⏯️ Tornen les restriccions a Catalunya

ACN
20-12-2021
  • ⏯️ Tornen les restriccions a Catalunya

El Govern vol retornar a les restriccions dures per lluitar contra la covid-19. Així, vol proposar tornar a tancar l'oci nocturn, establir el toc de queda d'1 a 6 de la matinada, limitar les trobades a un màxim de 10 persones a interior i exterior i limitar l'aforament al 50% en restaurants i al 70% en gimnasos, cultura i comerç. Després de la reunió de la comissió delegada de la covid, la portaveu, Patrícia Plaja, ha anunciat aquestes intencions, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que les mesures s'apliquen perquè en l'última setmana s'han doblat els positius i "és necessari aturar" com sigui aquesta progressió. Si el TSJC les aprova, les següents mesures entraran en vigor la matinada de dijous a divendres i duraran, en principi, quinze dies:

  • Trobades de 10 persones màxim
  • Tancament de l'oci nocturn
  • Reducció d'aforaments a la restauració, comerç, gimnasos i cultura
  • Recomanació teletreball
  • Possible implementació del toc de queda 

Tant Plaja com Argimon han repetit el missatge de la necessitat de reduir la interacció i la mobilitat perquè són les maneres com es transmet el virus. El conseller de Salut ha admès que hi pot haver la sensació que "això no s'acaba mai", però ha afirmat que "acabarà" i ha fet una crida a "passar l'hivern".

En tot cas, ha subratllat que les mesures són necessàries per evitar el col·lapse del sistema sanitari. "Sabem que la variant òmicron és més contagiosa i que serà la dominant aviat. Encara no sabem si és més agressiva, malgrat que sembla que no. Però també és cert que si transmet molt, té facilitat de col·lapsar".

Argimon també ha admès que per als sectors afectats és un moment "molt complicat", perquè després de dos mesos d'una certa "normalitat" per al sector, ara és "fer un pas enrere". Però ha reiterat que és "absolutament necessari". En aquest sentit ha assegurat que des de la setmana passada les infeccions s'han duplicat. Alhora ha admès que poden estar pensant "amb ràbia" que no se'ls ha avisat, però ha subratllat que el virus tampoc els ha avisat a ells.

El Govern durà les mesures a la reunió de presidents autonòmics convocada pel cap de l'executiu estatal, Pedro Sánchez per a aquest dimecres. En aquest sentit Argimon ha subratllat la importància d'adoptar mesures "coordinades" perquè la població es conscienciï que cal seguir-les.

D'altra banda, el conseller de Salut ha descartat que s'apliquin noves mesures restrictives a les residències perquè "no es pot morir de pena", i ha recordat que en aquests equipaments, la vacunació ha generat un paradigma completament diferent al del principi de la pandèmia.

Per la seva part, les patronals de la restauració i l'oci nocturn han reaccionat amb indignació a les noves restriccions que proposa el Govern per frenar l'avenç de la pandèmia. També els teatres lamenten les restriccions, tot apuntant que la reducció de l'aforament és una "notícia dura" i "inesperada". Pel que fa al Gremi de Cinemes, consideren creu que reduir l'aforament al 70% és "una mesura dura" amb un "perjudici important" per la cultura.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta