Què passa amb els regals de Nadal? Eines pedagògiques per a Reixos responsables

LLEIDACOM / Amaia Rodrigo Arcay
Publicat: 
01-01-2019
Actualitzat: 01-01-2019 12:01
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què passa amb els regals de Nadal? Eines pedagògiques per a Reixos responsables

Sou pares i mares primerencs i us esteu plantejant com encabir a casa el munt de regals que rep la vostra criatura per Nadal? Ja sabeu com se les gasten els Reixos i voleu donar arguments a padrins, tietes, àvies, padrinets i resta de regaladors per a que tinguin seny a l'hora de fer la carta? Doncs aquí teniu algunes reflexions pedagògiques sobre què implica per als infants rebre tal quantitat de regals per aquestes dates.

Sense oblidar que no tots els nens i nenes es troben aquests dies amb un munt de paquets per obrir (i també precisament per això), la psicopedagoga Anna Soldevila ens ha ajudat a fer un decàleg d'eines per fer regals, per obrir-los i, sobretot, per acompanyar els infants a l'hora d'aprofitar al màxim tot el que aporta el joc.

  • QUAN I AMB QUI ES PODRÀ JUGAR. El millor regal és tenir amb qui jugar. Per això a l'hora de regalar, és important tenir en compte amb qui jugarà la criatura amb aquella joguina, quan la utilitzarà i com. Si comprem un Scalextrix, però després ningú no ajudarà al nen o la nena a muntar-lo ni farà curses, el gran regal quedarà abandonat.
  • NO PERDEM EL NORD DELS VALORS. Cada família té uns valors que intenta transmetre en l'educació als infants. I és important no renunciar-hi. Si la resta de l'any eduquem contra la xenofòbia, el sexisme, la guerra o per la cura del medi ambient, no hem d'abaixar la guàrdia per aquestes dates. Busquem i demanem joguines que respectin aquests valors. "No és el mateix que una criatura agafi un pal i jugui com si fos una pistola que regalar-li'n una de joguina, com a mínim no estem afavorint el joc bèl·lic", apunta Soldevila. "Molts cops acceptem regals per hipocresia social, sense pensar que es pot explicar que aquella joguina no encaixa amb el que la família pensa, sense que s'acabi el món. Al cap i a la fi, el que la gent vol és regalar, es pot canviar per una altra cosa que respecti els valors educatius".
  • ES RECORDEN LES VIVÈNCIES. Les persones adultes no podríem fer un llistat de tot el que ens han regalat els Reixos al llarg de la vida. No ho recordem. Però sí tenim presents les vivències que després van envoltar joguines o jocs concrets. No recordem quan ens van portar la bici, però sí tot el que vam fer amb ella. Pensem en quines experiències poden aportar els regals.
  • JOCS PERSONALITZATS. Pensem en lloc de comprar qualsevol cosa. Un llibre personalitzat o un àlbum amb fotografies poden treure menys temps que passar-se hores passejant per botigues sense saber què comprar.
  • SOCIALITZAR JOGUINES. Entre grups d'amics, la classe o la família. Molts cops hi ha joguines que no s'han fet servir o que ja no s'utilitzen per edat o per cansament. Es poden intercanviar i així, es dona ús a una joguina a canvi "d'estrenar-ne" una altra.
  • TEMPS COMPARTIT. La publicitat ens cega moltes vegades amb joguines brillants, noves, perfectes. Però passar temps amb la nena o el nen per elaborar junts la joguina pot ser un regal millor que el mateix resultat. "És xulo tot; el procés és bonic i el resultat, també", subratlla la psicopedagoga.
  • REGALAR EXPERIÈNCIES. En la mateixa línia, unes entrades per al cinema, el circ o el teatre poden ser un regal tan o més fantàstic que un objecte. I és que els records es basen en vivències i regalar cultura genera temps compartit, a banda que permet descobrir aficions per al futur.
  • DEIXAR DE BANDA ESTATUS I COMPARACIONS. El Nadal amb els regals del Pare Noel i els Reixos s'utilitza de vegades per a mesurar l'estatus social. No ajuda en res als infants que un cotxe teledirigit, una bicicleta, una nina o una caseta siguin més cars o més grans que els dels veïns. Cal que els regals s'adequïn a la maduresa de la criatura, valguin el que valguin.
  • SABER QUAN HI HA MASSA. "Quan un infant està obrint regals i marxa de l'escena a jugar amb una altra cosa, és que se n'ha cansat i que en té massa", apunta Anna Soldevila. "És un empatx". Si passa això, és millor guardar els regals que falten per un altre moment en què els gaudeixi més. Si ens deixem endur per les ganes de la família o pel compromís d'obrir-los tots, l'infant no en farà cas.
  • DEIXAR ESPAI A LA IMAGINACIÓ. Les joguines que ho fan tot no deixen que els infants facin res. Les tecnologies ens resulten molt atractives aplicades als jocs, però per fomentar la creativitat, la imaginació i l'enginy, és important que trobin espais per fer-ho. Les joguines més artesanals, sense tantes prestacions permeten que nens i nenes adaptin el joc al que s'imaginen.
  • DELS REIXOS PER TOT L'ANY. Si hem rebut un excés de regals, calma. Guardem-los. De fet, una bona pràctica quotidiana pot ser tenir a l'abast algunes joguines i quan veiem que se'n cansen o que ja les han fet servir durant una temporada, canviar-les. Així, gaudeixen de la sensació "d'estrenar" i no ho tenen tot de cop.

Si ja és massa tard per aplicar tot això, llavors cal prendre nota per l'any que ve. És important pensar-hi amb temps. Per això, a la tardor és bo començar a:

  • Escriure la carta conjuntament. Els infants necessiten acompanyament i és un bon moment per treballar la tolerància a la frustració fent entendre que no sempre a la vida s'obté tot el que es vol. La conversa al voltant del que desitgen permet detectar què és el que realment busquen en les joguines que demanen, què és el que els fa més il·lusió i el que és "innegociable".
  • Compartir pautes amb la resta de la família. Posar límits en el nombre de regals pot ser un bon començament. Però també oferir alternatives com fer regals conjunts, regalar en altres moments de l'any o demanar coses pràctiques com material escolar o esportiu.
  • Incidir en els valors de la generositat, la solidaritat o el seny. Els regals que no es fan servir o que no estan ni oberts, les joguines que ja no s'utilitzen o que ja han passat l'edat, es poden donar a entitats socials. Aquest treball permet educar els infants en uns valors que també els situen en el món real i els donen l'oportunitat de participar en la seva transformació.
Comparteix

També t'interessarà