OCU recomana aquest tortell de reis d'un conegut supermercat

REDACCIÓ / OCU
Publicat: 
04-01-2023
Actualitzat: 16-01-2023 19:01
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • OCU recomana aquest tortell de reis d'un conegut supermercat
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Els tortells de Reis són un dels dolços típics de Nadal. Senzill, farcit de nata, de xocolata... els tortells, lluny d'estar bandejats a la festa de Reis, estenen el seu regnat: ara es menja tortell pràcticament durant tot el Nadal. De fet, és el dolç nadalenc favorit de molts consumidors.

L'origen del tortell és molt antic. Aquest tipus de dolç es va popularitzar a França, d'on va passar al nostre país. El que anomenem avui tortell de Reis és una massa pesada fermentada i enfornada dolça, que es caracteritza pel seu sabor de cítrics (a causa de la presència de ratlladura de taronja i llimona, i a l'ús en la recepta d'aigua de flor del taronger). El tortell està decorat en la seva superfície amb ametlles, fruita gebrada i sucre. Originàriament, el tortell no estava farcit, però per a alleugerir la massa, molts van decidir afegir nata. OCU ha seleccionat tortells farcits de nata de venda en el súper i els ha comparat.

9 tortells de supermercat

Podem comprar un tortell de Reis en una bona pastisseria o fleca, o podem recórrer als tortells envasats que es troben en molts supermercats des de principis de desembre.

Els tortells del supermercat són més barats i la seva qualitat no és comparable amb la d'un bon tortell artesà, (entre altres coses perquè és habitual recórrer a massa additius), però aquest tipus de productes ha anat millorant la qualitat dels ingredients especialment la del farcit de nata.

Comprem i comparem 9 tortells farcits de nata envasats, de venda en alguns dels principals supermercats: Ahorramás, Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, El Corte Inglés, Eroski, Lidl i Mercadona per a localitzar quin és el millor. En cada cas hem valorat una sèrie d'aspectes, des de l'etiquetatge a la qualitat dels greixos, a més del sabor i aroma.

Etiquetatge, detallat?

Valorem que presentin tota la informació obligatòria (denominació, marcat de dates, números de lot, conservació, llista d'ingredients, informació nutricional, informació de l'empresa, etc.). A més, tenim en compte la informació que no sent obligatòria pot ajudar al consumidor: una adequada informació per ració, la possibilitat de contactar amb el fabricant, etc.

Una composició cada vegada millor

Per a valorar la qualitat nutricional del tortell es tenen en compte tots els nutrients del producte, els greixos i la seva tipologia, els hidrats de carboni, els sucres, proteïnes i sal... Com és previsible, el valor nutricional no és bo, perquè en el millor dels casos es tracta d'un brioix elaborat amb mantega i farcit de nata.

Els greixos emprats. No és el mateix usar mantega en el brioix i nata en el farciment, que recórrer com a succedani a altres tipus de greixos vegetals, de gira-sol, palma, coco, etc. Fa 10 anys, eren majoria els tortells que feien servir mescles amb greixos vegetals per a elaborar els tortells. En aquest Nadal la situació és la contrària: gràcies a aquesta mena de comparatius, i a la nostra defensa de l'ús d'ingredients tradicionals (mantega i nata) en la fabricació dels tortells, a poc a poc s'ha canviat la recepta d'aquests tortells més senzills del supermercat. De fet, dels 9 tortells que hem comparat en aquest estudi, només hi ha un que no utilitza en exclusiva mantega per a elaborar la massa, ni nata per al farciment. Es tracta del tortell farcit de Mercadona, que fa servir una mescla d'oli de gira-sol i mantega per a elaborar el brioix i una de nata barrejada amb oli de palma, coco i "nabina" (colza) per al seu farciment. La resta recorren en exclusiva a la mantega o la nata de llet, com ha de ser.

Sucres. Tots els productes utilitzen xarops de glucosa i fructosa en comptes d'usar sol sucre.
Additius. Un punt feble d'aquests productes: sabem que són brioixeria industrial... però realment es passen: de mitjana cada tortell recorre a més de 12 additius, i hi ha algun que supera els 16, la qual cosa explica les males valoracions.

La decoració és una de les característiques pròpies del tortell. Es decoren amb sucre, amb ametlla i amb fruita gebrada, però aquesta decoració ha de realitzar-se abans d'enfornar-ho, la qual cosa no sempre succeeix. També hi ha diferències entre la qualitat dels productes.

La degustació marca diferències

Finalment, un grup d'experts pastissers va degustar tots els tortells, valorant la qualitat del farciment i la massa del brioix, per a veure si s'ajustaven al que s'estableix. Entre aquests tortells envasats hi ha productes amb una molt bona relació qualitat/preu, que es converteixen en un autèntic regal per als paladars i la butxaca.

Comparteix

També t'interessarà