Obert un nou període de sol·licituds per als Horts Familiars de Rufea

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
21-06-2024
Actualitzat: 10-07-2024 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  •  Obert un nou període de sol·licituds per als Horts Familiars de Rufea
    Peu de foto: 
    Nou període de sol·licituds per als Horts Familiars de Rufea ©Paeria de Lleida

L’Ajuntament de Lleida ha obert una nova convocatòria de sol·licituds per llogar un hort familiar a la partida de Rufea. Les persones i entitats interessades poden demanar una de les 13 parcel·les disponibles fins al dia 11 de juliol a les 13 hores a l’Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana (OMAC), situada a la Rambla Ferran 32, de forma presencial o per correu postal. Cada parcel·la té 100 m² i s’hi poden cultivar tot tipus d’hortalisses, verdures i flors, a més d’arbusts que no superin el metre i mig d’alçada. L’objectiu del projecte és oferir a la ciutadania l’oportunitat de produir i consumir productes alimentaris de qualitat i promoure l’exercici físic. També pretén fomentar els valors de l’Horta i els sistemes de producció agraris respectuosos amb el medi ambient.

Cal destacar que els Horts Familiars són exclusivament per a l’autoconsum i tenen una reconeguda funció social, educativa, lúdica i de benestar personal. Estan adreçats a famílies i a projectes d’entitats i associacions de Lleida per tal que hi puguin desenvolupar iniciatives d’agricultura social i/o terapèutica. En aquests casos, les entitats estan exemptes del pagament de les taxes, igual que les persones amb vulnerabilitat econòmica.

Una vegada tancat el període de sol·licituds, les parcel·les disponibles se sortejaran entre els usuaris que ho han demanat i que compleixen els requisits establerts. Els hortolans han d’abonar una fiança de 75 € i pagar un lloguer de 162,70 €/hort a l’any, que inclou l’aigua de reg. El lloguer té una durada de 4 anys i és renovable.

El projecte dels Horts Familiars de Rufea es va iniciar l'any 2011 amb 54 parcel·les, però es va ampliar per l’alta demanda i actualment hi ha un total de 119 parcel·les. Cada parcel·la disposa d’una terra de bona qualitat i d’un punt d’aigua, des d’on cada usuari ha de muntar el sistema de reg localitzat. A més, mitjançant el programa Ecoactivitats, s’ofereix assessorament i formació en gestió ecològica dels horts. Un exemple és el taller de control de plagues i malalties en horts ecològics que es va dur a terme el passat dissabte, 8 de juny.

Actualment, 76 famílies i 4 entitats socials estan cultivant horts a la finca municipal de Rufea, treballant en 16 horts.

D’altra banda, en aquesta mateixa finca s’hi desenvolupa el projecte Viver d’Agricultors de Rufea, en què es cedeixen finques més grans per promoure projectes d’agricultura professional basats en l'agricultura ecològica, el comerç de proximitat i el valor afegit.

Comparteix

També t'interessarà