⏯️ El Museu de Lleida estrena la sèrie de vídeos "10 minuts d'història"

REDACCIÓ
Publicat: 
05-10-2021
Actualitzat: 05-10-2021 9:51
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Museu de Lleida estrena la sèrie de vídeos "10 minuts d'història"

El Museu de Lleida ha elaborat sis càpsules històriques sobre sis personatges reals, interpretats per actrius i actors professionals, amb l’objectiu d’explicar de forma amena i visual, sis episodis de la història de Lleida i de les terres de Ponent. Els vídeos, d’uns 10 minuts de durada, s’aniran penjant un a un, cada setmana, al canal Youtube i a la resta de xarxes socials del museu. El Museu de Lleida ha estat l’encarregat de la producció dels vídeos i dels guions. La gravació i edició dels vídeos ha anat a càrrec de Laia Navarra i la direcció dels intèrprets a càrrec de Jaume Belló.

L’origen d’aquests vídeos es remunta als dies de confinament més dur a causa de la pandèmia, quan el Museu de Lleida es va adonar de la necessitar de tenir més recursos online, educatius i de difusió, per si es tornava a repetir la situació. L’àrea educativa del museu, conjuntament amb la resta de tècnics del museu, va treballar en la selecció de sis personatges històrics reals, que viatjarien en el temps i que explicarien les seves històries a partir de les col·leccions del museu, però també de jaciments arqueològics i monuments del territori relacionats amb ells.

El resultat ha estat una sèrie de sis vídeos, “10 minuts d’història”, interpretats per actrius i actors professionals, dirigits per Jaume Belló. Belló es defineix com a artivista i integrador social. Actualment és monitor ocupacional i impulsor de la Companyia Teatral ‘La Màxima’ de la fundació privada Ilersis. És el representant espanyol de l’IIAN (International Inclusive Arts Network). Es va formar, amb diversos professionals, en Belles Arts, teatre, dansa i música. Ha combinat la seva professió com a artista amb la d’educador en diversos centres, usant el teatre com a eina d’intervenció i dinamització social, a més d’haver fet breus incursions com a actor en cinema i televisió. Ha estat professor d’interpretació i projectes al CFGSTAT i coordinador del projecte Aula Social a l’Aula Municipal de Teatre fins fa ben poc.

La gravació i edició dels vídeos ha anat a càrrec de Laia Navarra. Llicenciada en comunicació audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha treballat en diferents mitjans de comunicació (ràdio i televisió) i en departaments de disseny i màrqueting. L’any 2015 decideix apostar pel món freelance i especialitzar-se en Vídeo Màrketing. Des d’aleshores ha anat compaginant els treballs corporatius amb altres projectes més personals, com l’edició del documental de l’alpinista lleidatà Juanjo Garra “Al redós d’un gegant. Lhotse 8.516” o la realització del documental “267 dies amb tres pallassos”, amb la companyia de comediants La Baldufa, presentat al festival de l’Audiovisual Català Som Cinema l’any 2019.

Tant la Laia Navarra com el Jaume Belló han col·laborat molts cops amb el Museu de Lleida. Navarra és l’autora de molts vídeos corporatius del museu, i també va elaborar el vídeo “11D2017”, sobre els fets esdevinguts al museu l’11 de desembre de 2017, ens els quals ella també hi va ser present, documentant l’execució provisional que va obligar al museu a lliurar 44 objectes al monestir de Sixena. De la seva banda, Belló ha col·laborat amb el Museu de Lleida en diverses edicions de la Nit dels Museus, treballant aspectes del teatre social en relació amb les col·leccions del propi museu.

Personatges i intèrprets

Els sis personatges expliquen part de les seves vides, relacionades amb la història de la humanitat i les terres de Lleida, sempre partint dels objectes exposats al Museu de Lleida i diferents escenaris del territori. Els personatges són: Indíbil, Pòrcia Nigrina, Sulayman, Elisenda Sant Climent, Bernarda Donada i Gaspar de Portolà. Tots sis cobreixen una part important de la cronologia que abracen les col·leccions del museu i estan relacionats, d’una forma o una altra, amb la història i el territori de les terres de Lleida.

El cabdill ilerget Indíbil és un dels personatges històrics més coneguts a les terres de Lleida. Ell ens parlarà del món ilerget d’Iltirta, de la societat aristocràtica però també dels pagesos, de la llengua ibèrica, de la relació amb Orient i de l’obertura al comerç. Ho farà des del museu, i a dos jaciments arqueològics: els Estinclells (Verdú) i Gebut (Aitona). Indíbil està interpretat per Oriol Vázquez Navarro, actor professional de sala, carrer i improvisació, format des de petit a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida i titulat en Grau Superior en Tècniques d’Actuació teatral a la mateixa institució. La seva experiència professional està lligada a diferents companyies com El Sidral, Emilia Gargot, el Centre de Titelles de Lleida i ZumZum Teatre. Actualment, a més, està endegant la companyia CaLaPiràdes.

