Referent de la setmana

El Canal Segarra - Garrigues

El Canal Segarra - Garrigues

El Sistema Segarra-Garrigues és el projecte hidràulic més important fet a Catalunya

El Sistema Segarra-Garrigues, amb un pressupost de 1.368 M€, és una de les inversions més destacades que s’estan desenvolupant actualment i un dels projectes hidràulics més importants portats a terme a Catalunya. El projecte, a més, es proposa resoldre el subministrament d’aigua potable a múltiples poblacions i facilitar aigua per a usos ramaders i industrials que, juntament amb l’agricultura, han de dinamitzar i diversificar l’economia de la zona. En altres paraules, el projecte Segarra-Garrigues esdevé una gran eina de desenvolupament territorial.

Més de 16.000 regants de la zona que en aquests moments exploten uns recursos naturals amb una baixa productivitat per falta d'aigua, es comencen a beneficiar del regadiu. Aquesta obra és i serà absolutament respectuosa amb la naturalesa i el medi ambient, ja que s'ha realitzat un minuciós estudi d'impacte ambiental que redueix al màxim les afeccions sobre la vegetació, la fauna i el paisatge, respecta i àmplia els espais protegits i preveu un extens programa de vigilància ambiental, tot això, seguint les indicacions fixades per la Declaració d'Impacti Ambiental i per la Xarxa Natura 2000 de la Generalitat de Catalunya.

El Sistema Segarra-Garrigues és un projecte amb una llarga trajectòria històrica però és a partir de l'any 1999 quan rep l'impuls definitiu amb la signatura dels Protocols de Col·laboració entre el Ministeri de Medi Ambient i Medi natural i Marí del Govern Central i la Generalitat de Catalunya.

Aquesta posada en reg s'articula mitjançant l'embassament de Rialb i el tram del Baix Segre, juntament amb la construcció de l'embassament de l'Albagés.

Correspon a l'Administració general de l'Estat l'execució de les obres de transport i regulació a través de l'empresa de titularitat pública ACUES i a la Generalitat de Catalunya les elevacions des del riu Segre, la xarxa principal de reg i la de distribució dels diferents sectors, incloent les basses de regulació, així com la concentració parcel·lària i els obris que es derivin. Les obres corresponents a la Generalitat de Catalunya, que es van iniciar l'any 2005, posteriorment les explotarà durant 30 anys l'empresa adjudicatària Aigües del Segarra Garrigues, SA sota la supervisió de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU, d'ara endavant Infraestructures.cat.

ASG

Amb aquest nou escenari i el nou Pla d'Usos i Gestió redactat per la Generalitat de Catalunya, el Segarra-Garrigues té una nova definició de la seva àrea regable, estant actualment en una fase d'estudi de les implicacions que suposa per a la Societat, tant en fase de construcció com en fase d'explotació.


ASG i Dep. Agricultura

Més referents »

Comparteix

Agenda

febrer

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28