectants, ideals per a la desinfecció de superfícies de metall. L'alcohol que hem de barrejar amb aigua haurà de ser del 96° i el trobarem en les farmàcies. No és recomanable utilitzar-lo per a la neteja de la cuina, ja que és una concentració altament inflamable.

Pel que fa a l'aigua oxigenada és efectiva la solució comercialitzada del 3%.

També es recomana utilitzar diferents baietes per cada zona.

Per últim, és important no oblidar-se de desinfectar els nostres dispositius com mòbils, tauletes o ordinadors, que toquem centenars de vegades al dia. Podeu trobar més informació en el nostre apartat de consulta salut: "Com netejar correctament el mòbil i l'ordinador?"

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta