Les claus per encertar en els regals de Nadal si tens fills de 0 a 3 anys

REDACCIÓ
Publicat: 
22-12-2022
Actualitzat: 22-12-2022 12:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les claus per encertar en els regals de Nadal si tens fills de 0 a 3 anys
    Peu de foto: 
    Vithas Lleida
  • Les claus per encertar en els regals de Nadal si tens fills de 0 a 3 anys
    Peu de foto: 
    Dra. Pilar Riu, pediatra de Vithas Lleida

S’apropa Nadal, una època màgica i familiar, per a gaudir dels nostres i reunir-nos per a celebrar. I en aquests dies, també arriba la invasió d’anuncis de joguines i altres artefactes per a demanar al Pare Noel o als Reis d’Orient. A més ,“el tió” o “la soca de Nadal” ens regala caramels o inclús més joguines.

El joc és un dret bàsic de la infància: tot nen té dret a jugar, però hem d’oferir-los un joc de qualitat, adaptat a l’edat i a les necessitats de cada infant. La Dra. Pilar Riu, pediatra de Vithas Lleida, aconsella no caure en la síndrome del nen hiperregalat: “els nens que estan saturats de regals, que reben més del que necessiten, i per això són incapaços d’apreciar tot el rebut”. És freqüent veure nens obrir regals, prestant atenció a 1-2 d’ells, i oblidant la resta.

El joc, protagonista de la primera etapa de la vida

L’etapa infantil està molt marcada pel joc. La falta d’autonomia durant la primera etapa de la seva vida consisteix a menjar, dormir i jugar, perquè el seu desenvolupament es troba en la màxima plenitud. La Dra. Riu recalca la importància del joc: “les possibilitats del joc són immenses i les famílies han d’aprofitarho: ens permet marcar normes, exigir respostes, incentivar la participació, harmonitzar conductes, desenvolupar la imaginació i progressar bé amb els afectes”.

Per això, és igual d’important plantejar la quantitat i la qualitat dels regals de Nadal, sense perdre de vista l’oportunitat que els adults tenim d’usar el joc com una escola de desenvolupament dinàmica mentre es reforcen els vincles afectius amb els petits de la casa.

Regals recomanats segons l’edat

La Dra. Riu recomana aspectes concrets per a tenir en compte segons l’edat:

  • De 0 a 3 mesos: no necessiten joguines. Tenint en compte que és el primer Nadal del bebè, és comprensible que els familiars vulguin fer-li un regal, però no és necessari. El millor regal és l’atenció i la cura dels pares.
  • De 3 a 6 mesos: encara són molt bebès, tot i que podem començar a oferir-los alguna joguina segura i fàcil de manipular. A partir dels 4 mesos els agrada agafar coses, comprovar si fan soroll i endur-se-les a la boca. Per això, els regals han d’estar fets de materials segurs (fusta, tela…) i no contenir peces petites que suposin risc d’asfíxia. Alguns exemples són els llibres de tela, mossegadors, pilotes d’adherència i pilotes o ampolles sensorials.
  • De 6 a 12 mesos: en aquest període d’edat el bebè iniciarà la sedestació i el desplaçament autònom. Creix la seva autonomia, per el qual hem d’oferir joguines atractives, a la par que segures. En primer lloc, podem oferir una manta de jocs perquè tingui el seu espai de referència. En iniciar la sedestació tindrà disponibles les dues mans, per el qual podem començar a oferir apilables, alguna joguina musical o cotxes perquè comencin a fer-los rodar. La cistella dels tresors també és un regal molt encertat: descobrir diferents textures, materials, formes i colors és molt important pel seu desenvolupament.
  • De 12 a 18 mesos: passem a una etapa on ja comencen a caminar, així que la varietat de joc també s’amplia. Algunes idees serien joguines per a arrossegar (els típics gossets), túnels de joc per a potenciar el moviment, taules o panells de joc i, fins i tot, iniciar el joc simbòlic amb coses senzilles i a la vegada quotidianes (claus, comandament de televisió, etc.).
  • De 18 a 24 mesos: el desenvolupament psicomotriu avança, per el qual hem d’oferir joguines amb més possibilitats d’interacció. A aquestes edats els continuen agradant els encaixables (podem anar augmentant la dificultat segons l’evolució de cada nen). També comença a agradar-los l’aventura, així que un tobogan o algun mini-gimnàs és molt divertit per ells. Per a fer-los partícips de les nostres activitats quotidianes, un bon regal és una torre d’aprenentatge: els dona autonomia per a pujar-hi sols i la seguretat per a jugar amb ells una bona estona. Això fa que quedin a la nostra altura a la cuina, per exemple, i puguem fer alguna recepta amb ells. Les joguines de joc 3 simbòlic ja estaran presents en totes les etapes a partir d’aquest moment i s’ha d’anar oferint-los en funció d’afinitats i evolució de cada nen.
  • De 2 a 3 anys: encara oferim joguines per a joc simbòlic. És bon moment de regalar la cuineta i/o altres complements que cada nen triï. Potenciar la creativitat amb colors, retoladors (si són rentables, millor), pintura de dits… i rotllos de paper perquè puguin pintar sense límits. És bona edat per a regalar puzles o jocs de construcció que potenciïn l’atenció i concentració.
  • A partir dels 3 anys: ells ja solen demanar el que volen, si no ho han fet abans. Per a evitar arribar a la síndrome del nen hiperregalat, es pot aplicar “la regla dels 3 regals” (en realitat es pot aplicar des de molt abans, però aquí els fem partícips a ells). 
Comparteix

També t'interessarà