Rut Alba o com dissenyar des de l'honestedat

LLEIDACOM / Miquel de Santiago
Publicat: 
27-09-2019
Actualitzat: 20-09-2022 11:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Rut Alba o com dissenyar des de l'honestedat

En el moment de concertar aquesta entrevista, la Rut Alba no volia respondre'ns com a protagonista de la mateixa, sinó com una de les tres persones que conformen l'equipàs de Latipo Estudi. Tot i que n’és la directora creativa, preferia compartir el protagonisme amb l’equipàs que forma juntament amb la Marta Montagut (encarregada de dissenyar la imatge corporativa de LLEIDACOM) i la Cris Puigdellivol. Tot i que la Rut ens diu que és una persona de poques paraules, que li va més escoltar que xerrar, la realitat és que té molt a ensenyar-nos. Per començar, valorem força la seva humilitat, transmesa amb aquest simple gest previ a qualsevol de les preguntes plantejades per redactar aquest article. Per aquesta i moltes altres raons que seguidament us explicarem, la Rut és una autèntica i més que merescuda Talent Lleidatà.

Rut Alba o com dissenyar des de l'honestedat Latipo estudi

És feliç, de Lleida i les seves aspiracions amb 44 anys d’edat passen per créixer com a persona i com a professional. Ens diu que és molt feliç, malgrat que té “tota la vida per anar perfeccionant” i que “feina per fer-ho no me’n falta”. Després de cursar els estudis de COU, no tenia molt clar cap a on voldria desenvolupar la seva trajectòria professional, què volia fer ni ser. Per casualitat, li van parlar de l’Escola d’Arts Ondara de Tàrrega i, després de visitar-la amb una amiga, es va adonar volia fer pintura mural. Allí mateix va descobrir tot un ventall de possibilitats artístiques, però la que més li va cridar l’atenció va ser la disciplina del disseny gràfic publicitari. “Suposo que des de ben menuda ja m’agradaven els colors, les formes i les tipografies”. 

Tot i tenir en compte les tendències establertes en el temps, a l’estudi Latipo intenten no seguir-ne cap pel que fa al estils o tècniques. Creuen en la perfecció de la professió, en la puresa i en el concepte. “Cada projecte és un nou camí a emprendre i cal donar-li la forma que demana i necessita”. Un d'aquest camins, dels més recents, és el que les ha conduït a dissenyar el cartell i tota la imatge de les Festes de la Tardor de Lleida. "Ha estat un honor que contéssin amb nosaltres i un plaer gaudir de la seva creació. Ens han permès aportar la nostra perspectiva, amb total respecte i agraïment”. En aquest sentit, estan força satisfetes per “treballar per la nostra ciutat”.

Per ella, en el món del disseny gràfic mai hi poden faltar l’honestedat, el perfeccionament i el respecte. L’humilitat també esdevé un dels valors imprescindibles sota els quals regeix tota la teva activitat diària. Sovint, una bona dissenyadora gràfica ha de “retirar-se per pensar, reflexionar, analitzar-se i intentar millorar”. A l’hora de plantejar un nou projecte, la Rut i la resta de membres de Latipo tenen molt clar que s’ha de buscar allò essencial per aconseguir transmetre el missatge que desitgen

Escoltar, observar i comprendre. D’aquests tres verbs neixen tots els projectes que van prenent forma a Latipo, del tot al no res i del no res al tot”. El seu procés de treball evoluciona constantment sota una contínua revisió i exploració. De fet, per assolir projectes complexos, col·laboren amb professionals de diversos àmbits, com il·lustradores, artesanes, ‘copywritings’, dissenyadores industrials o fotògrafes, per tal d’aportar noves visions i perspectives. L’objectiu és assolir la màxima expressió amb la mínima intervenció, i d’aquestes contribucions neix “un plural perfecte que fa que els nostres projectes siguin encara més singulars”. Pel que fa a la fotografia, bona part d’aquesta singularitat sorgeix de la mirada i intuïció de la Iolanda Sebé, una altra autèntica Talent Lleidatà de Lleida.com que col·labora estretament amb Latipo.

El procés de creació passa per comprendre el missatge, la necessitat del projecte, investigar, apropar-se al client i desenvolupar un procés de creació obert. Així és com abarquen diferents projectes i serveis globals de comunicació des de diferents àmbits, com la direcció artística, la identitat corporativa, l’editorial, ‘packaging’, fotografia, il·lustració, disseny web o la direcció i disseny d’exposicions, entre molts altres camps.

En molts sentits, el món del disseny gràfic ha crescut moltíssim en els últims anys i això fa que ens plantegem com serà el futur del sector i dels/les seves professionals. La Rut veu un futur ric culturalment, donat que “estem vivint en una societat molt connectada que ens permet conèixer què es fa arreu del món, i això és bo, perquè observar ens enriqueix”. 

Ella pensa constantment en créixer, en millorar, en ser millor persona per la gent que l’envolta, que l’estima i a la que ella mateixa estima. En aquest punt, agraeix tot el que la vida li ha anat donant, tant lo bo com el dolent. “La felicitat és fluir i acceptar. Quan acceptem no ens fustrem, i quan no ens fustrem som feliços”. En definitiva, sobre les ànsies que tothom tenim per ser feliços, la Rut té molt clar que “la felicitat constant no existeix, és una il·lusió que ens venen” i que per assolir aquesta pau amb nosaltres mateixos és imprescindible tenir una actitud positiva.

Comparteix

També t'interessarà