Tornada al treball: com adaptar-nos de nou a la rutina

REDACCIÓ
02-09-2020
  • La volta al treball: com adaptar-nos de nou a la rutina

Inicia setembre i amb ell, un seguit de 'normalitat' a les nostres rutines, tornem al treball, s'acaben les vacances, per a molts, resulta un procés fastigós i difícil. El departament de comunicació del Grup HLA donen consells perquè la volta al treball sigui més fàcil i des de Lleida.com volem posar-vos-els a l'abast dels nostres #lleidacomers.

Sona el despertador i és hora de tornar al treball després de les vacances d'estiu. Mentre preparem una tassa de cafè esperem que el primer dia no resulti massa dur.

La volta al treball pot convertir-se en un maldecap. Segons els experts, el període d'adaptació al treball després de les vacances és d'entre una i dues setmanes, la qual cosa en moltes persones acaba provocant el conegut com a síndrome postvacacional.

La rutina canvia de nou i, si es fa de manera brusca, podem trobar-nos desbordats per sentiments de frustració i impotència que ens poden portar a patir trastorns emocionals similars a la depressió encara que, en la majoria dels casos, solen ser passatgers.

És molt important ser conscient del punt de partida, és a dir, del grau de satisfacció que ens produeix el nostre treball, alguna cosa que condicionarà en gran manera la nostra resposta després de les vacances.

Consells per a adaptar-se a la rutina

La volta a la rutina ha de fer-se de manera escalonada perquè no suposi un canvi brusc en les nostres vides. Per a això, s'han de seguir una sèrie de consells que faran l'adaptació més senzilla:

Planifica la volta al treball abans de tornar de ple a la rutina. És recomanable planejar una transició suau adaptant els nostres horaris i ritmes als laborals almenys dos dies abans de la incorporació al treball.
Estableix prioritats. És important tenir en compte que no podràs abastar totes les tasques pendents en un sol dia. Realitza una llista el dia anterior amb totes les coses pendents i organitza-les en funció de la seva prioritat.
Fes descansos durant el dia, és una bona idea perquè la ment es buidi. Organitzar un descans cada hora i mitja és ideal perquè la volta a la rutina no minvi la teva capacitat de treball. En aquests descansos et serà de gran ajuda, fer un petit passeig o consumir aigua i fruita fresca, et sentiràs ple de vitalitat.

Fixa't nous objectius a curt termini. La volta al treball amb la ment descansada és una gran oportunitat per a fixar noves metes i créixer com a professional. Aprofita la volta a la rutina per a establir nous objectius.
No oblidis l'oci i el descans. És important fixar plans que ens permetin desconnectar. La volta a la rutina no implica deixar de costat aquelles activitats que ens omplen d'energia com la pràctica d'esport, per exemple. Comença a compaginar el teu treball amb aquestes activitats d'oci que t'ajudaran a canalitzar l'estrès de la forma més saludable possible.

Consells per a concentrar-se i estar motivat

En tornar a l'oficina pot ser que la nostra ment segueix en el destí vacacional i la concentració es torna una tasca complicada. Per això, t'aconsellem seguir unes senzilles tasques

Descansa el dia d'abans. La nit anterior a la incorporació deixa de costat l'oci i agafa el llit primerenc. El cos i la ment t'ho agrairan.

Realitza exercici. La pràctica d'exercici ajuda a recarregar les piles i al fet que el somni sigui més reparador.
Programa els descansos i els menjars saludables. Una bona alimentació t'ajudarà a evitar aquests canvis d'humor marcats per dejunis prolongats o menjar ràpid.

Fixa't nous reptes o projectes. Ajuden a estar motivats juntament amb un entorn de treball positiu. Intenta envoltar-te de persones alegres amb les quals conversar en els descansos perquè la incorporació sigui la més amena i entretinguda possible.

Si apliquem aquests consells i no fan efecte, el millor és acudir a l'especialista perquè ens ajudi a gestionar aquest tipus de sentiments que estem experimentant.

Recorda:
La volta al treball pot provocar la síndrome postvacacional.
És necessari establir una rutina intermèdia perquè la incorporació no sigui brusca i afecti la nostra salut.
Elimina els pensaments negatius quan es produeixin, no permetis que trobin un lloc en la teva ment.
Busca motius pels quals estar animat com a nous reptes o projectes que et faran créixer personalment i professionalment.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta