Simón reivindica la mirada femenina al cinema en els Premis Màlaga Talent

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
18-03-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Simón reivindica la mirada femenina al cinema en els Premis Màlaga Talent
    Peu de foto: 
    Alberto Ortega (Premis Feroz / ACN)

Carla Simón ha reivindicat la mirada femenina de la nova fornada de cineastes de la qual forma part perquè explica el món des d'una perspectiva diferent, "on no falta ni la tendresa, ni l'amor ni els valors que sovint s'associen amb allò femení". La directora catalana ho ha dit en el discurs d'agraïment després d'haver rebut el Premi Màlaga Talent, que atorga el festival de cinema de la ciutat andalusa. "El nostre punt de vista no és igual que el d'ells. I estem enmig d'una reparació històrica, temàtica, emocional, cultural i de valors que fa molt de temps que crec que aquest món necessitava", ha afegit. El certamen distingeix així la trajectòria "encara curta però amb una exitosa carrera" d'una cineasta "íntimament unida al festival".

Simón, que des de fa nou mesos és mare, ha confessat també la dificultat de compaginar l'activitat artística amb la familiar, per la qual cosa ha subratllat que "ara més que mai" necessita "que hi hagi dones explicant el món".

"És molt boig, però alhora preciós, les contradiccions a les quals ens enfrontem avui en dia les dones en aquest nou feminisme que estem vivint", ha reflexionat, per confessar tot seguit que, com a mare, viu "en una espiral de contradiccions". 

"Que difícil és ser mare i artista alhora. Que difícil és prioritzar l'espai creatiu. Que difícil és criar sense que suposi un esforç descomunal. Que lluny estem d'abraçar altres maternitats on càpiga tot sense exigències ni culpes. I no ho hem de viure soles, ho hem de compartir i buscar solucions", ha afegit.

En aquest sentit, la cineasta ha alertat que la maternitat "és un dels principals motius pels quals hi ha més homes que dones liderant el món, creant art i decidint com es fan les coses".

"Aquest és un premi al talent emergent, però quantes carreres cinematogràfiques de dones s'han quedat en emergents per la maternitat", ha opinat.

Per això ha considerat "essencial compartir camí amb algú obert a qüestionar i reinventar la maternitat i la paternitat" perquè "som moltes les que no volem quedar-nos en talent emergent. Som moltes les que ho volem tot, ser mares i cineastes alhora, i sens dubte això li anirà molt bé a la història del cinema", ha reblat.

A través del Premi Màlaga Talent – L'Opinió de Màlaga, el Festival de Màlaga distingeix la trajectòria "encara curta però amb una exitosa carrera" d'una cineasta, tant a l'Estat com fora, "íntimament unida al festival". El debut cinematogràfic de Simón, 'Estiu 1993' va rebre el premi a la millor òpera prima i el gran premi del jurat del Generation Kplus de la Berlinale i la Biznaga d'Or del 20è Festival de Màlaga. El seu segon llargmetratge, 'Alcarràs', es va alçar amb l'Os d'Or, el que la va convertir amb la primera directora catalana i de l'Estat en aconseguir el màxim guardó del certamen alemany.

Comparteix

També t'interessarà