Un jutge ordena entregar a Barbastre 111 obres del Museu abans del 15 de febrer

G.FARRÉ/AGENCIAS
Publicat: 
19-12-2020
Actualitzat: 19-12-2020 10:17
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un jutge ordena entregar a Barbastre 111 obres del Museu abans del 15 de febrer

El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre ha emès una interlocutòria en la qual dicta l’execució provisional de la sentència de 10 de desembre del 2019, que ordena la “immediata devolució” dels 111 béns originaris de 43 parròquies aragoneses, que es troben al Museu de Lleida, a la Diòcesi de Barbastre-Montsó, i dona com a data límit el 15 de febrer.

Així mateix, en la interlocutòria, el jutge Carlos Lobón adverteix les parts demandades, el Museu de Lleida i el bisbat, que, en cas d’incompliment, “podran imposar-se multes coercitives mensuals” i que, a més, es podrà incórrer en responsabilitat penal.

La interlocutòria amenaça amb multes i amb possibles responsabilitats penals si es desobeeix l’ordre

La interlocutòria disposa també que les obres es traslladin a la seu del bisbat “atenent els estàndards museístics de rigor, de manera que no s’hi causin danys”.

Així mateix, el jutge justifica la seua decisió ja que la part denunciant “ha acreditat” la propietat de les peces.


L'Audiència d'Osca confirma la sentència pel trasllat de les pintures murals de Sixena

Nou revés judicial contra el MNAC pels frescos de Sixena

El bisbat de Barbastre-Montsó i la Diputació General d’Aragó van presentar el 24 de novembre escrits al jutjat reclamant l’execució provisional de la sentència, en una actuació igual a la cursada per reclamar la quarantena d’obres originàries de Sixena i que va culminar amb l’entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida la matinada de l’11 de desembre del 2107, en plena intervenció de la Generalitat per part de l’Estat amb l’aplicació de l’article 155. Val a recordar que aquestes 44 obres es troben ara en una de les sales del monestir de Sixena, sense poder ser visitades des de l’inici de la pandèmia i amb dubtes sobre el seu estat de conservació.

La petició judicial del bisbat oscenc, que ara ha estat atesa, es va cursar després que tant la Generalitat com el Consorci del Museu presentessin els recursos respectius davant de l’Audiència d’Osca contra la sentència de fa un any.

Aquesta instància no s’ha pronunciat encara sobre la petició catalana, a diferència del jutjat de Barbastre, que sí que ha accedit a la demanda d’execució provisional de la sentència.

“Un nou intent d’espoli sense tenir en compte la part catalana”

Malgrat que la interlocutòria judicial encara no havia arribat al Museu de Lleida ahir al matí, la notícia va provocar nombroses reaccions. Una de les més contundents va ser la del president de la Diputació, Joan Talarn, que, després de reiterar la defensa de la unitat museística, va afirmar que el jutge “ordena un nou espoli del Museu sense tenir en compte la part catalana”. Per la seua part, l’alcalde Miquel Pueyo va dir que, “de la mateixa forma que no podem normalitzar la judicialització de la política, tampoc no podem fer-ho amb la cultura”. Partits com ERC i PDeCAT també van condemnar la interlocutòria, mentre que des del Museu van anunciar una reunió extraordinària ben aviat del plenari del Consorci per consensuar quines accions emprendre. La decisió no es pot recórrer però les parts catalanes tenen cinc dies per al·legar els seus motius d’oposició.

Comparteix

També t'interessarà