El Castell de Templers incrementa un 24% els visitants i es consolida com a espai patrimonial

El Castell de Templers incrementa un 24% els visitants i es consolida com a espai patrimonial

dissabte 23 de desembre 2023

El Castell dels Templers de Gardeny ha incrementat un 24% el nombre de visitants aquest 2023, amb 13.022 persones (10.409 el 2022), consolidant-lo com a espai patrimonial. La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha comentat el que representa aquesta xifra rècord de visitants des de l’obertura del recinte, on l’oferta de visites i de celebració d’esdeveniments culturals i socials s’ha anat ampliant. Del balanç de turistes al castell, que ha estat obert del 21 de març al 22 de desembre, la regidora ha explicat que el 53% dels visitants són de fora de la demarcació de Lleida, principalment de Barcelona i l’àrea Metropolitana, seguida de la Comunitat de Madrid i el País Valencià. S’ha registrat un increment notable dels visitants d’Europa, sent França el principal mercat estranger per la proximitat. A més, s’hi han d’afegir visitants de la resta del món, com Argentina, Colòmbia o Veneçuela.

La regidora ha remarcat que aquestes posicionen l'equipament medieval, ubicat al Turó de Gardeny, com el segon reclam turístic de la ciutat, per darrere del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella. L’espai ha ampliat la realització d'esdeveniments culturals, solidaris i d'empresa de petit format, amb una vintena d’actes. I destaca també el grau de satisfacció dels visitants, deixant constància a les xarxes socials.

Tot aquest balanç permet garantir la consolidació de l'equipament patrimonial de Gardeny com el segon reclam turístic de la ciutat, només pel darrer del conjunt monumental de la Turó de la Seu Vella. Bosch ha destacat la tasca de Turisme de Lleida per promoure aquest espai i donar a conèixer la història dels Templers de la Comanda de Gardeny.

Esdeveniments celebrats el 2023

A més de les visites periòdiques organitzades des de Turisme de Lleida, com Templer per un dia o Les nits del Temple -nocturnes a l’estiu-, el castell ha acollit diversos esdeveniments, com la Nit dels Museus o les Jornades Europees del Patrimoni. S’hi ha fet el lliurament de premis DO Costers del Segre, la presentació de productes com la Closca (fruits secs de les Garrigues ), el Mercat Cánfora Market aquest diumenge 17, etc. Precisament, aquest dijous s’emet per TV3 el programa “Una altra història”, d’Albert Om, gravat en aquest escenari.

S’ha de destacar la celebració de la 1a Diada del Turó de Gardeny, organitzada per l’Associació Cultural del Castell dels Templers.

Segell Biosphere de Tursime Sostenible

La regidora ha comentat que al novembre el Castell de Templers ha obtingut el segell de la Biosphere de Turisme Sostenible. És un segell internacional, avalat per la Unesco i l'Organització Mundial del Turisme Sostenible. El castell dels Templers és el primer monument públic de Lleida que obté aquesta certificació, que reconeix l'esforç realitzat en la gestió d'aquest equipament que compleix els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.

L’objectiu és donar visibilitat al conjunt patrimonial i vetllar per la seva conservació i restauració. La voluntat és que esdevingui un referent en la difusió i la interpretació del món templer.

← Tornar
© El Castell Templer de Gardeny · Tots els drets reservats · Avís legal ·
EL CASTELL TEMPLER DE GARDENY Turó de Gardeny s/n LLEIDA · Tel: 973 271 942