Reconeixen contractacions sense concurs públic per part de l'Ajuntament d'Almacelles

ACN
Publicat: 
19-05-2021
Actualitzat: 19-05-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Reconeixen contractacions sense concurs públic per part de l'Ajuntament d'Almacelles

El jutjat penal 1 de Lleida ha acollit aquest dimarts la segona jornada del judici contra l'alcalde d'Almacelles (Segrià), Josep Ibarz, al qual la fiscalia acusa de presumptes contractacions a dit durant 10 anys. Han declarat persones contractades pel consistori entre els anys 2005 i 2012 i totes han reconegut que van accedir al seu lloc de feina després de fer una entrevista però que no van fer cap oposició ja que no es va convocar cap concurs públic. La majoria també han explicat que la seva contractació es va fer "per motiu d'urgència" i algunes d'elles van ocupar el càrrec diversos anys. La Fiscalia demana deu anys d'inhabilitació per a l'acusat per un delicte continuat de prevaricació administrativa. El judici continuarà dijous. 

La primera a declarar ha estat una dona que actualment treballa d'auxiliar administrativa. Va aprovar l'oposició el 2018, quan es van començar a fer concursos públics, després que comencés la investigació, el 2016. Abans, però, havia estat treballant a l'Ajuntament, en diversos llocs de feina sense que es convoqués cap oposició.

La testimoni ha explicat que va començar a treballar al consistori el 2005 com a auxiliar administrativa i ha afegit que, tot i que aquell any van convocar dues places, finalment no va fer l'examen però la van trucar igualment per incorporar-se. Només un any després, la van ascendir a interventora interina, sense convocar tampoc cap concurs públic. Llavors ho van justificar per motiu d'urgència però va estar en el càrrec 4 anys fins que el secretari va emetre un informe desfavorable al·legant que ella no cobria els requisits per ocupar aquesta plaça i la van cessar. Tot i això va seguir a l'ajuntament. Mentre es buscava algú per cobrir aquest lloc de feina, la van nomenar funcionària interina, també sense concurs públic, i en no trobar ningú per substituir-la va tornar a ocupar la plaça d'interventora fins que ho va deixar "per motius personals". 

La dona ha negat que el fet que la família del seu marit tingués un taller mecànic on s'arreglaven alguns cotxes de l'Ajuntament d'Almacelles fos el motiu de les seves contractacions i ha destacat que tenia experiència com a auxiliar administrativa a l'Ajuntament de Vielha, on va treballar durant 6 anys en la secció de comptabilitat i intervenció. A més, ha destacat que té una llicenciatura i una diplomatura en estudis empresarials i un Diplomatura màster en fiscalitat en administracions públiques i que per tant comptava amb els coneixements necessaris per desenvolupar la seva feina. 


Querella de la Fiscalia per prevaricació contra l’alcalde d’Almacelles per ‘contractar a dit’


També ha declarat l'interventor actual. Tot i que va obtenir la plaça a través d'una oposició pública el 2017, ha explicat que ocupa aquest càrrec des del 2012, quan hi va accedir sense concurs públic, després d'enviar el currículum i fer una entrevista. Sobre el possible tracte de favor que apunta la Fiscalia per ser militant llavors del CiU, l'home ha explicat que feia pocs mesos que militava al partit ja que del 1988 al 2011 era militant del PSC. "Dubto que sent militant feia 2 mesos em donessin el lloc de feina per això", ha dit. 

En el cas d'un policia local, va estar fins a 7 anys ocupant aquesta plaça tot i reconèixer en la seva declaració d'aquest dimarts davant del jutge que quan hi va accedir, al 2006, no comptava amb el graduat escolar, un dels requisits per optar a aquest lloc de feina. "Em va trucar el meu pare i em va dir que l'alcalde li havia comentat que havia quedat una plaça vacant per si m'interessava", ha dit. El seu pare coneixia Ibarz perquè s'encarregava de la recollida d'escombraries al municipi, ha afegit.

En aquest cas, ha explicat, li van fer un test psicotècnic i una prova de català i el van contractar. Tampoc va superar cap concurs públic perquè no es va convocar. Va estar com a policia local a Almacelles fins al 2017. 

D'entre els testimonis que han declarat aquest dimarts, també ha comparegut la secretària d'Almacelles, que hi va treballar durant 9 mesos entre el 2016 i el 2017 i que ocupava aquest lloc de feina quan els Mossos d'Esquadra van entrar a l'Ajuntament amb uns manaments de la Fiscalia per buscar informació referents als presumptes contractes irregulars. La dona no recordava massa aquell dia perquè "ha passat molt temps", ha declarat a preguntes tant de la Fiscalia com de la defensa. Tot i això, sí que ha recordat que els manaments que li van ensenyar li van resultar "una mica estranys" i que també la va trucar l'advocat per dir-li que "vigilés". Per tot això, ha reconegut, no va voler signar l'acte que li van lliurar els Mossos en què es recollia el que havien estat fent.

Segons el ministeri fiscal, l'Ajuntament d'Almacelles va passar de 63 treballadors el 2003 als 123 el 2015 i la majoria dels contractes es van fer de manera "totalment arbitrària", per decret d'urgència signat per l'alcalde i sense convocar cap concurs públic. A més, segons el ministeri públic, Ibarz hauria aprofitat el seu càrrec per contractar amics, persones afins a la seva ideologia política o familiars, impedint així accedir a aquests llocs de feina persones amb més mèrits.

Comparteix

També t'interessarà