Arrenca la 34a edició de la Fira de Titelles de Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
06-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Arrenca la 34a edició de la Fira de Titelles de Lleida
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

Aquest divendres arrenca la 34a edició de la Fira de Titelles de Lleida amb la participació de 29 companyies, 95 actuacions i 300 professionals. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assistit a la inauguració oficial al Teatre de la Llotja, que ha comptat també amb la presència del ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, així com els directors de l’esdeveniment, Oriol Ferre i Elisabet Vallvé.

Pueyo ha destacat el bon estat de salut de la Fira de Titelles, amb més de 300 propostes d’espectacles i l’interès que desperta en els professionals del sector. Segons ha dit, les xifres que registra aquesta cita cultural, tant en el sector com pel que fa a assistència, acrediten el prestigi que té el certamen, sent una fira única d’aquestes característiques a l’estat espanyol i que fa de Lleida un punt neuràlgic al servei de l’art titellaire, d’artistes i de programadors.  

En la seva intervenció a l'acte inaugural, l'alcalde ha posat en valor el creixement de la Fira fins que s’ha convertit en tot un referent internacional i ha convidat tothom a gaudir-ne, descobrint també els diferents escenaris de la fira, amb espais a l’aire lliure o equipaments tancats, i alguns ben especials, com al Seu Vella. Pueyo ha animat tothom a seguir il·lusionant-se, tant públic com professionals, d’aquí i vingut d’arreu, amb l’art i la màgia dels titelles.

A l’acte d’obertura, hi han assistit diversos regidors de la Corporació Municipal, així com autoritats locals i representants d’entitats culturals de la ciutat.

L’espectacle “ShortStories”, de la companyia francesa DÍRTZtheatre, donarà el tret de sortida al certament que, fins diumenge, convertirà la ciutat en l’epicentre mundial de l’art titellaire amb una Fira única en el seu àmbit en tot l’Estat que atrau professionals i companyies d’arreu.

La Fira de Titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat. És per això que s’ha guanyat el prestigi que la segueix, fent de Lleida – durant els tres dies que dura la Fira – una autèntica festa. Una festa que enguany es tornarà a celebrar en el seu màxim esplendor, com ja ho va fer l’any passat.

Una programació internacional i amb estrenes

Al llarg dels tres dies de programació, Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclouran des de propostes tradicionals fins a d’altres de més innovadores; espectacles de sala i de carrer; per a totes les franges d’edat, amb un total de 95  actuacions, que es realitzaran en 21 espais entre sales i espais tancats i aire lliure.

De les 29 companyies participants, 13 són catalanes, 8 provinents de diverses autonomies espanyoles i 8 estrangeres. Presentaran 29 espectacles diferents i 4 curtmetratges. 

La 34a Fira de Titelles comptarà amb un total de 19 estrenes

Estrenes absolutes: La Fira comptarà amb 4 estrenes absolutes, 3 de companyies lleidatanes i una del manxec Andrés Beladíez.

De la banda lleidatana, la companyia Jam que presentarà per primer cop “L’Actitud”, la companyia Xip Xap que estrenarà a la “Fira Rag & bone man” i de la companyia Col·lectiu La Diògenes, amb l’espectacle “Foile à Deux”.

Per la seva banda, el manxec Andrés Beladíez, estrenarà de forma absoluta “Inteligencia artificial, laberintos difusos y otras historias cibernéticas”. Un espectacle que utilitza tècniques d’intel·ligència artificial, models en 3D i teatre d’objectes, per parlar-nos de nosaltres mateixos, els nostres dubtes, les nostres pors i obsessions, el lloc que ocupem i el nostre sentit en un món deshumanitzat..

Estrena a Europa: la companyia madrilenya Coriolis Teatro de Objetos, presentarà per primer cop a Europa, l’espectacle “Manual”. Aquest treball que només s’ha vist a Uruguai, te el seu focus en les mans, autèntiques protagonistes de les històries que s’hi mostren.

Estrenes a la península: un ampli ventall d’espectacles es presentaran per primer cop a la península, la majoria d’ells de companyies internacionals.

Dos companyies catalanes se sumen a les estrenes a la península; Twisted Fairground i Cia. eLe. La primera presentarà “Los secretos de Ecdisis”, un espectacle per a adults de gran format, en el que hi veurem titelles mecànics i teatre físic. La segona ens aproparà “L’Extraordinària”, un espai que, malgrat a primera vista semblar una residència, d’avis, amagarà rere les seves pares, una realitat fora del comú i en el que hi conviuen persones molt diverses i on poden ser tal com són. Una reflexió sobre el que significa ser persones grans i en aquest indret no vol dir resignar-se, ni deixar enrere qui són i han estat i molt menys encaixar amb una imatge preestablerta de com haurien de ser.

Des de les Illes Balears la Cia. Manipulats, viatjarà amb l’espectacle “Trot. Un passatge visual, poètic i salvatge al voltant de la relació home-animal”.  

En la banda internacional, des d’Itàlia, la companyia Coppelia Theatre, estrenarà a la península “Trucioli”; un espectacle infantil, poètic i nocturn en el que somnis i visions evoquen una de les majors obres mestres de Varo, “La creación de los pájaros”, de 1956, i en el que els seus protagonistes són essers híbrids, meitat mussol i meitat artista, criatures màgiques i misterioses.

Les franceses La Mue/tte, DÍRTZthetre i Blick Theatre, presentaran “Le Faux-Orchestre”, “ShortSotries” i “Kahina” respectivament, per primer cop a la península.

“Le Faux-Orchestre” un espectacle familiar amb dos músics asseguts esquena contra esquena: l’un és un veritable músic i l’altre és fals. Per una banda hi ha un músic amb un instrument de corda, un Ronroco. A l’altra, un percussionista amb un tambor i un plateret sobre els genolls. Un d’ells és un farsant, imitant a l’altre.

