Per què són essencials les darreres donacions de sang de l’any?

LLEIDACOM / Noelia García
01-12-2020
  • Per què són essencials les darreres donacions de sang de l’any?
  • Per què són essencials les darreres donacions de l’any?
  • Per què són essencials les darreres donacions de sang de l’any?
    Peu de foto: 
    Foto Twitter @donarsang

El darrer any ha estat un dels més complicats per les donacions de sang a causa de la pandèmia. No s'han pogut celebrar les habituals maratons de donació, però si s'han fet campanyes més petites i els donants han mostrat més que mai la seva solidaritat. Segons dades del Banc de Sang i Teixits s'han fet més de 180.000 donacions de sang malgrat les dificultats del 2020.

La darrera donació de l'any és la més important per garantir els tractaments de les setmanes vinents. Les festes de Nadal canvien els hàbits de la ciutadania i en aquest període les donacions de sang baixen notablement. Per aquesta raó, s'han preparat 60 campanyes setmanals per tota Catalunya assegurant opcions properes i sense necessitar desplaçaments per als donants.

El Banc de Sang i Teixits assegura que és important disposar d'entre 800 i 1.000 donacions diàries per garantir els tractaments de final d'anys, destacant les donacions de plaquetes, que caduquen cinc dies després i són essencials per als pacients oncològics.

Introduiu el vostre municipi en el cercador de campanyes per saber on i quan pots donar!

Per què són essencials les darreres donacions de l’any?
  • Sóc apte per ser donant?

El Banc de Sang i Teixits afirma que tothom pot col·laborar amb les persones que necessiten sang per a tractaments, operacions o malalties. Si fa més de dos mesos que no dónes sang pots anar a qualsevol de les campanyes que han organitzat durant el mes de desembre.
Els homes poden donar sang 4 cops l'any i les dones, 3. Però sempre s'ha de respectar un interval de dos mesos entre donació i donació. També pots anar als hospitals que tenen espai de donació. Molts estan oberts de dilluns a dissabte.

  • Les donacions de plasma, imprescindibles

El plasma és la part líquida de la sang, és transparent i groguenc i està format per aigua, sals minerals i una gran quantitat de proteïnes. Del plasma se n'extreuen algunes proteïnes que no es poden fabricar i que són vitals per a alguns malalts. De fet, si has passat la covid-19, pots ajudar a qui ara la pateix donant el teu plasma, ric en anticossos contra el #coronavirus i que es farà servir en estudis clínics. Anim'at a aportar el teu granet de sorra a la lluita contra la pandèmia i apunta't a donar plasma en aquest formulari.

  • Com ser donant de plasma?

El Banc de Sang i Teixits explica que per donar plasma s'han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. Cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. A més, si has donat sang, has d'esperar sempre dos mesos per a la teva propera donació.

Tots els grups sanguinis són vàlids, tot i que el grup AB és el donant de plasma universal, compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d'aquest grup.

Comparteix

També t'interessarà