Primera setmana sense vols de passatgers a Alguaire pel coronavirus

ACN
Publicat: 
23-03-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Primera setmana sense vols de passatgers a Alguaire pel coronavirus
  • Primera setmana sense vols de passatgers a Alguaire pel coronavirus
  • Primera setmana sense vols de passatgers a Alguaire pel coronavirus

La crisi sanitària pel coronavirus ha fet disminuir de manera dràstica l'activitat a l'aeroport de Lleida-Alguaire, que des d'aquesta setmana s'ha quedat sense vols de passatgers. Es deu, principalment, a la restricció des d'aquest dijous del tràfic aeri a les Illes Balears, ja que afecta l'única línia regular que ofereix, que uneix Lleida amb Palma de Mallorca. El tancament de les pistes d'esquí també ha fet que l'únic turoperador que opera a Alguaire, decidís finalitzar els vols el passat diumenge 15 de març, una setmana abans del previst. L'aeroport continua obert per feines de manteniment i possibles emergències encara que la majoria d'empreses que hi ha instal·lades han cessat temporalment la seva activitat.
La situació que es viu arran del coronavirus ha fet el que des de fa uns dos anys no aconseguia la boira: deixar l'aeroport d'Alguaire sense vols de passatgers. Per una banda, la restricció del tràfic aeri a les Illes Balears com a mesura per contenir l'epidèmia de coronavirus ha provocat que l'aeroport s'hagi quedat sense els dos únics vols setmanals que Air Nostrum ofereix durant l'any, que uneixen Lleida amb Palma de Mallorca. Segons el secretari d'infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, es tracta d'una mesura "totalment justificada", donada la situació "extraordinària i inusual" que es viu a tot el món. En principi, aquesta prohibició s'allargarà durant dues setmanes encara que Gavín pràcticament ha donat per fet que el confinament "durarà més". També ha afegit que un cop hagi passat la crisi sanitària actual, espera que l'aeroport recuperi la línia Lleida-Palma, la qual "està consolidada per les pròpies xifres dels usuaris que han anat creixen cada any". "La línia té un nivell d'ocupació interessant, d'entre el 60% i el 70% durant l'any i del 90% en els mesos d'estiu", ha indicat.

Per altra banda, el passat 15 de març el turoperador suec Quality Travel va donar per acabada la temporada de vols per portar esquiadors a les pistes andorranes i a Baqueira Beret. Ho va fer una setmana abans del previst després que la Generalitat i el Govern d'Andorra decidissin tancar les pistes d'esquí com a mesura preventiva per evitar el contagi del coronavirus. Uns 2.500 esquiadors suecs han volat aquest hivern fins a l'aeroport lleidatà.

Gavín veu "molt lògic" que l'aeroport s'hagi quedat sense vols e passatgers i ha expressat la necessitat que tots els ports i aeroports del país segueixin aquests passos, ja que "l'activitat aèria fomenta el moviment de persones així com el seu contagi". Segons el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, hi ha d'haver un "aïllament total" de Catalunya per "guarir el conjunt de la població d'un virus que és molt contagiós". "Això es fa minimitzant els moviments i el contacte entre persones i l'activitat aèria comporta això, molta concentració de gent als aeroports i als avions", ha explicat.

Tot i això, Gavín ha recordat que l'aeroport d'Alguaire segueix obert encara que amb una "activitat molt mínima". Aquesta es limita al manteniment d'avions per "aquelles operacions que són imprescindibles" i també hi ha personal de guàrdia "pendents d'emergència com l'aterratge d'un avió medicalitzat o inclús d'un que porti material quirúrgic o sanitari", ha indicat Gavín.

Pel que fa el personal operatiu, també s'han pres mesures per evitar el risc de contagi del covid-19. Segons ha explicat Gavín, els dos controladors aeris que treballen durant els serveis mínims es troben en diferents sales per evitar el contagi entre ells i perquè sempre n'hi hagi un de reserva en cas que un dels dos es trobi malament o presenti símptomes.

Així mateix, l'acadèmia de pilots lituana BAA Training també ha suspès tota la formació a l'aeroport per la crisi del coronavirus. "La mateixa companyia ha decidit tancar i enviar tots els seus alumnes a casa, ja que molts d'aquests són d'altres països", ha dit Gavín.

Gavín alerta d'una crisi "molt potent" del sector aeronàutic

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat ha assegurat que el sector aeronàutic és un dels sectors que "més està rebent l'impacte d'aquesta crisi" i ha alertat que si no s'hi destina diner públic, "serà molt difícil que aquest pugui aixecar el vol per ell mateix". Gavín ha indicat que el sector es troba en una "situació crítica" fins al punt que a l'estat espanyol "gairebé no hi ha lloc per aparcar avions als aeroports perquè pràcticament tota la flota està a terra per la important caiguda de l'activitat". A partir d'aquí, Gavín diu que en un futur imminent hi haurà "un enorme interrogant" sobre com s'ha d'abordar la represa del sector i pronostica que "sense diner públic", aquest probablement no se'n podrà sortir per ell mateix ja que és un sector que requereix "de fortes inversions" i, a la vegada, és un sector estratègic per la "connectivitat" dels territoris.
 

Comparteix

També t'interessarà