Remei Capitán, ponent al ‘Congreso de Comunicación y Consciencia. La Belleza de la muerte’

REDACCIÓ
19-05-2021
  • Remei Capitán, ponent al ‘Congreso de Comunicación y Consciencia. La Belleza de la muerte’

Remei Capitan, la impulsora d’Agraïments, empresa pionera a Lleida en l’organització de funerals laics i religiosos, serà una de les 16 ponents que participaran en la segona edició del ‘Congreso de Comunicación y Consciencia. La Belleza de la muerte’, que es desenvoluparà en format virtual entre el 27 de maig i el 22 de juny. Capitan oferirà la seva ponència, titulada ‘Duelo y rituales’, el pròxim 29 de maig i parlarà dels homenatges de vida. La inscripció a aquesta xerrada i a la resta que formen part del congrés és gratuïta i es pot fer en aquest enllaç: https://labellezadelamuerte.congresococo.com/

La inscripció dóna la possibilitat de visionar les conferències diàries que tindran lloc entre el 27 de maig i el 3 de juny durant les 24 hores següents.
 
Capitan comparteix cartell amb experts com Daniel Gabarró, que reflexionarà sobre autoconeixement i espiritualitat, Nacho Torre, que parlarà sobre cures pal·liatives, Daniel Lumera, sobre el perdó i el final de la vida, i Ricard Díaz, que ho farà sobre Psicoteràpia Clínica, entre altres.

La bellesa de la mort

La segona edició del ‘Congreso de Comunicación y Consciencia. La Belleza de la muerte’ s’iniciarà analitzant la mort des de la perspectiva de la impossibilitat, en els darrers mesos, de realitzar el comiat dels éssers estimats per les restriccions per la pandèmia de la Covid-19.
 
L’esdeveniment d’enguany porta per títol ‘La belleza de la muerte’ i pretén trencar tabús i poder parlar-ne de forma amorosa, sensible i constructiva i viure així de manera més plena. Per fer-ho possible, comptarà amb la presència de 16 experts.

Tallers de pagament

Com a complement de les conferències, el congrés també durà a terme uns tallers de pagament que aprofundiran en alguns dels aspectes tractats. Aquests se celebraran entre el 5 i el 22 de juny. En aquest cas, Remei Capitan n’oferirà un el divendres 18 de juny a les 18 hores amb el títol de ‘Rituales para sanar la vida’.

Sobre Agraïments

Remei Capitan és la impulsora d’Agraïments, una empresa que s’ha convertit en la primera de Lleida que organitza funerals laics o religiosos, així com suport en acompanyament del dol.
 
Els seus serveis consisteixen tant en l’organització de la cerimònia de comiat i de suport en l'acompanyament del dol, així com totes les gestions tant logístiques com administratives i financeres del propi sepeli i posteriors. “A la mort no se l’espera mai i la falta de planificació d’aquest moment genera angoixa”, explica Remei Capitan, que afegeix que “Agraïments neix tant de la necessitat de l’acompanyament en un moment que ningú ens ha ensenyat a gestionar, així com la necessitat d’un ritual alternatiu a l’existent”.

Un 19,5% dels funerals són laics a Catalunya i la tendència creix

Tot i que majoritàriament el servei integral d’organització de cerimònies de comiat són litúrgies laiques, Capitan també exerceix de mestra de cerimònies en funerals alternatius dins del ritu cristià. Tot i així, les cerimònies de comiat laiques són una alternativa cada cop més demandada a Catalunya, on ja arriben al 19,5 % dels sepelis, però Lleida fins ara no disposava de cap empresa especialitzada. De fet, els tanatoris són dels principals demandants d’aquest servei, ja que sovint es troben amb famílies que no volen cenyir-se al ritus religiós i busquen una alternativa que actualment no està organitzada, explica Capitán.


Remei Capitan: "Per acompanyar en la mort, has de viure la vida plenament"


Personalització i acompanyament integral

Agraïments ofereix un acompanyament integral a les famílies en el moment de la mort d’una persona estimada, des de l’organització de la cerimònia de comiat, entesa com un homenatge de vida, al suport en l’acompanyament del dol.
 
La cerimònia de comiat és personalitzada, d’acord amb les darreres voluntats del difunt o de la seva família. L’empresa es fa càrrec de l’organització de la cerimònia, que s'entén com un homenatge a la vida del difunt, com un agraïment i un reconeixement del seu llegat. A banda d’aquest servei però, l’experiència de Capitan, de més de 22 anys a la banca, li permet oferir molt més, com ara tots els tràmits administratius i financers post mortem.

Servei d’acompanyament del dol

Davant de la dificultat d’acceptació de la mort, Agraïments ofereix un servei d’acompanyament al dol per a aquelles persones que han patit una pèrdua. L’objectiu d’aquest servei és donar suport en aquest procés vital, trencar el tabú social de la mort i ajudar a fer el dol de la forma més saludable possible. S’ofereixen sessions individuals i personalitzades. 

Tràmits administratius i financers post mortem i memòria digital del difunt

Un dels valors afegits d’Agraïments és que, a més d’organitzar una cerimònia de comiat personalitzada d’homenatge al difunt, sempre conjuntament amb la família i els amics, també s’encarrega de tota la burocràcia que segueix a una defunció.
 
Les relacions amb la família i el banc, les gestions administratives i financeres també són un servei que ofereix l’empresa, que està al servei de la família en tot el que requereix aquest moment tan delicat. “Sovint hem de reaccionar amb més lucidesa que mai en un moment en què el dolor ens pot” explica Capitan i “el que vol oferir Agraïments és que la família es pugui centrar en el comiat del seu ésser estimat sense haver de fer front a tota burocràcia immediata i la posterior”.
 
D’altra banda, Agraïments també ofereix la possibilitat de realitzar una memòria digital del difunt. Es tracta d’un audiovisual on es narra parts de la seva vida que es poden projectar al mateix funeral i que posteriorment es podran recordar amb un QR al taüt o espai on es faci l’enterrament.

Música, flors, oratòria i sobretot, empara a la família

La cerimònia es dissenya a mida segons com desitgi la família, en el sentit d’un homenatge a la vida de la persona que acaba de morir. “Es tracta d’una celebració de la vida de la persona que acomiadem i per tant, sempre intentem que el seu adéu sigui tal com a ell li hauria agradat”, explica Capitan. En aquesta cerimònia per tant, pot haver-hi des d’un àpat fins a un brindis o música en viu, segons siguin els desitjos dels familiars.
 
A banda de tots aquests aspectes, tot el procés es porta a terme acompanyant a la família en tot moment, tant en el dol com en tots els detalls relatius al decès: tant l’oratòria així com de la coordinació amb el tanatori. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta