10 formes de recuperar una alimentació equilibrada després de Nadal

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
04-01-2021
Actualitzat: 04-01-2021 14:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 10 formes de recuperar una alimentació equilibrada després de Nadal

Després dels excessos nadalencs, un període en el qual hem augmentat el consum d'aliments rics en sucres i grasses, és fonamental recuperar una rutina d'alimentació saludable i d'exercici físic. No podem oblidar que una alimentació equilibrada ha de ser sempre la base de la nostra dieta diària. En aquest sentit, la dieta mediterrània és una de les més recomanades, segons nombrosos estudis, perquè està associada a una millor qualitat de vida i una menor incidència de malalties, com les cardiovasculars o alguns tipus de càncer.


Per això des de l'equip de Lleida.com volem donar-vos 10 consells bàsics per a recuperar una rutina alimentària saludable:

1. Desfer-se de les temptacions: Segurament encara ens queden tarrons, polvorons, i altres dolços típics d'aquestes festes a casa. Una bona opció per evitar temptacions podria ser regalar-los.

2. Elaborar un calendari alimentari: Planificar el menú amb antelació ens permetrà per una banda veure en perspectiva quina volem que sigui la nostra alimentació, a més d'ajudar-nos a conformar la llista de la compra per a la selecció dels ingredients justs i així cuinar només les racions necessàries.

3. Realitzar les 5 menjades diàries: Per a mantenir el metabolisme actiu i evitar arribar a les menjades amb ansietat.

4. Incorporar sempre verdures, hortalisses i fruites al menú: Moltes vegades associem aquests aliments a menjars avorrits o menys apetibles, però la veritat és que ofereixen una gran varietat de sabors i receptes molt gustoses i de poques calories. Exemples clars són les amanides originals, les cremes de verdures o pures, els sorbets de fruites casolans, macedònies... A més, un altre avantatge de les fruites és que no necessiten preparació.

5. Retorna l'equilibri al teu pH: Els excessos de Nadal provoquen al nostre organisme un desequilibri del pH per l'augment d'àcid en la sang provocat per l'excés de proteïnes i greixos. L'organisme tracta de neutralitzar l'àcid i retornar a la sang els nivells de pH adequats i, per fer-ho, pren els nutrients a altres òrgans vitals, és per això que podem sentir-nos més cansats. Per desintoxicar el nostre cos hem de recórrer a aquells aliments que contenen minerals com el calci, el magnesi i el potassi. Exemples en serien les hortalisses de fulla verda (enciam, espinacs, bledes), la llima, el gingebre, la papaia, l'alvocat, el té verd, el bròcoli, les carxofes i l'api i el cogombre.

6. Consumir aliments 100% integrals: En el cas de l’arròs, la pasta, la farina, etc., ha de ser integral, evitant al màxim els productes refinats.

7. Utilitza tècniques de cocció saludables: fer servir una cocció suau en la preparació dels nostres menjars, com per exemple el forn, la planxa, els bullits o el vapor, suprimirà el greix dels nostres plats, alhora que facilitarem la digestió d'aquests.

8. Rebutja el consum d'alcohol: Aprofita el retorn a la teva rutina diària per deixar de banda l'alcohol i les begudes ensucrades. Per hidratar-se, el millor és beure aigua, és la millor beguda que existeix per eliminar totes les toxines. Els experts recomanen beure'n dos litres diaris.

9. Gaudeix del menjar sense presses: Menjar a poc a poc i mastegar bé els aliments afavoreix a la nostra digestió, ens farà sentir més saciats després de cada menjada, preveu l'obesitat i relaxa i millora l'ànim.

10. Reprèn la teva rutina d'exercici: És un habitual l'exercici dins les llistes de nous propòsits a l'inici d'any, i el cert és que tenir una vida activa promou la salut. Ara que hem tornat de les vacances, és el moment perfecte per adquirir nous hàbits, i veure com i quan et convé més integrar activitat física en la teva vida diària. Començar amb 30 minuts d'esport al dia és suficient per començar a activar el nostre cos.


No hem d'oblidar que, tal com ens informen des del Departament de Vida Saludable de la Generalitat de Catalunya, l'alimentació és un procés que ens acompanyarà al llarg de tota la nostra vida, a través del qual obtenim els nutrients i l'energia que permeten cobrir els requeriments del nostre organisme.

Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l'entorn, sostenible i assequible.

Malgrat que existeixen moltes propostes saludables, com ja hem dit abans, una de les més conegudes al nostre entorn és la dieta mediterrània, que es basa en el consum majoritari d'aliments d'origen vegetal, frescos i mínimament processats, com fruites fresques i verdures del temps, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d'oliva verge extra i, en menor quantitat i freqüència, els làctics preferentment fermentats i el peix, seguit de les carns (preferentment blanques i magres) i els ous. Sense oblidar que l'aigua és la beguda principal i la més saludable.

Mai és tard per començar amb una bona rutina alimentària, o reprendre la que ja teníem abans dels excessos nadalencs, al cap i a la fi, es tracta de millorar amb el nou any.

Comparteix

També t'interessarà