“Kahina” explica la història de dos humans que improvisen un estrany ritual burlesc, després d’haver fugit d’una catastofe.

D’altra banda, dues companyies belgues estaran presents a la Fira i estrenaran a la península els seus espectacles. Tof Theatre, presentaran “Échappée Vieille”, l’aventura de Gaby, Antoine i Nadine, tres jubilats que paren el seu remolc en una plaça, en un parc o en la clariana d’un bosc i presenten un divertit espectacle sobre la seva generació, tot retratant les aventures de dos Djs residents en una residència d’avis, que estan decidits a fugir per tornar a assaborir la vida, renovar contactes socials i…anar de festa.

Belova – Iacobelli, estrenarà a la península “Loco” i que a més, serà l’encarregat de cloure la Fira. Un espectacle inspirat en l’obra de Gógol que parla la confusa relació entre ser i semblar, com a identitats virtuals o identitats de classe social, de la pèrdua de punts de referència entre allò verdader i allò fals.

Des d’Alemanya la companyia Puppet Theatre Zwickau portarà per primer cop a la península, “The Erlking”, la seva proposta amb ulleres de realitat virtual, inspirada en el poema de Johann Wolfgang von Goethe. Una emotiva lluita contra el temps en què l’espectador també estarà just al mig i podrà sentir de ben a prop  la història amb tota la seva intensitat i desesperació.

Estrenes a Catalunya: en aquesta edició són 4 els espectacles que s’estrenaran per primera vegada a Catalunya. Així doncs, la instal·lació multimèdia “Universos complejos” del manxec Andrés Beladíez, que explora diferents aspectes de la comunitat LGBTQI+, per posar el focus en diferents aspectes individuals que s’afronten al llarg de les diferents etapes de la vida d’una persona LGBTQI+.

La companyia riojana El Patio Teatro, a través del seu espectacle “Entrañas” ens porten una tímida classe d’anatomia per descobrir alguns misteris del cos humà i s’avoca al seu interior per intentar explicar, a través dels objectes i la narració, què és el que portem dins.

Des dels EUA, el titellaire Phillip Huber, aclamat internacionalment, portarà per primer cop a Catalunya, “Suspended Animation”. Un espectacle conformat de diferents accions amb titelles que cobren vida de la mà d’aquest virtuós titellaire.

La madrilenya Andrea Díaz Reboredo, portà el seu primer curtmetratge, “Precuela”, per primer cop a Catalunya. Una reflexió sobre el confinament, en què el mon és fa més petit i cada racó de la casa és un refugi.

Mostra work in progress

La companyia Mama Calypso, ens presentarà una mostra del work in progress de la seva última proposta “Vermut Tropical de Mama Colapso”, un concert amb traces d’espectacle que omplirà la Plaça Esteve Cuito.

L’Ateneu, el teatre municipal de Guissona, reobre 10 anys després
Peu de foto: 
Foto Ajuntament de Guissona

Espectacles per a tots els públics

Com ja és habitual, la Fira comptarà amb moltes propostes adreçades als infants “Trucioli” de Coppelia Theatre, “Dins del cau del Tabalet” de Farrés brothers i cia i “Es ven germà petit” del Centre de Titelles de Lleida..

En aquesta edició i amb la ferma voluntat de seguir apostant pels espectacles familiars també tenen, com sempre, un lloc destacat en aquesta 34a Fira les companyies de casa, com Xip Xap i Jam amb els seus espectacles “Rag & bone man” i “L’Actitud”.

Les catalanes Cia. eLe, Companyia Xavier Bobés, Giramagic i Guillem Alba, sumen a aquesta franja d’edat el seus espectacles “L’Extraordinària”, “Corpus”, “KariGuri” i “Ma Solitud”, respectivament.

Entre els espectacles familiars també hi trobarem “Trot”, de la balear Cia. Manipulats, “L’Arbre del Teneré” de la valenciana La Negra, “Sr. W (Doble U)” i “W.I.W.B.A.K” de la Cia. Kiko López, el curtmetratge “Precuela” d’Andrea Díaz Reboredo i els tres curtmetratges “Things were better before”, “Balkanika” i “Can you decide", de la també balear Trukitrek.

En la vessant internacional, la franja familiar s’omple amb “Kahina” de la francesa Blick Theatre, “Suspended Animation” de Huber Marionettes, “Le Faux-Orchestre” de La Mue/tte i “Échappée Vieille” de Tof Theatre.

El públic juvenil i adult també hi té lloc entre els titelles i podrà gaudir d’una àmplia oferta d’espectacles.

Activitat professionals   

Les activitats professionals es presenten com un espai de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat. És un dels espais que més defineixen la filosofia d’una fira, i és on les companyies poden establir contacte directe amb els programadors o distribuïdors. En aquesta edició no comptem amb l’espai físic, però si com a espai d’intercanvi.

Les Jornades professionals s’han concentrat aquest divendres en diferents espais de la Llotja.

Dins les activitats professionals, destaquen les 15es Jornades Tècniques, que inclouen: una trobada professional, un Speed Meeting, un  tallers i cinc presentacions. La trobada culmina amb la projecció de 4 curtmetratges en què els titelles són els protagonistes, ja que girarà al entorn d’aquesta nova línia que algunes companyies han començat a explorar: un salt cinematogràfic dels titelles.

Per quart any la Fira mantindrà la figura de la facilitadora, la funció de la qual consisteix en posar en contacte a professionals que no es coneixen, ja sigui per iniciativa pròpia o bé donant resposta a encàrrecs de professionals que necessitin contactar amb algú en concret. 

Comparteix

També t'interessarà