⏯️ Ambient festiu a Lleida per la celebració de l'Aplec del Caragol després de dos anys

ACN
Publicat: 
20-05-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ⏯️ Ambient festiu a Lleida per la celebració de l'Aplec del Caragol després de dos anys
  Peu de foto: 
  Salvador Miret (ACN)
 • ⏯️ Ambient festiu a Lleida per la celebració de l'Aplec del Caragol després de dos anys
  Peu de foto: 
  Salvador Miret
 • ⏯️ Ambient festiu a Lleida per la celebració de l'Aplec del Caragol després de dos anys
  Peu de foto: 
  Salvador Miret (ACN)
 • ⏯️ Ambient festiu a Lleida per la celebració de l'Aplec del Caragol després de dos anys
  Peu de foto: 
  Salvador Miret (ACN)
 • ⏯️ Ambient festiu a Lleida per la celebració de l'Aplec del Caragol després de dos anys
  Peu de foto: 
  Salvador Miret (ACN)

Els Camps Elisis de Lleida respiren ganes de festa amb la 41a edició de l'Aplec del Caragol. Diverses colles s'han avançat a la inauguració oficial del certamen que es farà aquest vespre i durant el matí ja han fet els primers àpats al recinte i alguna no s'han pogut estar de tastar els caragols. Els collistes encaren l'edició d'enguany de l'Aplec amb "moltes ganes" després que aquesta multitudinària festa no s'hagi celebrat els dos últims anys per la pandèmia. Hi participaran 106 colles, que apleguen unes 13.500 persones, i fins diumenge s'hi duran a terme un centenar d'activitats. Durant els tres dies, la Federació de Colles (Fecoll) calcula que s'hi consumiran unes 12,5 tones de caragols i que passaran per l'Aplec uns 200.000 visitants.

Les colles acabaven d'enllestir aquest matí tota la infraestructura necessària i carregaven bé les neveres per viure fins diumenge la 41a edició de l'Aplec del Caragol. Alguns collistes han aprofitat les tasques de muntatge per fer els primers àpats de la festa al recinte dels Camps Elisis. I, és que asseguren que encaren l'Aplec amb "moltes ganes", després de dos anys sense celebrar-se i malgrat les elevades temperatures que s'esperen per al cap de setmana.

'Lo Caragolasso' donarà el tret de sortida oficial a la 41 edició de l'Aplec del Caragol, un espectacle musicoteatral conduït pel Sr. Postu i amb l'assistència de Mari Pau Huguet. Entre divendres i diumenge, s'han previst un centenar d'activitats, la majoria organitzades per les pròpies colles i altres per la Fecoll. Són propostes per a tots els gustos i edats, tant gastronòmiques com lúdiques, culturals i solidàries. Els actes previs, però, van arrencar diumenge passat amb l'inici de la Setmana Cultural. Enguany, l'empresari i periodista lleidatà, Tatxo Benet, va ser l'encarregat del pregó oficial.  

L'Aplec segueix reforçant els llaços amb entitats lleidatanes. En aquest sentit, una novetat d'aquesta edició, en col·laboració amb la Casa de Música i l'Orfeó Lleidatà, serà l'Espai Talent Lleidatà. Funcionarà dissabte i la voluntat és donar l'oportunitat a grups lleidatans per donar-se a conèixer en el marc de l'Aplec. També hi haurà un concurs de garrotins, en aquest cas amb el suport d'Òmnium Cultural Lleida-Ponent. 

 A la vegada, la festa manté la seva vessant solidària. Així, cedirà un espai a l'Aplec a Càritas Lleida per instal·lar-hi un 'photocall' i poder recollir diners per finançar les iniciatives socials que porta a terme aquesta entitat. També se celebrarà, per segon cop, la 'txollada' solidària per recollir cabells per a elaborar perruques per a persones amb càncer. Es destinaran a l'Associació Contra el Càncer de Lleida i hi participaran desinteressadament perruqueries de la ciutat.  

13.500 collistes i 12,5 tones de caragols

En aquesta 41a edició participaran a l'Aplec un total de 106 colles, que apleguen uns 13.500 collistes. Les limitacions d'Espai del recinte dels Camps Elisis impedeixen que puguin ser més les colles participants ja que nou estan en llista d'espera per poder ser presents en pròximes edicions de la festa. La Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida (Fecoll) estima que passaran pel recinte entre divendres i diumenge unes 200.000 persones. En moment amb més afluència, dissabte a la nit, s'hi poden concentrar entre 50.000 i 60.000 persones.

Durant els tres dies, preveu que es consumiran a l'Aplec unes 12,5 tones de caragols. Els visitants també tindran l'oportunitat de tastar-los. Ho podran fer al restaurant el recinte, ja sigui mitjançant tastos, al preu de 10 euros, o amb menús a 25 euros i a 11 els infantils, que també inclouen l'element gastronòmic per excel·lència de la festa. Seguint en la línia de celebrar l'Aplec a casa que va tenir una molt bona acollida durant els dos anys de pandèmia, la Fecoll posa enguany a disposició dels visitants uns lots al preu de 20 euros amb una llauna de ferro, una bossa de caragols vius, oli d'oliva del Soleràs, caragols bullits, samfaina i un receptari perquè puguin cuinar-los a casa.

Impacte econòmic de més de 6,5 MEUR     

L'Aplec del Caragol suposa un impacte econòmic a Lleida de més 6,5 milions d'euros, tot i que des de la Fecoll apunten que aquesta xifra es superior i preveuen actualitzar l'estudi que van fer per quantificar-ho amb més precisió. Només la despesa que fan les colles i la Fecoll supera els 1,5 milions d'euros.

Premis Caragol Bover i Caragol Llimac

En aquesta edició, l'Aplec ha distingit amb el Premi Caragol Bover a l'equip de la pel·lícula 'Alcarràs' per "posar en valor la pagesia lleidatana". L'acte de lliurament del premi va comptar amb la presència de la directora Carla Simón, dels actors i de les productores del film. Per contra, el Caragol Llimac ha anat a parar enguany al Lleida Esportiu per "posar en entredit el nom de la ciutat per tot el que ha passat el darrer any". Van recollir el guardó els nous gestors del club als quals la Fecoll va desitjar molts encerts per revertir la situació de l'entitat.  

Comparteix

També t'interessarà