Un estudi a Lleida vincula alteracions en el microbioma intestinal amb l'ELA

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
10-10-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un estudi a Lleida vincula alteracions en el microbioma intestinal amb l'ELA
    Peu de foto: 
    Grup de recerca ©IRBLleida

Un nou estudi realitzat pel grup de recerca en Fisiopatologia Metabòlica de Lleida, en col·laboració amb el servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha revelat una relació potencial entre el microbioma intestinal i l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) en pacients diagnosticats recentment. La investigació, publicada a la revista Scientific Reports, suggereix que les persones amb ELA presenten una major abundància de bacteris Fusobacteria i Acidobacteria, fet que obre noves vies en la recerca de tractaments i diagnòstics per aquesta malaltia neurodegenerativa.

L’estudi es va dur a terme amb 16 pacients diagnosticats amb ELA, comparats amb un grup de control de 12 individus sans. L’objectiu era analitzar les diferències en el microbioma intestinal dels pacients amb ELA entre 6 i 15 mesos després de l’aparició dels primers símptomes. "Aquesta recerca evidencia que els pacients amb ELA tenen un microbioma diferent, especialment pel que fa als àcids grassos de cadena curta (SCFAs), uns lípids que podrien tenir un paper en el metabolisme dels malalts", va explicar Victòria Ayala, investigadora principal i professora de la Universitat de Lleida.

Una descoberta clau sobre l'ELA a Lleida obre noves vies per a futurs tractaments
Peu de foto: 
Grup de recerca de Fisiopatologia Metabòlica ©IRBLleida

Tot i així, l'estudi no determina si aquestes diferències són una causa o una conseqüència de la malaltia. "Necessitem més investigació per avaluar el seu potencial com a objectius diagnòstics o terapèutics", va afegir Ayala. Els propers passos inclouen una anàlisi més detallada dels lípids implicats i l’ampliació de la investigació a un nombre més gran de pacients, amb l’objectiu de determinar com els desequilibris en els lípids poden influir en el microbioma i el metabolisme.

Actualment, no hi ha tractament efectiu per a l’ELA, una malaltia que afecta principalment adults i que té una supervivència mitjana de tres anys des del diagnòstic. Aquesta recerca ha estat finançada per l'Instituto de Salud Carlos III, la Generalitat de Catalunya, la Fundació Miquel Valls, FUNDELA, i RedELA.

Comparteix

També t'interessarà