Som Cinema lliura els premis a les produccions guanyadores de la 12 edició

ACN
Publicat: 
25-10-2021
Actualitzat: 25-10-2021 8:32
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Som Cinema lliura els premis a les produccions guanyadores de la 12 edició
  • Som Cinema lliura els premis a les produccions guanyadores de la 12 edició

La pel·lícula 'Tres' del director català Juanjo Giménez ha guanyat el Premi Som Cinema al Millor Llargmetratge de Ficció a la 12a edició del Som Cinema-Visual Art, Festival de l'Audiovisual Català de Lleida. El premi del Jurat al Llargmetratge de Ficció ha estat per 'El ventre del mar' d'Agustí Villaronga i el documental 'El retorn, la vida després de l'ISIS' s'ha alçat com a Millor Llargmetratge Documental. Han completat el palmarès 'Inefable' de Gerard Oms que s'ha endut el premi al Millor Curtmetratge de Ficció i 'Naturaleza muerta' de Carolina Astudillo que s'ha emportat el de Millor Curtmetratge Documental. El certamen, que ha projectat una seixantena de films durant cinc dies, ha tancat aquest diumenge al vespre.

Amb aquest guardó, la pel·lícula 'Tres' del director Juanjo Giménez continua acumulant distincions, després del Méliès d'Argent obtingut en el passat Festival de Sitges. El jurat, integrat per Meritxell Colell, Carlos R. Ríos i Yolanda Olmos, ha destacat la rellevància del film per la "seva singularitat que a través de la tècnica sonora convida a viatjar a la cerca de les arrels. El fora de sincro com a metàfora d'una desconnexió que viu la protagonista i convida al públic a participar d'una experiència metafísica". El guionista de la pel·lícula, Pere Altimira, ha estat l'encarregat de recollir el guardó, dotat amb 5.000 euros per l'Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida.

Així mateix, 'El ventre del mar' del director mallorquí Agustí Villaronga s'ha endut el Premi del Jurat al Llargmetratge de Ficció per, segons el Jurat, "ser una proposta valenta i arriscada que de forma molt elegant juga amb els formats i els temps. A través de les múltiples formes de representació escènica i cinematogràfica aconsegueix posar en qüestió l'herència del colonialisme i la condició humana". Ha recollit el premi Bernat Aragonés, muntador de la pel·lícula i membre de la productora Turkana Films, coproductora del film.#RETRAT Miquel Àngel Carrillo: "Contribuir a que la gent es distragui de la rutina a través de les emocions no té preu"

Foto Amaia Rodrigo


La directora i productora catalana Alba Sotorra ha recollit el Premi Som Cinema al Millor Llargmetratge Documental pel seu treball 'El retorn, la vida després de l'ISIS'. En el seu veredicte, el jurat de les Seccions Oficials de Documental, format per Ceci Artigues, Ferran Farré i Aida Bañeres, atorga el premi al film de Sotorra "per la ferma convicció que el cinema documental ha de ser motor de canvi i transformació per realitats invisibilitzades, perquè -amb una factura tècnica i una producció impecables- aporta una mirada diferent sobre la guerra, traspuant valentia, feminisme, coratge, perseverança i inconformisme. En el seu treball, Sotorra situa la dona al mig del debat, com a víctima recurrent en tots els nivells de la vida, però també com a subjecte actiu en la sororitat i les cures com a camí d'esperança".

El Jurat també ha volgut fer una menció especial al documental 'Mrs. Death' de la mallorquina Sílvia Ventayol, "pel gran tractament creatiu d'un tema tabú com és la mort, pel respecte i la sensibilitat amb què desgrana totes les arestes d'un concepte absolutament polièdric que ens afecta a tots".

D'altra banda, 'Inefable' dirigit per Gerard Oms ha guanyat el Premi Som Cinema al Millor Curtmetratge de Ficció. En paraules del Jurat, "per ser un batec de vida que condensa un univers emocional de gran força cinematogràfica". La directora i productora del curtmetratge, Alba Sotorra, ha recollit el guardó en nom del director Gerard Oms, que no ha pogut assistir a l'acte.

Per últim, el Premi Som Cinema al Millor Curtmetratge Documental ha estat per 'Naturaleza muerta' de Carolina Astudillo, que ha recollit el premi en l'acte celebrat a Lleida. El Jurat ha destacat d'aquest treball "la seva poètica eloqüència en la capacitat de conduir-nos a través de l'atzar i la premonició que ens porta a visibilitzar el dilema entre moralitat supervivència. Una peça que ens transporta a un passat inquietant i ens fa preguntar-nos si seríem capaços d'afrontar les veritats familiars".

Som Cinema continua a la tarda a Screenbox Lleida

Les projeccions de Som Cinema-Visual Art van seguir durant tot el diumenge a les sales d'Screenbox Lleida. En concret, en la Secció Oficial de Curtmetratges de Ficció, aquest diumenge s'ha pogut veure 'La noia d’aigua' de Maria Rafart i Joana Giribet, i 'Finca règia' de Rubén Seca.

Pel que fa a la Secció Oficial de Curtmetratges Documentals, aquest diumenge s'han projectat els curts 'Las flores que arrancas' de Claudia Estrada i 'Con vistas al mar' de Marc Luguera.

També aquest diumenge al vespre la Sala Lumière d'Screenbox Lleida va acollir la master class d'Òscar Sánchezprofessor de l'Aula Municipal de Teatre de Lleida i productor artístic, sobre la pel·lícula 'Tres' del director Juanjo Giménez que ha obtingut el Premi Som Cinema al Millor Llargmetratge de Ficció.

Finalment, l'edició va tancar amb el film 'Ama'òpera prima de la catalana Júlia de Pazguardonada amb la Biznaga de Plata a la millor interpretació femenina al Festival de Màlaga 2021 i el Premi Feroz de la crítica. La pel·lícula, que es projecta dins les Sessions Especials fora de concurs, explica la història de moltes dones exposades en solitud a la mitificada maternitat. La directora Júlia de Paz i Tamara Casellas, actriu protagonista de la pel·lícula, participaran a la presentació del film a Lleida i també participaran en el posterior cinefòrum.

Comparteix

També t'interessarà