“Prou, aquí no hi ha racisme”

REDACCIÓ
12-06-2020
  • “Prou, aquí no hi ha racisme”
  • “Prou, aquí no hi ha racisme”
  • “Prou, aquí no hi ha racisme”
  • “Prou, aquí no hi ha racisme”
  • “Prou, aquí no hi ha racisme”

El sector productor i els municipis fructícoles es van unir en un acte inèdit per clamar que “ja n’hi ha prou”, replicar les acusacions que han rebut en els últims dies i assegurar que “aquí no hi ha cap tipus de racisme”. Ho van fer al camp de futbol d’Alcarràs, on l’alcalde, Manel Ezquerra, va llegir un manifest que ha estat recolzat per al voltant de 80 consistoris, a més de totes les organitzacions agràries, UP, JARC i Asaja, de la patronal Afrucat i la Federació de Cooperatives, entre altres. Rebutjaven així que se’ls culpi que hi hagi persones dormint al carrer a la ciutat de Lleida i van insistir, una vegada més, que la gran majoria no té la documentació en regla i per tant no els poden contractar. “Cap pagès, alcalde o veí ha de demanar perdó a ningú perquè aquí no hi ha racisme”, insisteix el manifest, en el qual denuncien el seu malestar per les “mentides” i “difamacions” a què es veuen sotmesos “sense importar-los els danys econòmics i socials que això representa per al territori”. Es queixen d’algunes plataformes i col·lectius, però també de certs mitjans de comunicació.

El líder d’Asaja, Pere Roqué, va voler deixar clar que no hi ha “ni racisme ni esclavisme” a la fruita, “si no, no hi hauria 35.000 persones donades d’alta i treballant als camps” perquè ningú voldria treballar a la fruita de Lleida. “Si cal donar menjar, es dóna menjar, si s’ha de donar allotjament, es dóna allotjament, i si els fan falta diners, els agricultors els avancen pagues”, va dir. Esquerra va reiterar les dades de les inspeccions dels últims anys a Lleida, amb 1.500 treballadors implicats i només 15 expedients, la majoria per falsedat documental de la identitat del treballador amb què “el sector no té res a veure”. També va destacar l’esforç inversor en allotjaments, amb una mitjana de 5.000 euros per plaça.

Uns 80 ajuntaments, organitzacions agràries, de cooperatives i patronals donen suport al manifest

El president d’Afrucat, Francesc Torres, va dir que ja han arribat al sector preguntes d’importadors de fruita de Lleida demanant què passa, mentre que va destacar que les centrals estan certificades de bones pràctiques laborals. Per la seua part, el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va defensar la tasca policial durant l’estat d’alarma per impedir els desplaçaments de persones d’un territori a un altre, tot i que va admetre que algunes han pogut arribar al Baix Segrià malgrat no poder treballar al no estar regularitzades.

Després de l’acte, un grup d’alcaldes, capitanejats pel de Torres de Segre, Joan Carles Miró, van visitar l’allotjament municipal en aquesta població que compta amb 110 places que està previst que s’omplin completament al llarg dels propers dies.

Per la seua part, la plataforma Fruita amb Justícia Social afirma que acusar-los de criminalitzar els agricultors és una lectura “esbiaixada, interessada i manipuladora” de les seues reivindicacions. Insisteix a atribuir-los “les seues responsabilitats davant d’una situació que “es repeteix any rere any”, amb referència a les persones que dormen al carrer a Lleida. Així, exigeix el compliment del conveni del camp i el respecte, diu, al marc jurídic internacional i nacional en matèria de drets humans en els actors implicats.

L’ajuntament de Fraga es fa càrrec del Sotet per obrir-lo ja

L’ajuntament de Fraga sol·licitarà al Govern d’Aragó la competència temporal per poder obrir el pavelló del Sotet com a allotjament excepcional de temporers. Així ho va assegurar ahir l’alcaldessa, Carme Costa (PP), després de reunir-se dimecres amb el president de la comarca, Marco Ibarz (PSOE), que va declinar que el consell tingués responsabilitat en aquest àmbit. Costa va indicar que s’ha pres aquesta decisió per poder obrir amb la major brevetat possible, tot i que “som conscients que aquest procés pot dilatar encara més l’obertura del Sotet per allotjar aquestes persones”. D’altra banda, també s’estan explorant altres vies que puguin accelerar aquest procés. El pavelló del Sotet està preparat per acollir 40 temporers i evitar que dormin al carrer. El Corts d’Aragó està destinat específicament a afectats per covid-19, segons informa José Díaz.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Recuperaries la salutació amb dos petons?