La matrona romana Pòrcia Nigrina ens introduirà en la Lleida de l’imperi romà, Ilerda, en el llatí, en les infraestructures realitzades pels romans, en l’art i en l’economia. A banda del museu, ens traslladem a la vil·la del Romeral, a Albesa. Pòrcia està interpretada per Belén Alonso Royo, cantant i actriu lleidatana. Professional de les arts escèniques des del 1992, va començar la seva trajectòria interpretativa a la companyia Zum Zum Teatre, i manté el seu vincle teatral amb Lleida treballant també amb Xip Xap, Centre de Titelles i Encara Farem Salat, compaginant-ho amb projectes amb companyies de Barcelona, on marxa el 1996. S’interessa també pel cabaret, gènere en el que treballa a l’Argentina, juntament amb els espectacles de teatre musical.

Amb Sulayman, del llinatge iemenita dels Banu Hud i rei de les taifes de Lleida, Saragossa i Tudela, o el que és el mateix, de la Marca Superior d’al-Àndalus, ens traslladarem a Larida, a la terra de frontera, al luxe oriental i a l’alimentació i la cultura de l’Islam. També pujarem fins a la Suda. A Sulayman l’interpreta Xavier Teixidó Pérez, actor que des de ben petit va començar a anar a l'Aula de Teatre de Lleida on, sense saber-ho, s'hi passaria gran part de la seva infantesa i joventut fins a cursar els Estudis d'Art dramàtic. Del 2012 al 2018 forma part de la companyia Íntims Produccions, amb els quals va estrenar tres espectacles. Després va formar part de les obres “Idoti Iranti”, d’Eu Manzares i dirigida pel Gerard Oms i “Órdago a la Grande”, de Vero Cendoya i Arantxa Lopez, i produida pel Teatre Nacional i We act Produccions. En el camp audiovisual ha tingut participacions com a actor secundari a películes com “El Practicante”, de Carles Torres i “Donde caben dos”, de Paco Caballero.

L’Elisenda de Sant Climent és filla d’una nissaga lleidatana, que va viure a la Tunis hàfsida abans de tornar casada a la capital de la Terra Ferma; amb ella entrem a la Lleida del romànic, al naixement d’una nova societat, la feudal. Es parlarà de conquesta de territori, de noves manifestacions artístiques, de la construcció de la Seu Vella i de la introducció a la Corona d’Aragó. Elisenda esta interpretada per Eder Carràs Buide, actriu i docent. És Tècnica Superior en Tècniques d’Actuació Teatral i, actualment, és actriu a les companyies El Sidral, Xip Xap i Fadunito. També és membre fundadora de la Cia. Apropet. Ha treballat, a més, en altres companyies com Zum Zum Teatre o Teatre Nòmada. Ha protagonitzat El Club Banyetes a Lleida TV i ha estat membre del grup vocal Be1Beat. Complementa la seva formació d’actriu amb classes de cant i de dansa.

Bernarda Donada és una beguina que visita Lleida mentre fa el Camí de Sant Jaume. Amb ella coneixerem la Lleida del gòtic, la Lleida de l’esplendor, la de les tres cultures. L’acompanyarem en el seu pelegrinatge per la ciutat. A Bernarda la interpreta Ares Piqué Oliva, actriu, directora i docent teatral, llicenciada en art dramàtic a l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. Va ampliar la seva formació al Rose Bruford College de Londres i la Scuola Europea per l’Arte dell’Attore a San Miniato. Formada en cant, veu, dansa, clown, commedia dell’arte i teatre físic. Com a actriu ha treballat en més d’una cinquantena d’espectacles i projectes audiovisuals amb diferents companyies i directors. Actualment combina la seva feina com a actriu amb la docència a l’Aula de Teatre de Lleida i ECCIT, i la direcció de diversos grups i projectes teatrals com La Saleta.

Per últim, Gaspar de Portolà, ens introduirà en el món del renaixement i el barroc, de l’arribada a Amèrica, en l’època de l’expulsió dels moriscos i del naixement d’una nova societat. Amb ell viatjarem des del museu a alguns escenaris de l’època encara vius a les terres de Lleida. L’encarregat de donar avida a Gaspar és l’actor Pol Jové Llovera, format a l’Aula de Teatre de Lleida. Ha completat la seva formació sobre Art i Performance amb l’artista Abel Azcona, i sobre interpretació davant la càmera amb Inma Torrente. Ha fet teatre (ha estat l’intèrpret de Ramon Berenguer IV a “Les Noces Reials”), ficció (ha participat en diversos curtmetratges i una sèrie pilot), publicitat i també ha participat en un videoclip d’Arnau Moreno ‘Emlan’.

Els episodis s’aniran penjant cada setmana al canal Youtube i a la resta de les xarxes socials del Museu de Lleida. Les dates previstes són:

  • 5 d’octubre: Indíbil
  • 12 d’octubre: Pòrcia Nigrina
  • 19 d’octubre: Sulayman
  • 26 d’octubre: Elisenda de Sant Climent
  • 2 de novembre: Bernarda Donada
  • 9 de novembre: Gaspar de Portolà
Comparteix

També t'interessarà