El protocol sanitari per a temporers carrega d’obligacions pagesos i ajuntaments

H.C/E.M.M.
19-04-2020
  • El protocol sanitari per a temporers carrega d’obligacions pagesos i ajuntaments

La campanya de contractació de temporers per a la fruita està plena de dificultats, primer pel temor de no comptar amb prou mà d’obra i ara per les obligacions sanitàries i de control que hauran d’assumir agricultors, centrals i cooperatives fructícoles i ajuntaments, segons l’últim protocol d’actuació que ha elaborat la Generalitat. Es tracta des de restriccions en el transport i els allotjaments o extremar les mesures d’higiene, en el cas dels ocupadors dels temporers, fins al fet que els consistoris hagin de preveure un espai perquè possibles malalts puguin passar allà el confinament en cas que sigui necessari.

Un dels aspectes que preocupa especialment el sector és el relacionat amb el transport, tenint en compte que molts temporers que arriben a Lleida per a la campanya no disposen de cotxe propi. Parlem d’un màxim de dos persones amb cotxe particular o un terç de la capacitat total en cas que estiguem parlant d’autocars. A més, passatgers i conductor hauran de portar mascaretes i guants. Aquestes restriccions suposen un problema logístic, d’una banda, i econòmic, per una altra, al disparar els costos.

Alguns edils temen que la campanya fructícola converteixi el Segrià en una nova Conca d’Òdena

En el cas dels allotjaments, com passa en trasllats o al centre de treball, s’han de mantenir les mesures higièniques i sanitàries extremes i guardar així la distància social d’almenys metre i mig i la presa de temperatura per comprovar que cap no supera els 37 graus centígrads de temperatura corporal. A més a més, s’estableix que han de comptar amb servei, rentamans i dutxa, aigua freda i calenta, cuina, rentadora i habitacions amb ventilació, entre altres serveis.

En el cas dels ajuntaments, el protocol estableix que han de conèixer el cens de les persones que han arribat noves al municipi i mantenir relació amb els ocupadors per conèixer qualsevol incidència que es pugui registrar. Cada municipi haurà de disposar d’un espai municipal per poder confinar les persones que així ho requereixin per recomanació dels serveis d’epidemiologia o Salut. L’esborrany de protocol considera possible que els espais siguin compartits per diversos municipis. En tot cas, han de vetllar pel confinament i comptar amb serveis d’alimentació i neteja i desinfecció.

Els alcaldes demanen ajuda per afrontar les dificultats de la campanya

Els alcaldes del Baix Segrià estan extremadament preocupats pel desenvolupament de la campanya fructícola i les dificultats que hauran d’afrontar si es detecten contagis entre els treballadors del camp. Per això, demanen auxili a les administracions superiors per abordar les responsabilitats que hauran d’assumir segons les recomanacions de Protecció Civil. Entre aquestes, habilitar allotjament per a un eventual confinament de casos positius o sospitosos; assumir-ne la manutenció; la vigilància del compliment dels protocols i la desinfecció posterior dels llocs utilitzats.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?