Un projecte de l'IRB Lleida, seleccionat en la convocatòria CaixaResearch

REDACCIÓ
24-07-2021
  • Un projecte de l'IRB Lleida, seleccionat en la convocatòria CaixaResearch
  • Un projecte de l'IRB Lleida, seleccionat en la convocatòria CaixaResearch

La Fundació ”la Caixa” ha anunciat aquest divendres els 30 projectes seleccionats en la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2021. Entre els  quals hi ha el projecte ‘Millorar la comprensió de la malaltia d’Alexander’ en què participa l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), a través del grup de Fisiopatologia Metabòlica, i que lidera a Lleida la professora de la Universitat de Lleida i investigadora de l’IRBLleida, Mariona Jové. 

La malaltia d’Alexander és una malaltia rara, d’origen genètic, que destrueix de manera progressiva la substància blanca del cervell i les neurones, cosa que provoca alteracions neurològiques i causa la mort. Aquest trastorn és degut a mutacions en la proteïna àcida fibril·lar glial (GFAP) que es troba en els astròcits, un tipus de cèl·lules glials que són essencials per al funcionament correcte del sistema nerviós.

El projecte investiga com les mutacions de GFAP en els astròcits arriben a causar importants danys tant en aquestes cèl·lules com en les neurones, centrant-se en l’estudi del paper de les vies metabòliques involucrades en l’oxidació de proteïnes i lípids en el desenvolupament d’aquesta malaltia. Aquest coneixement també ajudarà a comprendre els mecanismes d’altres malalties neurodegeneratives més freqüents. 

La recerca està liderada per Dolores Pérez-Sala, del Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas-CSIC, i es desenvolupa en consorci amb el Brain Center, University Medical Center Utrecht (Països Baixos), la University of Copenhagen (Dinamarca), la University of Gothenburg (Suècia) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). El projecte ha rebut una subvenció d’1 milió d’euros. 

Amb aquests ajuts, la Fundació ”la Caixa” vol impulsar la recerca de projectes de centres d’Espanya i Portugal en col·laboració amb d’altres d’internacionals, amb la voluntat final d’aportar resultats en benefici de la salut i el benestar de les persones. Es tracta de projectes biomèdics i d’investigació en salut d’excel·lència de centres de recerca i universitats d’Espanya i Portugal, als quals s’ha dotat amb un total de 22,1 milions d’euros perquè es desenvolupin durant els tres anys vinents.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta