Tombs Creatius inventa un nou format escènic i ho estrenarà a Fira Tàrrega 2021

REDACCIÓ
13-03-2021
  • Tombs Creatius inventa un nou format escènic i ho estrenarà a Fira Tàrrega 2021
  • Tombs Creatius inventa un nou format escènic i ho estrenarà a Fira Tàrrega 2021
  • Tombs Creatius inventa un nou format escènic i ho estrenarà a Fira Tàrrega 2021
  • Tombs Creatius inventa un nou format escènic i ho estrenarà a Fira Tàrrega 2021

La companyia d’arts de carrer Tombs Creatius portarà a la propera edició de FiraTàrrega un format escènic innovador que proposa un canvi en la concepció del públic, que passa de ser un mer espectador a ser protagonista de l’experiència. La nova producció de la companyia d’arts de carrer, titulada Secrets, és una de les 14 propostes artístiques incloses al Suport a la Creació de FiraTàrrega, un programa que impulsa el certamen per assessorar les companyies en tot el procés de producció dels seus nous espectacles i que aquest matí s’ha presentat públicament a través d’una videoconferència des de la capital de l’Urgell. En concret, Secrets forma part de la categoria «Guaret» per a espectacles de dos anys de procés creatiu i és la primera que el certamen tria que utilitza el joc com a llenguatge dramatúrgic. Aquest llenguatge és específic de les instal·lacions participatives d’autor, una disciplina que FiraTàrrega reconeix i posa en valor incloent en el seu Suport a la Creació una producció d’aquest tipus.

Secrets utilitza el joc i les instal·lacions interactives per fer partícep el públic del seu propi espectacle, de la seva pròpia experiència, ja que aquest és un espectacle vivencial que no es pot veure, sinó que s’ha de viure.

Com a part del programa Suport a la Creació, Tombs Creatius portarà a terme un assaig obert de l’espectacle a Tàrrega a principis d’estiu.

El públic passa de ser espectador a protagonista

Secrets és un espectacle vivencial de carrer que proposa experimentar les emocions que envolten els secrets des de diferents mirades. La producció explora un nou camí d'expressió artística amb un format a cavall entre la col·lecció de jocs i els entresorts de fira, sense deixar de banda el llenguatge de la interactivitat amb el públic per explicar històries, que és l'essència de Tombs Creatius. Per crear aquesta nova proposta, que serà la novena, la companyia de Bellpuig, amb Toni Tomàs al capdavant, compta amb el talent de l'artista Toti Toronell com a responsable de la direcció dramatúrgica de l'espectacle.

Secrets compta amb diferents aspectes que la fan una proposta innovadora. A banda del format, la incorporació de la tecnologia per tal de construir en directe un final específic per a cada persona del públic trenca amb la idea de l’espectador passiu i li atorga el poder de definir la seva pròpia història. La distribució de l’espai també contribueix a la sorpresa, ja que Secrets ubicarà a l’espai públic una proposta que deixa a la vista part de l’espectacle i que amaga precisament el final, generant l’expectativa del que queda tapat a dins d’una iurta. El públic trobarà diferents instal·lacions participatives per poder jugar de forma lliure que revelaran alguns petits secrets que passen a dins la carpa. Al mig, envoltant la iurta, començarà el recorregut que cada persona farà individualment, a través de la seva interacció i de la intervenció de l’electrònica s’anirà construint el final misteriós i personalitzat que es teatralitza a dins la carpa al centre del muntatge.

La nova producció entra ara en la fase final del procés de creació, que també ha situat el públic en un paper protagonista abans d’estrenar l’espectacle. Així, la companyia ha proposat al públic sessions de creació col·lectiva a través de Zoom. En concret, una mig centenar de persones es van connectar el 30 de juny, tant individualment com en família, a una videoconferència per explorar, a través de

diferents dinàmiques lúdiques, idees i elements que inspiren i formen part del muntatge final. A més, per tal de reforçar la personalització de l’espectacle, Tombs Creatius ha comptat amb la col·laboració de diferents professionals de l’estudi de la conducta humana que han volgut aportar una mirada psicològica, pedagògica i antropològica a l’espectacle.


Una de les 14 companyies escollides

El programa Suport a la Creació de FiraTàrrega porta ja 10 anys seleccionant projectes artístics que incorporen innovacions tant en la temàtica com en el llenguatge de les arts de carrer. En la selecció d'aquest programa d'acompanyament a la creació hi ha 14 projectes de professionals tant de Catalunya i l'estat espanyol com internacionals. En concret, Secrets forma part de la categoria anomenada “Guaret” per a projectes de dos anys de producció, que va començar el procés creatiu a la tardor del 2019. A banda de Tombs Creatius, les companyies que estrenaran enguany els seus espectacles després de dos anys de creació són: Cia Pau Palaus, Haa Collectiv, Hermanas Picohueso i Kamchàtka.

Formar part d'aquest selecte grup de companyies del programa Suport a la Creació de FiraTàrrega suposa un impuls en el projecte artístic de Tombs Creatius i també un reconeixement a la tasca de recerca de nous llenguatges expressius que la companyia de Bellpuig fa a través de les seves instal·lacions. L'acompanyament i assessorament de FiraTàrrega està permetent explorar nous circuits de distribució i també buscar complicitats en forma de finançament o de coproducció precisament en un moment crític del sector cultural.

Un espectacle reconegut abans de l’estrena

Secrets ha aconseguit abans de la seva estrena diversos reconeixements públics que faciliten la viabilitat del projecte. En concret, l’Oficina de Suport a la Creació de la Generalitat (OSIC) va atorgar a l’estiu la Beca de Recerca a la investigació sobre el joc com a llenguatge dramatúrgic que incorpora el projecte d’aquest nou espectacle, dotada amb 6.000 €. I, d’altra banda, la Plataforma d’Arts de Carrer, formada per 28 esdeveniments d’arts de carrer de tot Catalunya va guardonar al desembre Secrets amb el Suport a la Creació 2020, un premi que suposa la

coproducció d’aquesta associació de fires i festivals amb 10.000€ per desenvolupar l’espectacle.

D’aquesta manera, la innovació en tots els sentits que suposa el nou espectacle de Tombs Creatius està rebent el reconeixement d’institucions i organismes que estan fent possible la seva producció precisament en un moment crític per les arts escèniques.

Més de dues dècades explorant a través del joc

Tombs Creatius és una companyia d'arts de carrer amb 22 anys de trajectòria. En aquest temps, ha creat vuit propostes que giren al voltant de la generació d'experiències col·lectives al carrer. Tant a través de jocs de fusta fets artesanalment per a públic de totes les edats (La Fira de Curiositats, El traginer de jocs, Colors de Monstre, L'estrany viatge del Senyor Tonet i Xics del Xurrac), com amb instal·lacions de petit format que recorden les atraccions de fira en què el públic es converteix en protagonista i pot guardar en la memòria vivències úniques (PUCK Cinema Caravana i El Viatge).

Aquestes propostes artístiques han portat la companyia a festivals de referència de les arts de carrer tant de Catalunya i Espanya com d'arreu d'Europa. Aquesta projecció internacional també ha permès fer el salt a Àsia, amb la participació l'estiu passat al Taipei Children's Arts Festival de Taiwan.

Aquestes dues dècades d'exploració de nous llenguatges en les arts escèniques

refermen Tombs Creatius en la seva recerca de maneres imaginatives de treure l’infant que tothom portem a dins.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta