⏯️ Noves instal·lacions a l'estany d'Ivars i Vila-sana

ACN
Publicat: 
29-11-2022
Actualitzat: 29-11-2022 18:31
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Noves instal·lacions a l'estany d'Ivars i Vila-sana
    Peu de foto: 
    Fotos Salvador Miret (ACN)
  • ⏯️ Noves instal·lacions a l'estany d'Ivars i Vila-sana
    Peu de foto: 
    Foto Salvador Miret (ACN)

L'estany d'Ivars i Vila-sana, al Pla d'Urgell, ha estrenat recentment un nou observatori de fauna al bosc de ribera, pensat sobretot per observar ocells, i la nova passera de la Termenal, que substitueix la que hi havia i que s'havia anat deteriorant amb els anys. Així mateix, s'han instal·lat dos tamborets o perles davant de la nova passera i un banc amb un vers de Maria Mercè Marçal, en aquest cas al nou itinerari obert a l'estiu en el marc d'un camp de treball i que permet conèixer vegetació autòctona com ara oliveres o fruiters. També s'ha actuat a la zona del canyissar de depuració. Les intervencions han suposat una inversió de 56.000 euros, la majoria finançats amb fons europeus.

L'estany d'Ivars i Vila-sana ha rebut un ajut del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, finançat amb fons europeus, destinat a espais naturals de Catalunya per dur a terme diferents gestió en l'àmbit de la conservació i millora dels hàbitats i a actuacions relacionades amb temes de fauna o flora. En concret, es va acollir a tres línies diferents. La primera, ha permès instal·lar un nou observatori de fauna, en aquest cas associat a l'ecosistema del bosc de ribera i no en zones aquàtiques com la resta que hi ha a l'estany.

"Amb aquest observatori volem crear un escenari al davant amb un abeurador i altres elements com ara punts de repòs o d'aturada com serien arbres propers o arbres caiguts, separats un o dos metres del punt d'observació i, des d'aquesta distància, el visitant podrà veure diferents tipus d'ocells com ara un pit roig o l'estor i apreciar-ne els detalls, o també conills, una espècie molt abundant a la zona", segons ha explicat Eva Reñé, tècnica de turisme i educació ambiental de l'estany.

D'altra banda, s'ha adequat i millorat la passera de la zona de la Termenal, que s'havia anat deteriorant amb el pas del temps, sobretot per qüestions de seguretat. Davant de la passera també s'han instal·lat dos tamborets per asseure's elaborats amb fusta de roure. Així mateix, també s'ha instal·lat un banc, també fet amb fusta de roure i que mostra un vers de Maria Mercè Marçal. També és a prop de la passera, en concret en el nou itinerari conegut com 'Les Marietes' que permet conèixer vegetació autòctona de la zona com ara oliveres o fruiters i que es va obrir aquest estiu en el marc d'un camp de treball juvenil.  

La tercera actuació s'ha centrat en la gestió i millora del canyissar de depuració, "un punt important en la conservació d'espècies com ara la mallerenga de bigotis o el bitó, dues espècies d'ocell clau en hàbitats de canyissar, o bé la tortuga d'estany, també vinculada amb aquest tipus d'ambient", ha indicat Reñé. Totes aquestes actuacions han tingut un cost de 56.000 euros, finançats la majoria amb fons europeus.  

El consorci demana que la gestió administrativa estigui adscrita al Consell del Pla d'Urgell

Durant la visita als nous equipaments, el director tècnic de l'estany, Rafel Rocaspana, ha explicat que plantejaran a la Diputació de Lleida que la gestió administrativa del Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana passi a estar adscrita al Consell Comarcal del Pla d'Urgell. Rocaspana ha explicat que la gestió ja es porta a terme des del Consell però està adscrita a la Diputació de Lleida, que és la institució que més diners aporta al consorci. "Això suposa una duplicitat de tasques i l'objectiu és simplificar la tasca administrativa i comptable", ha dit. D'aquesta manera, seguiria el model de l'estany de Banyoles, que està adscrit i gestionat des del consistori de la capital del Pla de l'Estany.  

Comparteix

També t'interessarà