Sis propostes per visitar els museus de les nostres terres

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
24-02-2021
Actualitzat: 24-02-2021 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Sis propostes per visitar els museus de les nostres terres

L'equip de Lleida.com volem seguir reivindicant que la #CulturaSegura existeix, i ha de ser possible, i d'aquesta manera contribuïm posant el nostre granet d'arena, per revivar la flama d'un sector que ens sembla molt necessari. Animem a tots els nostres #Lleidacomers a seguir consumint cultura, i a enriquir-se a través d'ella en el nostre temps d'oci.

Avui concretament parlem de 6 exposicions artístiques que es troben dins els museus de les nostres terres, i de les quals podreu gaudir durant els pròxims mesos.

Recull | Silvia Colomina, (18 de febrer – 15 de març) - Le Petit Atelier (Balàfia)

L’artista local, Silvia Colomina, presenta la seva última col·lecció d'obres pictòriques, anomenada “Recull”. Una col·lecció on podrem gaudir d’obres plenes de color, textures i formes. Sens dubte, ens mostra la seva visió més personal de l’art.  

Jaume Ferran i Palau Ferré: un vincle intel·lectual, (28 de gener – 21 de març) - Museu Comarcal de Cervera

Una mostra cronològica per endinsar-se a l’any 1957, en el marc d’una exposició que Palau Ferré celebrava a l’Ateneo de Madrid, fins als darrers anys de les seves vides, passant pels articles de premsa i el poema que Jaume Ferran va dedicar a l’artista, o el retrat que Palau Ferré va fer de l’esposa del poeta. També es fa especial èmfasi en les trobades estiuenques que duien a terme a Catalunya, amb llargues sobretaules, aprofitant les vacances de les facultats nord-americanes, on Jaume Ferran era professor. Dos dels moments clau que s’expliquen a l’exposició es concentren en el període 1970-1971.

Màquines Poètiques: Duchamp, Man Ray, Picabia, (03 de desembre – 27 de març) - Fundació Vallpalou, Lleida

Màquines Poètiques ens situa al segle XX amb l’aparició de la màquina i la reproducció mecànica. Duchamp, Man Ray i Picabia obren les portes de la història de l’art al maquinisme artístic, amb la machine célibataire o màquina soltera de l’art. Picabia fa dibuixos i pintures maquinistes i una la titula 'Fille née sans mère', repertori maquinista que publica a les revistes 291 i 391. Duchamp identificà dona i màquina com a nova visió de la bellesa en l’art que s’allunya del model naturalista i creà La mariée mise à nu par ces célibataires, même o Grand Verre (1915-1923), una màquina de desig eròtic acompanyada de la Green Box (1934), la capsa amb les seves instruccions. Man Ray participà de la poètica maquinista amb la seva càmera fotogràfica. Man Ray i Duchamp van jugar a l’il·lusionisme òptic i s’avançaren a l’art cinètic amb experiències com els Rotoreliefs (1935) o Rotative Plaque de Verre (1920). Tots tres van crear els seus alter ego femenins, el més famós Rrose Sélavy, de Duchamp.

Màquines poètiques és un repàs pel concepte de bellesa i d’erotisme.

Volva de pols, cuca de llum - Teresa Vall Palou, (04 de desembre – 27 de març) - Fundació Vallpalou, Lleida

Les darreres pintures de Teresa Vall Palou són composicions que neixen d’una «necessitat interior», allunyades d’aparences i objectes externs, en què l’impuls vital s’ordena amb el color i els materials. Mantenen el fons blanc de la tela, un color que és la plenitud i el no res, i s’organitzen en sèries molt curtes, registre de moments emocionals que tensen color i forma, encetant un període de maduresa i síntesi.

Composicions que van del color a la forma, del caos a l’ordre, del que és particular a l’universal, de l’atzar objectiu al control subjectiu, de l’objecte al subjecte. És una obra oberta a cada espectador, un mirall on cadascú pot projectar-s’hi i retrobar les seves emocions, resultat d’un pensament abstracte que només respon a la condició espiritual de l’ésser.

La casa infinita - Carles Porta, (24 de febrer – 30 de maig) – Museu d’Art Jaume Morera, Lleida

Carles Porta (Madrid, 1963) en el marc de la seva recent incorporació a la Col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, presenta una exposició on concentra, de manera àmplia, el seu treball des de diferents facetes de la seva trajectòria.

Des d'un tractament gràfic i centrat en el dibuix, Porta estableix en tot els seus treballs una atmosfera que perfila diversos conceptes: la imatge de l'acció, el dibuix expandit i un interès central per la producció cinematogràfica. Unes atmosferes que en bona part traspassen les fronteres de la pràctica del dibuix i el cinema mitjançant geografies sorprenents, paisatges fantàstics, i personatges enigmàtics.

Sota el títol de "La casa infinita", l'exposició es desplega en l'espai expositiu a mode coral, establint un diàleg entre diferents produccions que il·lustren els darrers trenta anys de la seva professió.

Apollo 11. L'arribada de l'home a la Lluna, (09 de febrer – 25 de juliol) – Caixa Fòrum Lleida

Una exposició que commemora els 50 anys d’arribada de l’home a la Lluna, complerts l’any 2019. La mostra rememora aquell 21 de juliol de 1969, en que Armstrong va trepitjar la superfície lunar i va obrir la porta a la conquesta de l'espai, un dels èxits més impactants de la humanitat! Visita aquesta odissea i descobreix què ens espera en el futur espacial.


Aquesta és la nostra varietat de propostes per a gaudir els proxims mesos de les exposicions culturals dels museus de les nostres terres. 

I sobretot, recorda sempre complir amb les mesures de seguretat recomanades per a frenar el contagi de la Covid-19, demostrem entre tots que podem gaudir de la cultura d'una forma segura!

Per a més informació sobre la nostra aposta cultural consulta l’agenda cultural de Lleida.com.

Comparteix

També t'interessarà