Referent de la setmana

El Turó de la Seu Vella

Ramón Pujades
El Turó de la Seu Vella

Nom: Turó de la Seu Vella
Data de naixment: Anys 832 i 1.203
Professió: Fortalesa sarraïna, catedral cristiana, fortalesa militar, monument nacional
Vocació: De convivència i cultura

RAÓ DE SER DEL TURÓ DE LA SEU VELLA: Des de l'Agrupació de la Porta dels Apòstols estem convençuts que el conjunt monumental del Turó de la SEU VELLA, en el qual es troben reunits una antiga fortalesa d'origen sarraí (la SUDA), una catedral cristiana LA SEU VELLA, una ciutadella militar d'època moderna, i múltiples vestigis que abasten des de l'època ibera fins a l'última guerra civil espanyola, passant per restes d'època romana, realment reuneix qualitats més que suficients per ser conscients que és una riquesa patrimonial compartida i un referent de cultura i de superació .

En un moment com l'actual en què es necessita fomentar la tolerància entre civilitzacions, convé recordar que LA SEU VELLA de Lleida és un exemple de convivència entre gents de diferents religions i cultures. Temps enrere, el president Obama va citar en un discurs a Còrdova com a exemple de convivència entre cultures en un moment concret de la història. I també la ciutat de Toledo ha estat tinguda sempre com a exemple de convivència entre cristians i jueus.

Però tal vegada LA SEU VELLA de Lleida sigui l'única catedral cristiana en la qual és possible trobar en un àmbit relativament limitat com és el claustre (un dels majors d'Europa), una crucifixió (cristianisme) i damunt, en el mateix finestral, el central de ponent, un estel de David (judaisme) i, enfronti, en la galeria est, un finestral, el de “les palmeres” de clar traçat islàmic. Igualment a l'interior del temple, alternen capitells i pintures de temàtica clarament cristiana amb uns altres de caràcter pagà, amb claus de tornada decorades amb l'estel de David o amb entrellaçat islàmic, i amb pintures geomètriques de tipus mudèjar.

El Turó de la SEU VELLA és, sense dubte, un exemple de convivència i integració entre cultures digne de ser reconegut Patrimoni de la Humanitat.

Més referents »

Comparteix

Agenda

juny

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Enquesta